DAT om flyafgift: Skrækscenariet for Bornholm

DAT om flyafgift: Skrækscenariet for Bornholm
NYHED | ABONNENT | 9. NOV 2023 • 08:56
NYHED | ABONNENT
9. NOV 2023 • 08:56

Direktør Jesper Rungholm frygter, regeringens udspil om grøn luftfart vil resultere i færre og væsentligt dyrere billetter på Bornholm.

Direktør i DAT Jesper Rungholm ved af gode grunde ikke præcis, hvad regeringens udspil til grøn luftfart indeholder, her inden pressemødet klokken 9.15 i Skatteministeriet, hvor planerne fremlægges, men hans umiddelbare kommentar er:

– Som udgangspunkt lyder det ikke ret godt. Viser det sig, de har en kanin i hatten, vil det være positivt, men jeg frygter det værste.

Flychefen er sikker på, regeringen på pressemødet vil præsentere en ny flyafgift, sådan som anonyme kilder har orienteret TV2 om – og dertil står der da også i det regeringsgrundlag, der blev fremlagt i december 2022, blandt andet, at regeringen har planer om at indføre en passagerafgift på flyrejser på gennemsnitligt 100 kroner.

– Det er, hvad det er, at der kommer en passagerafgift, det har vi selv foreslået i branchen for fire år siden i form af en grøn omstillingsafgift, siger han.

– Men dengang var vi og regeringen enige om, at beløbet til at lave grøn omstilling skulle ligge på mellem 10 og 25 kroner per afrejsende passager. Det var ingen imod, for pengene skulle gå tilbage til branchen til at lave grøn omstilling.

– Men efter sigende bliver beløbet jo væsentligt højere, nemlig 100 kroner, og halvdelen af pengene skal gå til at finansiere en forbedret ældrecheck, og så er vi ovre i noget, der både er uanstændigt og grænsende til uvederhæftigt, for det er simpelthen greenwashing at lave en afgift, hvor nogle af pengene går til noget helt andet end grøn omstilling, siger Jesper Rungholm.

Hvordan vil det påvirke DAT med en afgift på 100 kroner per passager?

– Vi ved allerede nu, at hæver vi prisen 20-30 kroner på rejser ud og ind af Bornholm, så ser vi øjeblikkeligt en effekt i form af lavere passagertal. Så det vil betyde yderligere passagertab, yderligere frekvensreduktioner og til sidst også mindre fly. Så skrækscenariet for Bornholm er, at vi ender med fem afgange med 46 sæders-fly, og skal dét løbe rundt økonomisk, så skal billetpriserne op omkring 800-1.000 kroner. Altså fem daglige afgange, kamp om pladserne, for private billetpriser på 800-1.000 kroner og for de erhvervsrejsende priser på op mod 1.200-1.500 kroner, siger Jesper Rungholm.