Afgørelse i klagesag: Stor udvidelse lader vente på sig

Afgørelse i klagesag: Stor udvidelse lader vente på sig
En tankstation er fjernet for at gøre klar til større opmarchområder og en flytning af Vesthavnsvej i Rønne. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 23. MAR 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. MAR 2024 • 15:30

Planklagenævnet har afgjort, om arbejdet med vejomlægning og udvidelse af opmarchområderne på Rønne Havn kan gå i gang, inden en klagesag er afgjort.

For tre uger siden skulle arbejdet med at omlægge Vesthavnsvej og udvide opmarchområdet på Rønne Havn være gået i gang, men det skete ikke. Regionskommunen forklarede, at en klage fra Cyklistforbundet til Planklagenævnet var årsag til, at gravemaskinerne holdt stille. Cyklistforbundet har klaget over økonomi- og klimaudvalgets beslutning om, at projektet på havnen ikke er lokalplanpligtigt. Samtidig bad Cyklistforbundet om, at klagen fik opsættende virkning, altså at arbejdet ikke kan gå i gang, før Planklagenævnet har truffet en afgørelse. Det fik kommunen til at vente.

– Så længe vi ikke ved, om klagen får opsættende virkning, står projektet stille, sagde kommunens direktør, Lillian Rasch Madsen, den 6. marts.

Dengang var hendes forventning, at Planklagenævnet inden udgangen af marts ville afgøre, om klagen skal have opsættende virkning. Det fik hun ret i.

Væsentlig overtrædelse af loven

Fredag tikkede afgørelsen ind hos Erik Nielsen, som er lokalformand for Cyklistforbundet, og som også har klaget som privatperson.

"Afslag på opsættende virkning" står der i toppen af afgørelsen, som Tidende har set.

"Planklagenævnet afviser at tillægge klagerne opsættende virkning. Planklagenævnet vil senere tage stilling til de spørgsmål, der er rejst i klagerne", står der senere i skrivelsen.

Over for Tidende bekræfter Nævnenes Hus, at Planklagenævnet giver afslag på anmodningen om at tillægge klagerne opsættende virkning.

Af afgørelsen fremgår det, at en klage, som den der er indgivet, som udgangspunkt ikke har opsættende virkning. Når Planklagenævnet vurderer, om klagen alligevel skal have opsættende virkning, lægger det vægt på, om det er overvejende sandsynligt, at der i forbindelse med sagens behandling eller afgørelse er sket en væsentlig overtrædelse af den lovgivning, klagenævnet påser.

Det indgår også i nævnets vurdering, om der er en stor risiko for, at en udnyttelse af kommunens afgørelse vil vanskeliggøre et muligt krav om fysisk lovliggørelse, hvis nævnet efterfølgende giver klagerne medhold. Endelig kan tidspunktet for aktivitetens påbegyndelse også indgå i vurderingen.

Ikke en tilkendegivelse om klage

I den konkrete sag finder Planklagenævnet, at der ikke er forhold, der kan begrunde, at nævnet fraviger hovedreglen om, at en klage ikke har opsættende virkning. Nævnet henviser især til, at klagerne ikke har gjort forhold gældende, som gør det overvejende sandsynligt, at der foreligger en væsentlig overtrædelse af loven. Planklagenævnet giver derfor afslag på anmodningen om at tillægge klagerne opsættende virkning.

Afgørelsen om opsættende virkning skal ifølge nævnet ikke ses som en retningspil for selve klagen over den politiske beslutning om, at projektet med vejomlægning og udvidelse af opmarchområdet på havnen ikke er lokalplanpligtigt. Det vil nævnet tage stilling til senere, skriver det.

"Nævnet har således ikke med denne afgørelse givet en forhåndstilkendegivelse i forhold til nævnets endelige afgørelse i sagen. Hvis ansøgeren vælger at udnytte tilladelsen, mens klagesagen verserer, sker dette på egen risiko", står der i afgørelsen.

Tidende har spurgt Lillian Rasch Madsen, om afgørelsen betyder, at arbejdet nu bliver sat i gang. Hun har ikke set afgørelsen endnu, svarer hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT