Erfaren skoleleder tager over: 'Eleverne skal bruge kroppen mere i undervisningen'

Erfaren skoleleder tager over: 'Eleverne skal bruge kroppen mere i undervisningen'
Mette Fabricius Nielsen er ny skoleleder på Bornholms Heldagsskole. Hun tager over efter skolens mangeårige skoleleder Gert Andersen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. MAR 2021 • 07:34
| ABONNENT
4. MAR 2021 • 07:34

SKOLELOV

Tilbage i november gik Gert Andersen – skoleleder på Bornholms Heldagsskole – på pension. Siden da har teamleder Per Miller Lund holdt stolen varm som fungerende skoleleder. Men nu, tre en halv måned efter Gert Andersens pensionering, har heldagsskolen fundet sig en ny leder, som startede mandag.

Mette Fabricius Nielsen kommer fra en stilling som pædagogisk leder fra Kasperskolen i Ballerup, som er et tilbud for børn med diagnoser som autisme, ADHD, angst, OCD eller på andre måder er socialt og emotionelt udfordret.

– Jeg elsker at arbejde i specialmiljøet, for der har man virkelig en oplevelse af, at man kan gøre en forskel. Så det lå lige for at søge den her stilling, siger Mette Fabricius Nielsen.

Formanden for skolebestyrelsen Pernille Finnedal fortæller, at bestyrelsen sætter stor pris på, at det er lykkedes at ansætte en så kvalificeret og erfaren kandidat, som kan overtage fra skolens mangeårig skoleleder.

– Gert var en fantastisk leder, så der er meget at leve op til, men det mener vi, at Mette kan. Hun har en lang solid ledelsesmæssig baggrund med den professionalisme og forståelse for struktur, som Heldagsskolen kræver. Det glæder vi os til at nyde godt af.

Ændringer på vej

Den nye skoleleder er stadig ved at lære at finde rundt på skolegangene i Østermarie og finde ud af, hvordan heldagsskolen fungerer og er skruet sammen.

Men hun regner med, at der vil komme nogle ændringer med hende ved roret.

– Der bliver noget med fagligheden, jeg kommer til at stramme lidt op på. Og jeg tror også, jeg kommer til at være lidt mere modig i forhold til at gå med på personalets sjove og spændende idéer, siger Mette Fabricius Nielsen

– Vi skal lidt væk fra den traditionelle klasseundervisning og ud og bruge læringsrummet udenfor. Her skal vi arbejde mere med krop og sanser. I det hele taget være kreative med, hvordan man også kan arbejde med læring, når vi arbejder med børn, der er udfordret med de her ting.

Derudover vil Mette Fabricius Nielsen øge fokus på, at flere af heldagsskolens elever skal have en afgangsprøve. Ifølge skoleloven kan en elev nemlig blive fritaget fra en afgangsprøve, hvis eleven har forskellige udfordringer, der kan ligge til grund for dette. Her vil den nye skoleleder fokusere på - hvor det giver mening - at finde alternative måder at få de unge mennesker igennem.

– Jeg kommer til at fastholde og øge fokus på, at vi gør alt, hvad vi kan for, at de unge mennesker kommer herfra med et eksamensbevis i hånden, som de kan bruge til noget.

Øverst på Mette Fabricius Nielsens to-do-liste er et øget fokus på arbejdsmiljøet.

– Jeg er lige blevet præsenteret for en trivselsmåling, hvor jeg for det første blev overrasket over, at kun halvdelen af personalet havde svaret på den, men også, at den faktisk ikke er særlig god.

– I sig selv kan et arbejde på en specialskole være udfordrende, og derfor er det særlig vigtigt, at det er et rigtig godt og psykisk solidt arbejdsmiljø.

Forelsket i øen

Bornholm har hele tiden været planen for Mette Fabricius Nielsen og hendes mand, som hun beskriver som en inkarneret bornholmer, der elsker alt ved Bornholm.

I 2016 fik han hende overtalt til at købe et hus mellem Nexø og Aarsdale, som de ferierede i så ofte, de kunne. Øen er med hvert besøg således vokset på heldagsskolens nyslåede skoleleder, og fordi hendes mand er 11 år ældre end hende og to-tre år fra pensionsalderen, havde de to snakket om at gøre Bornholm til deres permanente hjem.

– Men jeg er ikke på vej på pension, så i stedet for at sidde med hænderne i skødet og passivt vente på, at han sagde: "Nu går jeg på pension, så nu kan vi flytte til Bornholm", og jeg til den tid måtte tage til takke med det arbejde, der engang måtte være, tog jeg sagen i egen hånd og begyndte i god tid at holde øje med, hvad der dukkede op af spændende jobs på Bornholm, siger Mette Fabricius Nielsen.

Hun kender den tidligere skoleleder Gert Andersen fra sit professionelle netværk, og da han i efteråret skrev til hende, at han var på vej på pension, slog hun til og søgte stillingen.

– Nu glæder jeg mig vildt meget til at blive en del af den her ø og få lov til at blive en del af skolens fantatiske personale og være endnu mere ambitiøs på de her børns vegne. Fordi det er i virkeligheden, det vi skal være. Vi skal være ambassadører for de her børn, og vi skal have ambitioner på deres vegne, så de kan komme så langt, som de overhovedet kan. Og jeg glæder mig til samarbejdet med forældrene. For vi kan ikke løfte den her opgave alene.