Satellit skal sikre bornholmere bedre behandling
Socialdemokratiet i Region Hovedstaden foreslår en satellitpraksis inden for lungemedicin på Bornholm.
Når politikerne i Region Hovedstaden skal lægge næste års budget, kan de blive præsenteret for et forslag om at gøre Bornholm til en slags testø for en ny mulighed i regionernes overenskomst med Foreningen af Speciallæger. Som noget nyt åbner aftalen for at tilknytte specialisterne til såkaldte satellitpraksisser, så alle borgere oplever at have lettere adgang til specialiseret hjælp.
En satellitpraksis er særlig relevant i de områder, hvor der ikke er speciallæger nok i dag, eller hvor patientgrundlaget ikke giver basis for at have en praktiserende speciallæge tilgængelig hele ugen. Et sådant område er Bornholm, og derfor foreslår Socialdemokratiet i regionen at afprøve en satellitpraksis her på øen.
Forslaget er tirsdag til behandling i udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, der skal finde ud af, hvilke budgetinitiativer, der skal gennemgå en yderligere kvalificering frem mod en sidste drøftelse den 21. juni, hvor de 10 forslag skal prioriteres ned til fem. Inden mødet er der stillet 17 forslag, herunder Socialdemokratiets "Afprøvning af satellitpraksis på Bornholm inden for lungemedicin".
Bedre kvalitet
Socialdemokratiet foreslår, at Region Hovedstaden etablerer en satellitpraksis inden for lungemedicin på Bornholm. Det skal på den ene side afprøve overenskomstens mulighed for at afhjælpe geografisk ulighed i sundhed, og på den anden side skal det give patienterne en bedre kvalitet.
"En afprøvning af satellitpraksis i speciallægepraksis vil kunne understøtte robustheden i lægebemandingen og dermed behandlingskvaliteten på Bornholm", skriver Socialdemokratiet i forslaget. Partiet foreslår at afprøve satellitpraksissen i et år for derefter at evaluere konceptet.
Af overenskomsten fremgår det, at udgangspunktet er, at satellitpraksissens patienter skal have adgang til samme ydelser som patienter i andre praksisser. Der kan dog være et begrænset antal ydelser i en satellitpraksis, hvis det er aftalt på forhånd.
Som regel kan regionerne tilbyde lægerne i en satellitpraksis at nedsætte sig i et sundhedshus, hvilket kan være med til at flytte behandlingstilbuddene tættere på patienterne og styrke sammenhængen i behandlingsforløbene.
Totalrenovering på plads
NYT JOB
MEST LÆSTE
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde
Krydstogtskibe og forurening

Te betronijns
Når man får noget ‘te betronijn(s)’, så får man det på kredit. I Bornholmsk Ordbog illustreres udtrykket blandt andet med følgende citat: ‘Hajn ræstar ju ejnhillu alt, så vi torr væl foie lâ’jn få mera te betronijngs’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration