Otte millioner kroner om året skal sikre bornholmere lighed

Otte millioner kroner om året skal sikre bornholmere lighed
Region Hovedstadens administration foreslår at bruge otte millioner kroner om året fra 2026 på et partnerskab, der skal sikre, at patienter på Bornholms Hospital får behandling af samme kvalitet som i resten af regionen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2023 • 12:01
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2023 • 12:01

Region Hovedstaden arbejder på et partnerskab mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital for at sikre patienter her på øen lighed i behandling, kvalitet og nærhed.

Et enkelt kig på et kort gør det tydeligt, at Bornholm adskiller sig fra resten af Region Hovedstaden. Derfor har øens hospital en særstatus. Det har også nogle særlige udfordringer, som regionen prøver at løse på forskellige måder.

Siden etableringen af regionerne i 2007 har en af Bornholms Hospitals udfordringer været at rekruttere særligt lægefagligt personale med de nødvendige kompetencer, og med udsigt til en række forestående pensioneringer foreslår regionens embedsværk nu at gøre det lokale hospital mere robust ved at gå i partnerskab med et hospital på den anden side af Østersøen.

Det fremgår af dagsordenen til sundhedsudvalgets møde på Regionsgården i Hillerød tirsdag.

Bornholms Hospital har allerede et tæt samarbejde med Bispebjerg og Frederiksberg Hospital inden for mave-tarmkirurgi, og det vil være muligt at udvide dette samarbejde til gavn for patienter på Bornholm. Derfor lægger regionens administration og de to hospitaler op til et egentlig partnerskab mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Visionen er at sikre et mere robust hospitalsvæsen på Bornholm, som er med til at understøtte lighed i behandling, kvalitet og nærhed ved at mest mulig behandling sker lokalt her på øen, fremgår det.

Samme kvalitet

På grund af alderssammensætningen på Bornholm er der en forventning om, at efterspørgslen efter hospitals- og sundhedsydelser vil stige, at patientforløbene bliver mere komplekse, og at flere borgere vil blive ramt af multisygdom. Samtidig fravælger nogle bornholmere behandling, hvis den kun er tilgængelig på et hospital ovre.

Sammenholdt med at hospitalet aktuelt har svært ved at rekruttere læger, jordemødre, specialiserede sygeplejersker og radiografer, rejser det usikkerhed om, hvorvidt patienter på øen i fremtiden vil kunne få behandling af samme kvalitet som patienter i resten af regionen. Det er den udfordring, partnerskabet med Bispebjerg og Frederiksberg Hospital skal løse.

Hvis politikerne siger god for forslaget, vil partnerskabet inkludere tiltag, der øger og styrker den lægefaglige bemanding, faglige drift og udvikling på Bornholms Hospital. Uddannelse og efteruddannelse vil også blive en integreret del af partnerskabet, som i første omgang vil omfatte medicinsk behandling, der er det område, der aktuelt er mest udfordret på det lokale hospital, når det gælder rekruttering og fastholdelse af læger.

På sigt vil øvrige kliniske og diagnostiske områder også blive omfattet af aftalen. Rigshospitalet vil også indgå i samarbejdet på områder, hvor Bispebjerg og Frederiksberg Hospital ikke har relevante specialer, fremgår det.

Dialog med personale

En partnerskabsaftale mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital forventes at koste regionen ekstra fire millioner kroner i 2024 stigende til otte millioner kroner fra 2026. Administrationen vil fremlægge et budgetforslag, som kan indgå i den årlige budgetproces i Region Hovedstaden.

Personalet på de to hospitaler vil blive involveret via samarbejdsudvalg og deres faglige organisationer, og regionen vil gå i dialog med blandt andet Lægeforeningen, Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger.

En konkret aftale om partnerskab forventes at blive forlagt sundhedsudvalget og senere forretningsudvalget og regionsrådet i august-september.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT