Opdateret: Lugt af rådne æg i Svaneke – efterforskning er i gang

Opdateret: Lugt af rådne æg i Svaneke – efterforskning er i gang
Der blev renoveret kloakledninger i Svaneke i efteråret 2022. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | SVANEKE | 3. APR 2023 • 16:52
Holger Larsen
Journalist
NYHED | SVANEKE
3. APR 2023 • 16:52

Luft godt ud i din bolig, opfordrer Bornholms Regionskommune borgerne i Svaneke.

Bornholms Regionskommune har udsendt denne pressemeddelelse:

Efter meldinger fra borgere i morges om lugt af rådne æg i Svanekeområdet, har Bornholms Regionskommune konstateret et forhøjet indhold af svovlbrinte i kloakkerne i Svaneke.

Aktuelle målinger viser, at der ikke længere er svovlbrinte i kloakken. Der sker løbende overvågning af kloakken for svovlbrinte indhold, ligesom der er sat en række tiltag i værk for at identificere årsagen og modvirke fremtidige dannelser af svovlbrinte i kloakken.

Luft godt ud

Vi opfordrer alligevel borgerne i Svaneke til at få luftet godt ud – også selvom de ikke har haft lugtgener. Bank gerne på hos din nabo og spred budskabet. Vi anbefaler at lave fuldt gennemtræk i alle rum i 10-15 minutter. Vær særligt opmærksomme på rum med afløb til kloakken i vask eller gulv. 

Hvad er svovlbrinte

Svovlbrinte dannes i kloakker ved bakteriers nedbrydning af organiske stoffer under iltfrie forhold.

Det er en særdeles giftig gas. Den kan irritere øjne, næse, hals og luftveje ved at give en brændende fornemmelse, tårer i øjnene, hoste og åndenød. Astmatikere kan være særligt udsatte for åndedrætsbesvær.

Gentagen eller langvarig eksponering kan give symptomer som hovedpine, træthed, irritabilitet og søvnløshed. Vi anbefaler, at du kontakter din læge eller 1813, hvis du oplever nogle af disse symptomer. Kontakt kun 112 i livstruende situationer.

Undersøgelse er i gang

Louise Lyng Bojesen, chef for Center for Natur, Miljø og Fritid i Bornholms Regionskommune, oplyser til Bornholms Tidende, at kommunen og Bornholms Energi og Forsyning (Beof) er i gang med undersøgelser i Svaneke. 

– Vi er lige nu i gang med at finde ud af, hvor det forhøjede indhold af svovlbrinte stammer fra.

– Når vi er blevet klogere på det, vil vi også melde noget ud om det, siger hun.

– I første omgang har det handlet om at få en meddelelse ud til borgerne af hensyn til deres sundhed. Det er vigtigt for os at få borgerne til at lufte ud, for det er en meget giftig gasart, siger Louise Lyng Bojesen.

Der blev i efteråret 2022 foretaget en større renovering med strømpeforing af kloakledninger i Svaneke, og den nuværende situation kan godt hænge sammen med denne renovering, mener centerchefen, der understreger, at det ikke betyder, at der er gjort noget forkert i forbindelse med arbejdet.