Nyt tilbud til sosu-assistenter: Bliv sygeplejerske på kortere tid

Nyt tilbud til sosu-assistenter: Bliv sygeplejerske på kortere tid
Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, der har til huse på Campus Bornholm, giver nu sosu-assistenter mulighed for at blive videreuddannet til sygeplejerske på kortere tid Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 11. JAN 2024 • 11:21
NYHED
11. JAN 2024 • 11:21

Den lokale sundheds- og sygeplejeskole tilbyder nu erfarne sosu-assistenter at blive videreuddannet til sygeplejerske på et forkortet uddannelsesforløb. Foreløbigt har én person meldt sig.

Bliv sygeplejerske på kortere tid end normalt.

Sådan lyder et nyt tilbud til erfarne sosu-assistenter på Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole. Fra februar er det nemlig muligt for dem at tage sygeplejerskeuddannelsen på tre år i stedet for tre og et halvt år, skriver skolen i en pressemeddelelse. Der gives merit for en del af klinikforløbet og fritagelse fra undervisning på 1. og 2. semester, hvilket gør det muligt at forkorte uddannelsen.

"De erfarne sosu-assistenter vil følge et særligt tilrettelagt forløb og starte på uddannelse i foråret 2024 og pendulere mellem 1. og 2. semester", fremgår det.

Uddannelsesleder på sygeplejerskeuddannelsen, Bonnie Gudbergsen, oplyser, at det forkortede forløb i sig selv gør det mere interessant at gå i gang med sygeplejerskeuddannelsen. Baggrunden er, at der mangler sygeplejersker på Bornholm.

– Vi kigger på uddannelsesformaterne for at se, hvordan vi kan uddanne og rekruttere flere, siger Bonnie Gudbergsen.

Har det været et ønske fra sosu-assistenterne?

– Vi har spurgt ind til det, og der er interesse for det.

Har I prøvet noget lignende tidligere?

– Ikke som denne model, men vi har været optaget af det før. Lige nu bliver der lavet alle mulige formater, fordi der er mangel på sundhedsprofessionelle. Så det er interessant at se på, hvad vi kan gøre, siger Bonnie Gudbergsen.

Udvidet karriere

Så sent som tirsdag først på eftermiddagen holdt regeringen et pressemøde med flere ministre, hvor der blev fremlagt en ambition og et udspil om at sikre flere faglærte til sundhedsvæsenet og ældreplejen.

Blandt andet er formålet med udspillet, at flere skal vælge og gennemføre en sosu-uddannelse.

Bonnie Gudbergsen erkender, at der med tilbuddet om en forkortet uddannelse til sygeplejerske vil forsvinde nogle sosu-assistenter fra markedet. Hun fortæller dog, at det i højere grad kan blive attraktivt at vælge social- og sundhedsassistentuddannelsen til, da det kan være startskuddet til en udvidet karriere.

– Folk, der gerne vil være sygeplejerske, kan faktisk videreuddanne sig på kortere tid, efter de er blevet sosu-assistent. Vi er optaget af at få uddannet så mange som muligt - både sosu-assistenter og sygeplejersker.

Foreløbigt har én person givet tilsagn om at starte på det forkortede uddannelsesforløb til sygeplejerske i februar. Den kortere uddannelse vil dog også blive tilbudt på efterårsholdet med start i september, oplyser Bonnie Gudbergsen.

Hvem kan søge det forkortede uddannelsesforløb?

Der skal dokumenteres minimum 9 måneders erhvervserfaring/ansættelse som SOSU-assistent på 33-37 timer/ugen (primært dagvagter) indenfor de seneste fire år på hospital eller i primær sektor. Hvis uddannelsen til SOSU-assistent er fra tidligere uddannelsesordninger, kræves derudover dokumentation for bestået eksamen i dansk og naturfag på C-niveau samt engelsk på D-niveau.

At være studerende på det særligt tilrettelagte forløb kræver gode studiekompetencer ift. selvstændighed, overblik, planlægning og struktur.

Kilde: Bornholms Sundheds- og SygeplejeskoleDAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 21-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag eftermiddag og onsdag morgen: Mellem kl. 00 og 06 får du el til lave priser: 1,80 kr./kWh alt inkl. er mere end halv pris i forhold til kogespidsen (kl. 17-21), hvor gennemsnittet for de fire timer ligger og rumler på 3,96 kr./kWh. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning