Leila Lindén vil fortsat presse på for at regionen sikrer flere læger

Leila Lindén vil fortsat presse på for at regionen sikrer flere læger
Leila Lindén er klar til at presse yderligere på i Region Hovedstaden for at få afhjulpet lægemanglen i især Rønne. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
28. JAN 2023 • 05:30

Det socialdemokratiske regionsrådsmedlem ser positive takter i et svar fra Region Hovedstaden, efter at hun og Venstres Carsten Scheibye bad om en redegørelse for manglen på praktiserende læger i ikke mindst Rønne.

 

I en mail afsendt den 13. december sidste år udbad de to bornholmske medlemmer af Region Hovedstaden, Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V), sig en forklaring på, hvad regionen gør for at afhjælpe den lettere desperate mangel på praktiserende læger på Bornholm.

Ikke mindst i Rønne, hvor 1.600 patienter er blevet tvangsflyttet til Allinge.

Nu har regionen svaret, hvilket fremgår af en artikel herunder.

Umiddelbart vurderer Leila Lindén, at svaret tyder på, at regionen er helt på rene med situationens alvor, omend en decideret løsning ikke fremgår, og hun oplyser da også til Tidende, at hun vil tage kontakt til Carsten Scheibye, så de eventuelt i fællesskab kan sende et opfølgende spørgsmål i forhold til, hvilken tidsramme regionen forestiller sig for at få løst problemerne – og på den måde kan de to regionsrådsmedlemmer også opretholde presset for en løsning.

– Jeg tolker svaret fra regionen sådan, at de er fuldstændig bevidste om, hvor galt det står til, og at det ikke er i orden, at så mange mennesker skal ligge og køre til Allinge for at komme til læge, siger hun.

– Og det fremgår da også, at de virkelig har været ude med snøren her, der og alle vegne. Det havde jeg godt fået fortalt mundtligt på forhånd, men nu har jeg det også på skrift.

Det har så ikke hjulpet, og jeg synes måske, det er svært at se, hvad regionen gør nu, som kan pege frem mod en løsning?

– Jeg tolker svaret, som at de vil prøve alt muligt for at holde sig på dydens smalle sti, altså vil gøre alt det, der forventes, at de gør. Men jeg læser også, at man ikke er negativ i forhold til at fordoble Praksisklinikkens patientantal, siger Leila Lindén.

Praksisklinikken blev oprettet på Bornholms Hospital og drives af regionen for at sikre en rimelig lægedækning, men sådan en regionsdrevet klinik må ifølge lovgivningen kun være midlertidig. I første omgang fik den af Sundhedsministeriet lov til at eksistere i fire år, så kom der en dispensation til yderligere to år, men ved seneste søgning fra regionens side blev det et afslag. Imidlertid, har Leila Lindén tidligere forklaret, eksisterer der en passus, der siger, at regionen er forpligtet til at sørge for, at folk har en læge, hvorfor den bliver drevet videre, så at sige på "tålt ophold".

Fordobling

Du har tidligere i Tidende sagt, at du ser det scenarie, at Praksisklinikken får lov at øge sit patientantal, som den mest realistiske løsning?

– Ja, og det mener jeg stadig, det er. Og derfor er jeg også meget opmærksom på, når jeg læser svaret, om der mellem linjerne står noget om, at den løsning ikke er mulig. Men det står der slet ikke, tværtimod står der, at det er en mulighed, som de vil afsøge, siger Leila Lindén.

– Det er også klart, at de over for ministeriet er nødt til at kunne redegøre for, at alt er forsøgt, men jeg læser svaret, som at man er fuldstændig bevidst om, at endeløsningen kan blive en fordobling af Praksisklinikkens patientantal.

Læser du også svaret på en måde, så du vil vurdere, at der kommer en løsning inden for en overskuelig fremtid?

– Der står et sted, at de vil finde en bæredygtig løsning, og jeg har tænkt mig at tage kontakt til Carsten Scheibye for at tale med ham om, hvorvidt vi om nogle uger skal stille et opfølgende spørgsmål om, hvad tidshorisonten er. Er det om nogle måneder, om nogle år? Det må blive vores næste spørgsmål.

Simpelthen for at opretholde presset?

– Ja, præcis. Det er dét, jeg gerne vil, siger Leila Lindén.

– Men som udgangspunkt læser jeg altså svaret positivt, og vurderer, at de klar over, at den nuværende situation ikke er bæredygtig.

Bornholms Tidende har været i kontakt med Carsten Scheibye, som dog netop var landet efter en rejse og ikke på stående fod kunne forholde sig til svaret fra Region Hovedstaden, som han endnu ikke havde læst.

 

 

Spørgsmål og svar

De to bornholmske medlemmer af regionsrådet Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V) stillede den 13. december to såkaldte "politikerspørgsmål" til direktionen i Region Hovedstaden, altså til Regionsgården og det politiske sekretariat, hvor de ansvarlige for det specifikke område så skal forholde sig til den givne sag.

Spørgsmål 1:

1. Hvad gøres der konkret fra Region Hovedstadens side for at løse denne uholdbare situation omkring praktiserende læger på Bornholm?

Svar fra regionen:

Regionen har stort fokus på at forbedre lægedækningen på Bornholm, særligt i Rønne, og har indtil nu igangsat flere initiativer for at rekruttere læger til de ledige kapaciteter:

• Kapaciteten på praksisklinikken og kapaciteten efter en ophørt læge har været annonceret flere gange, så interesserede læger har kunnet søge om en eller begge kapaciteter – desværre uden held.

• Regionsadministrationen har i forbindelse med annonceringen af kapaciteterne samarbejdet med Bornholms Hospital – herunder Praksisklinikken, Bornholms Regionskommune og Bornholms tilflytterkonsulent – om rekrutteringsindsatsen, blandt andet om reklamering for kapaciteterne og rådgivning til interesserede læger vedrørende alt fra tilflytning til Bornholm til praktisk information og hjælp ift. overtagelse af kapaciteterne.

• Både regionsadministrationen og hospitalet har været i løbende dialog med interesserede læger med fokus på rådgivning og information vedr. etableringsmuligheder på hospitalet. F.eks. er interesserede læger blevet vist rundt i de eksisterende lokaler, ligesom der er udarbejdet konkrete forslag til renovering af lokalerne til brug for interesserede lægers overvejelser om evt. overtagelse af den eksisterende praksis.

• Regionens rekrutteringsfunktion har samarbejdet med PLO-Bornholm om de opslåede kapaciteter på øen ad flere omgange. Indledningsvist var samarbejdet centreret om afdækning af muligheder og udfordringer for lægerne på øen, og derudover har PLO-Bornholm bidraget i det store formidlingsarbejde om de ledige kapaciteter – idet PLO-Bornholm har videresendt orientering om de ledige kapaciteter til eksisterende læger på øen og til yngre ikke-etablerede læger samt delt film og opslag på sociale medier.

Regionsadministrationen arbejder målrettet på at fastlægge, hvordan der sikres let og lige adgang til læge for borgere i Rønne. Der arbejdes med flere løsninger, herunder med muligheden for, at den ubesatte kapacitet i Rønne tildeles Praksisklinikken.

Regionen driver fortsat Praksisklinikken på Bornholm som et midlertidigt lægefagligt tilbud, fordi regionen – ifølge Sundhedsloven – kan drive en midlertidig lægeklinik i det tilfælde, hvor der er akut brug for at sikre lægedækning. Dermed vil alle patienter, der har læge i Praksisklinikken, fortsat have mulighed for at være tilknyttet klinikken, men praksisklinikken er indtil videre lukket for nye patienter. Den midlertidige ordning drives frem til, at der er fundet en bæredygtig løsning på den akutte situation med lægemangel på Bornholm.

Spørgsmål 2:

Er det muligt at åbne et ledigt ydernummer i den eksisterende praksisklinik i Rønne?

• Hvis ja, hvornår vil dette kunne ske?

• Hvis nej – hvorfor ikke, og hvad vil og kan regionen foretage sig for at ændre dette nej til et ja?

Svar fra regionen:

Det er et muligt scenarie at placere den ledige kapacitet på Bornholm i Praksisklinikken. Dette ændrer ikke på, at praksisklinikken drives som en midlertidig løsning for at løse den akutte situation med lægedækning på Bornholm.

• Regionsadministrationen anerkender, det er en udfordring, at borgere i Rønne ikke har mulighed for at vælge en læge i nærheden af deres hjem. For at understøtte borgernes frie lægevalg, ønskes den ledige kapacitet etableret i Rønne, sådan som det tidligere er politisk besluttet.

• Arbejdet har høj prioritet, og der afdækkes flere forskellige muligheder for at sikre en bæredygtig løsning, herunder muligheder for at udvide Praksisklinikken med en ekstra kapacitet, men også for at etablere en alternativ praksisform i Rønne, som for eksempel en satellitpraksis eller andre løsninger i samarbejde med de praktiserende læger.

Derfor er det endnu for tidligt at sige, hvilke konkrete løsninger der skal tages i anvendelse. Regionsadministrationen arbejder frem mod en politisk sag, der forelægges Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen på et af udvalgets næstkommende møder.