Krisen afblæst på Danmarks mindste fødested

Krisen afblæst på Danmarks mindste fødested
Sille Chemnitz (til venstre) er nyvalgt tr på Danmarks mindste fødested. Rikke Kofoed Albæk er afdelingens leder. Foto: Bornholms Hospital
NYHED | ABONNENT | 9. NOV 2023 • 15:30
Tommy Kaas
Redaktør
NYHED | ABONNENT
9. NOV 2023 • 15:30

Det har været svært, siger tillidsrepræsentanten, men Danmarks mindste fødested har nu fuld plade på jordemødre.

"Vores vision om det bedste og mindste fødested i Danmark kuldsejler. Den ro og nærvær samt kontinuitet, som vi tidligere har promoveret os på, kan vi ikke længere se og mærke".

Sådan stod der i maj 2022 i et bekymringsbrev fra jordemødrene på Bornholms Hospital. På daværende tidspunkt havde afdelingen kun 70 procent af sin normering besat, og derfor gik de ansatte til hospitalets ledelse med deres bekymringer.

– Der er ikke de bedste udsigter til at kunne nå op på 100 procent i fastansatte jordemødre, erkendte hospitalsdirektør Annemarie Hellebek dengang.

Men nu, halvandet år senere er situationen en helt anden.

– I dag er vi fuldtallige, og det har gjort en kæmpe forskel for trivslen, arbejdsglæden og mit ledelsesfokus, fortæller Rikke Koefoed Albæk, der er jordemoderleder på Bornholms Hospital, i en pressemeddelelse.

Man har været igennem en periode med en fast vikargruppe på en håndfuld jordemødre. Det har givet ro til de fastansatte, som har kunnet holde fri, afspadsere og få indflydelse på vagtskemaet, fortæller Rikke Albæk.

Og for at løse problemet med at tiltrække folk er der oprettet et samarbejde med Amager-Hvidovre Hospital, hvorfra to jordemødre er tilknyttet og dækker vagter hver ottende uge.

Derudover er tre jordemødre blevet ansat i en pendlerstilling, ligesom muligheden for at arbejde som deltidsjordemoder også er blevet en realitet.

Tiltagene har altså gjort, at afdelingen er fuldtallig, og Sille Chemnitz, der er nyvalgt tillidsrepræsentant for jordemødrene på hospitalet, ser med lettelse og optimisme på det seneste års udvikling i arbejdsmiljøet.

– Det har været svært, men vi støttede hinanden og fandt alternative løsninger, siger hun ifølge pressemeddelelsen fra hospitalet.

– Bornholm er et fantastisk sted, og fødegangen på Bornholms Hospital er fantastisk. Og sådan skal det blive ved med at være, og vi skal blive ved med at udvikle os, siger Sille Chemnitz.