Informationskompagne om legionella i uge 44

NOTITS | 26. OKT 2023 • 17:48
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS
26. OKT 2023 • 17:48

Bornholms Regionskommune vil orientere om, hvordan man undgår at blive smittet med de farlige legionella-bakterier, når der tages brusebad.

Legionella-bakterien kan forårsage legionærsyge, som er en alvorlig form for lungebetændelse eller Pontiac Feber, der er en mildere influenzalignende sygdom. Sygdommen rammer typisk ældre og svækkede personer og omkring dobbelt så ofte mænd i forhold til kvinder.

Frem til 2017 blev mellem 100 og 150 danskere hvert år ramt af legionærsyge. Men siden 2017 har smittetallet ligget på et højt og stabilt niveau. Sidste år var antallet af smittede danskere 287. Cirka 10 procent af de smittede dør af sygdommen.

Det kan du gøre

Legionella-bakterier trives i lunkent og stillestående vand. Tager du brusebad i vand med legionella, kan du blive smittet, når du indånder vandet, der er forstøvet. Legionella bakterier formerer sig i lunkent vand, men ikke i koldt vand under 20 grader. Bakterien dør ved temperaturer over 50 - 55 grader.

Særligt bruseslanger, som kun bruges periodevis, er udsatte. Når du ankommer til sommerhuset eller andet, eller vender hjem fra ferie, kan det derfor være en god idé at skrue helt op for det varme vand på termostaten og lade vandet løbe gennem slangen et par minutter. Helst uden at vandet forstøves.

Informationskampagne

I næste uge kan du fra mandag til fredag klokken 8 til 16 kontakte to af kommunens medarbejdere, hvis du for eksempel har spørgsmål til indretning og indstilling af dit varmtvandssystem, eller hvis du har spørgsmål til sygdomme forårsaget af legionella bakterier. Det gælder både borgere med for eksempel brusebade og alternativ opvarmning af vand, og virksomheder som for eksempel svømmehaller, idrætshaller, plejehjem, andels- eller lejeboliger, campingpladser og hoteller.

Kommunens hygiejnekonsulent Majken Kofod Hansen kan svare på spørgsmål, der handler om legionærsygdom. Hun kan kontaktes på tlf. nr. 5692 7832.

Hans Ole Bech, miljøtekniker i Bornholms Regionskommune kan kontaktes med andre spørgsmål om legionella på tlf. nr. 2485 2103 eller til nmf@brk.dk

Hjemmesider

Bornholms Regionskommune har været med i et landsdækkende arbejde med at forsøge at finde ud af, hvorfor der har været en stigning i antal smittede, og hvordan der kan forebygges. I den forbindelse er der hos Social- og Boligstyrelsen oprettet en hjemmeside, der kan søges frem ved at søge på Internettet på ordet: ”legionellaguiden” eller på https://sbst.dk/byggeri/legionella/legionellaguiden

Her kan borgere, virksomheder og medier læse mere og se en video om legionella-bakterier.

På BRK's hjemmeside kan du også finde oplysninger om legionella ved at søge på ordet ”legionella”, eller følge dette link: https://www.brk.dk/Borger/Bolig/Forsyning/Sider/Legionella.aspx

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 09-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Lørdag eftermiddag - søndag morgen: Kulden har sluppet sit tag, og søndag morgen er der rigtig gode elpriser til dem, der kan flytte deres forbrug. Mellem 00 og 05 svinger priserne mellem 1,67 og 1,59 kr./kWh alt inkl.  Opdateret 13.10 Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning