'Helt uacceptable' forhold: Luk sengepladser

'Helt uacceptable' forhold: Luk sengepladser
NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2023 • 09:39
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2023 • 09:39

Arbejdsforholdene for sygeplejerskerne på intensivafdelingen på Bornholms Hospital er 'helt uacceptable' mener Dansk Sygeplejeråd. Næstformanden i kreds Hovedstaden mener derfor, hospitalet bør lukke sengepladser for at forbedre arbejdsmiljøet.

Det er 'helt uacceptable' arbejdsforhold, sygeplejerskerne på intensivafdelingen på Bornholms Hospital udsættes for.

Sådan lyder det fra næstformanden i Dansk Sygeplejeråd kreds Hovedstaden, Christian Kummerfeldt, efter Bornholms Tidende præsenterer ham for et strakspåbud, der er givet til Bornholms Hospital.

– Der er ikke ordentlige arbejdsforhold, hvis man får et strakspåbud i et afsnit, siger han.

Arbejdstilsynet vurderer, der er risiko for, at ansatte på intensivafdelingen akut bliver syge som følge af for stor arbejdsmængde og pres. Sygeplejerskerne har de seneste seks år været underlagt det, der i påbuddet kaldes for 'stor arbejdsmængde og tidspres' på grund af rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer. Det seneste halve år har der været et særligt tiltagende arbejdspres, og det beskrives som 'massivt' og 'det har aldrig været så slemt som nu'.

Christian Kummerfeldt håber, det er noget, der er blevet gradvist værre - altså at den nuværende tilstand ikke har været gældende i alle seks år.

– Jeg håber ikke, det har været sådan her i seks år, for så skulle de have haft et strakspåbud for lang tid siden. Jeg går ud fra, det her er noget, der lige så stille og roligt er blevet værre og værre, og at man af den ene eller anden grund ikke har fået det løst.

Situationen med mangel på sygeplejersker er imidlertid ikke ukendt for offentligheden. Heller ikke for Christian Kummerfeldt, der selv er uddannet intensivsygeplejerske og påpeger, der er mangel på specialuddannede sygeplejersker. Derfor mener han, der må gøres noget for at løse arbejdsforholdene.

– Så må de lukke en sengeplads. De patienter man eventuelt måtte have, som har brug for intensiv pleje og behandling, må så flyves til København, siger Christian Kummerfeldt og tilføjer:

– Man kan ikke risikere, at de resterende patienter i sengene får en dårlig behandling, fordi personalet er udslidt og træt og bliver bedt om at gå i 16-timers vagter. Så må man tage konsekvensen og lukke senge, indtil man har fået styr på situationen.

Det fremgår af strakspåbuddet, at hospitalet netop har ansat tre sygeplejersker til afdelingen, der begynder i løbet af de kommende tre måneder. Det sker dog efter at tre har sagt deres stilling op i løbet af året.

Derfor mener Christian Kummerfeldt, at hospitalet må erkende, at man skal tiltrække nogle flere intensivsygeplejersker til øen.

– Det gør man kun ved at tilbyde en ordentlig løn og nogle ordentlige forhold. Det er det, der betyder noget, siger han.

Det er torsdag endnu ikke lykkedes Bornholms Tidende at få et interview med hospitalets ledelse.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT