Forhandlinger i regionen: 'Det handler grundlæggende om nærhed'

Forhandlinger i regionen: 'Det handler grundlæggende om nærhed'
Region Hovedstaden tager fat på budgetforhandlingerne i denne uge. Et af forslagene fra Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V) er et partnerskab mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. AUG 2023 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. AUG 2023 • 19:00

Region Hovedstaden tager fat på budgetforhandlingerne i denne uge. De bornholmske medlemmer, Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V), har udset sig nogle lokale fokusområder.

Hvordan flytter vi sundhedsvæsnet tættere på dem, der bor længere væk fra Rådhuspladsen i København? Det er hovedspørgsmålet for de bornholmske regionsrådsmedlemmer, når forhandlingerne om Region Hovedstadens budget rigtig går i gang i denne uge. Nærhed og dermed lighed i behandlingen er omdrejningspunktet for Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V).

– Det handler grundlæggende om nærhed i behandling, som er et tema, der står enormt højt på Leilas og min dagsorden. Hvordan skaber vi så meget nærhed og dermed lighed som overhovedet muligt, i det her tilfælde for os på Bornholm, siger Carsten Scheibye.

Et konkret eksempel er et forslag om et partnerskab mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Formålet er at sikre borgere og patienter på Bornholm et sundhedstilbud, som er sammenligneligt med resten af regionen. Partnerskabet er et forsøg på at løse Bornholms Hospitals rekrutteringsudfordringer, ikke mindst på speciallægeområdet. Det er et område, hvor det lokale hospital bruger mange penge på vikarer, fordi det ikke selv har specialister inden for reumatologi, neurologi og andre områder.

– Der har vi haft nogle drøftelser med Bispebjerg Hospital, om at man på en eller anden måde kan lave et forpligtende samarbejde, så der kommer penge til Bornholm og Bispebjerg. Til gengæld bliver Bispebjerg medansvarlig for, at den specialist, vi har brug for fra Bispebjerg, også dækker Bornholm. Vi forsøger også at lave delestillinger, altså hvis man søger en stilling på Bispebjerg i neurologi, så dækker den måske, at man skal være fem dage om måneden på Bornholm, siger Leila Lindén.

Enighed på tværs

Carsten Scheibye synes også, at partnerskabet mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital lyder interessant.

– Hvordan kan vi sikre et endnu stærkere Bornholms Hospital, og kan vi gøre noget ved det, at vi er udfordret økonomisk her på Bornholm, når vi skal tiltrække specialister? Det forslag kan være en del af det, men der kan også tænkes at være andre løsningsforslag, så vi kan begynde at gøre noget ved det, at vi har nogle andre økonomiske betingelser, fordi det er et lille hospital, som dermed er udsat, hvis vi ikke kan tiltrække de rigtig specialer på det rigtige tidspunkt. Så koster det vikarer ovrefra. Hvordan kan vi løse det? Det er der mange måder at gøre på; de midler, man tilfører, de personer, man har tilknyttet, og hvordan man har dem tilknyttet, siger han.

For venstremanden er yderligere udvikling af Digital Ø Bornholm endnu en måde at styrke det nære sundhedsvæsen og rykke det tættere på borgerne.

– Det er helt afgørende, når vi ligger midt i Østersøen.

Også på det punkt er der enighed mellem de bornholmske regionsrådsmedlemmer.

– Vi vil gerne blive ved med at have fokus på, at vi skal rejse mindst muligt efter de andre, siger Leila Lindén.

Stor lydhørhed

Problemerne med at rekruttere medarbejdere til sundhedsvæsnet og situationen i psykiatrien er ifølge Carsten Scheibye to områder, som ikke specifikt handler om Bornholm, men hvor en kommende budgetaftale kan få lokale konsekvenser. Som medlem af regionens sundhedsudvalg er han med til at stille et forslag, der skal skabe en mere sammenhængende psykiatri på tværs af forskellige aktører.

– Det er et budgetforslag, hvor der ikke står Bornholm, men Bornholms udfordringer er der, siger Carsten Scheibye.

Leila Lindén har været med til at stille et forslag, som skal gøre det muligt for nyrepatienter at komme i gæstedialyse på Bornholms Hospital, når de holder ferie på øen. Det er ikke noget, som direkte berører Bornholms befolkning, men som hun siger, så er regionens budgetforhandlinger ikke sognerådspolitik. Bornholmske nyrepatienter har i øvrigt samme mulighed, når de holder ferie ovre. Problemet er, at der ikke er den nødvendige kapacitet på Bornholms Hospital.

– Jeg har sagt til mine folk, at det lægger jeg meget vægt på. Vi er en turistø, så vi kan ikke være tjent med det. Når man er lille, har man mange smådriftsulemper, men ikke ret mange stordriftsfordele, det er det, der er vores problem på Bornholm, siger Leila Lindén.

De to regionsrådsmedlemmer er enige om, at der ikke er mange penge at rutte med i den økonomiaftale, regeringen og Danske Regioner har indgået. Alligevel er de ret fortrøstningsfulde inden budgetforhandlingerne og regionens første budgetseminar torsdag.

– Vi skal lægge os i selen for at formidle de udfordringer og problemstillinger, der kan være, hvis man ligger lidt længere væk, som er tilfældet for os. Det plejer vi at gøre. Samtidig vil jeg sige, at vi har faktisk en stor lydhørhed blandt regionsrådspolitikerne overfor de problemstillinger. De er optaget af at skabe noget mere sammenhæng, få noget mere nærhed og dermed også noget mere lighed, siger Carsten Scheibye.

– Jeg tror på det. Vi er gode til at forklare det. Enhver kan forstå, at vi er nødt til at få robustgjort vores hospital, siger Leila Lindén.

 


BESLUTNINGSPROCES

15. august: Førstebehandling i forretningsudvalget.

22. august: Budgetforslaget forelægges for regionsrådet.

25. august: Frist for fremsættelse af budgetspørgsmål.

Primo september: Politiske forhandlinger

19. september: Andenbehandling i forretningsudvalget

21. september: Frist for fremsættelse af ændringsforslag kl. 12

• 26. september - andenbehandling i regionsrådet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT