Forslag skal hjælpe nyrepatienter på ferie

NOTITS | ABONNENT | 21. MAJ 2023 • 07:32
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
21. MAJ 2023 • 07:32

Kapaciteten på Bornholms Hospital gør det svært at tilbyde patienter gæsteanalyse.

At holde ferie på Bornholm er noget, mange ser frem til hvert år, men det er ikke lige let for alle at nyde øens natur, spisesteder og kulturtilbud. Som nyrepatient er en rejse ud i Østersøen forbundet med et problem, som er vanskeligt, om ikke umuligt, at løse, og det vil regionsrådsmedlemmerne Leila Lindén (S) og Karin Friis Bach (RV) lave om på.

Når de og kollegerne i sundhedsudvalget holder møde tirsdag, skal de behandle en række forslag til, hvad udvalget skal tage med til de kommende budgetforhandlinger, og særlig et af forslagene vil Leila Lindén gerne have igennem. Det har hun nemlig stillet sammen med Karin Friis Bach: Bedre mulighed for gæstedialyse på Bornholm.

"Det er et problem for dialysepatienter, at det er vanskeligt, ja, ofte umuligt, for dem at få gæstedialyse på Bornholm, når de skal holde sommerferie, gæste deres fritidshuse, ferielejligheder med videre", skriver de i forslaget.

Ifølge Leila Lindén og Karin Friis Bach betyder det reelt, at mennesker med behov for gæstedialyse ikke kan tage herover.

"Som den ferieø, Bornholm jo også er, er det et særligt stort problem, at hospitalet ikke kan tilbyde øens gæster gæstedialyse", skriver de om formålet med forslaget.

De tilføjer, at det er et problem i hele landet – og især på Bornholm, da det lokale hospital er lille og kan have svært ved at mobilisere den nødvendige fleksibilitet, samtidig med at mange holder ferie på øen.

Leila Lindén og Karin Friis Bach vil løse problemet ved at øge kapaciteten i hvert fald i sommerperioden eller en større del af året. Der har tidligere været tale om at ansætte en slags flex-sygeplejerske, der i sommerperioden fungerer som ekstra hjælp på dialyseafdelingen og har andre opgaver i vinterperioden.