Aftale i regionen sender millioner til Bornholm

Aftale i regionen sender millioner til Bornholm
Med budgetaftalen ønsker Region Hovedstaden at styrke Udviklingshospital Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 9. SEP 2022 • 06:41
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. SEP 2022 • 06:41

Alle partier på nær Enhedslisten indgik torsdag en budgetaftale i Region Hovedstaden. Der er blandt andet penge til Digital Ø Bornholm.


Bornholm er nævnt fem gange i den budgetaftale, som et flertal i regionsrådet blev enige om torsdag aften. Bag aftalen står alle partiet på nær Enhedslisten. Aftalen sætter to millioner kroner af specifikt til Bornholm.

"Med denne budgetaftale styrker vi Bornholm som digital ø og Udviklingshospital Bornholm", står der i aftalen. Det er områder, som de bornholmske medlemmer af regionsrådet, Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V) har kæmpet for på tværs af partiskel.

Konkret afsætter flertallet en halv million kroner om året til blodprøver i eget hjem på Bornholm. Derudover er der halvanden million kroner årligt fra 2024 og frem til videreudviklingen af Digital Ø Bornholm.

– Det er meget tilfredsstillende, at Digital Ø og blodprøver i eget hjem, som Leila Lindén og jeg også kæmper for, fortsættes som en vigtig indsats til gavn for alle på Bornholm. Det er samtidig en indsats, der styrker det nære sundhedsvæsen, og hvor Bornholm går foran, fortæller Carsten Scheibye i en mail til Tidende.

Det fremgår også, at de digitale løsninger på Bornholm smitter af på resten af Region Hovedstaden. Inspireret af blandt andet Digital Ø Bornholm er det således flertallets ambition, at patienterne i resten af regionen skal have øget digital adgang til sundhedsvæsenet, og hospitalerne skal medvirke til at føre denne ambition ud i livet. Man arbejder frem mod, at patienterne får muligheden for selv at vælge, om de ønsker en virtuel konsultation eller en fysisk i de tilfælde, hvor det er fagligt forsvarligt.

Med budgetaftalen forsøger flertallet også at forbedre Akuttelefonen 1813, hvor mange borgere har oplevet lang ventetid. I aftalen sætter partierne 10 millioner kroner af til at sikre kortere svartider, en mere robust organisering og et bedre arbejdsmiljø på Akuttelefonen 1813.

Akutberedskabet afprøver allerede et specialistspor for børnefamilier. Derudover har regionen indgået en brobyggeraftale med praktiserende læger, der tager opkald til 1813 i tiden umiddelbart efter, at egen læge lukker på hverdage mellem klokken 16 og 18.

Med budgetaftalen afsatte politikerne i alt godt 112 millioner kroner ekstra til sundhedsområdet, fremgår det af regionens hjemmeside.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag: Overvej at spise ude eller hente en omgang take away ;-). Fra 17-21 koster det dyrt at fyre op i pander, gryder og ovn. Gennemsnitsprisen for de fire timer er 5,27 kr./kWh. Vi savner en god gang vind til at presse priserne, men vejrudsigten skuffer helt frem til weekenden.  Brug strømmen efter kl. 22, selv om den koster 3 kr./kWh alt inklusive. Det er ikke sikkert, at det bliver billigere i morgen.

Bornholms energi og forsyning