De første i regionen: Bornholms Hospital tilbyder øjenscreening af nyfødte

De første i regionen: Bornholms Hospital tilbyder øjenscreening af nyfødte
Bornholms Hospital er netop begyndt at screene nyfødte for medfødte øjensygdomme. Foto: Pernille Gjede
NOTITS | 20. OKT 2024 • 14:38
NOTITS
20. OKT 2024 • 14:38

Bornholms Hospital er netop begyndt at screene nyfødte for medfødte øjensygdomme. Tilbuddet om tidlig screening, som i visse tilfælde kan bruges til forebyggelse af særlige synshandicap, er hospitalet i Rønne det første i Region Hovedstaden, der tilbyder. Det skriver Bornholms Hospital i en pressemeddelelse.

Screeningen udføres samtidig med, at spædbarnet får taget en blodprøve i hælen få døgn efter fødslen, og bliver udført med en lille speciel lygte, fortæller Gry, som er jordemoder på Bornholms Hospital.

– Hvis jeg får den mindste mistanke, når jeg lyser barnet i øjnene, bliver barnet tilset af en øjenlæge inden for en uge. Vi ved nemlig, at hurtig indgriben umiddelbart efter fødslen kan forebygge visse øjensygdomme, for eksempel medfødt grå stær, fortæller Gry, som netop er blevet lært op i at udføre screeningen.

– Med sådan en lille ny vil man som forældre jo det bedste for sit barn, så jeg synes, det er et fint tilbud med øjenscreeningen, når vi alligevel skal møde op til hælblodprøven. Hun mærker jo ikke noget, siger Cecilie, som netop har født sit andet barn og nu også er blevet mor til en lille pige.

Ifølge statistikken lever cirka 2.000 danskere i dag med følger efter at have været født med grå stær. Med den nye screening vurderes det, at dette tal vil kunne bringes ned, og at cirka 30 nyfødte tilfælde vil blive opdaget årligt.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT