Voksne med udviklingshandicap fik kampdebut – og besøgte McDonald's

Voksne med udviklingshandicap fik kampdebut – og besøgte McDonald's
Flere af spillerne på Granit Champz har også spillet på Granit Kidz, da de var yngre. Her ses de sammen med spillerne fra AB Håndbold (i grønt). Privatfoto
NOTITS | ABONNENT | 31. MAR 2023 • 12:02
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | ABONNENT
31. MAR 2023 • 12:02

Siden Granit Champz havde første træningspas i november 2021, har håndboldholdet for voksne med udviklingshandicap drømt om at rejse over på den anden side af vandet for at spille kamp. Den drøm er nu gået i opfyldelse.

Søndag morgen tog 12 spændte spillere fra Granit Champz turen fra Bornholm til København for at møde AB Håndbold.

For flere af spillerne var det både første gang, at de skulle spille en håndboldkamp og første gang, at de skulle prøve at rejse over. Så det var en lidt grænseoverskridende oplevelse, men også meget sjovt, fortæller holdets træner.

– Mange har brugt rigtig mange timer på at bekymre sig, om det her kan lade sig gøre, så det var en stor forløsning, da kampen først gik i gang, fortæller Martin Byder, som i træningerne i Aakirkebyhallerne op til kampen har prøvet at forberede spillerne på, hvilke regler der spilles med i en rigtig håndboldkamp, og at der spilles med en lidt større bold og en lidt hårdere bold, end spillerne er vant til.

Det sociale i højsædet

AB Håndbold vandt kampen 17-10, men resultatet havde ikke den store betydning.

– Det gik sgu fint. Vi tabte, men det vigtige er, at de fik lov til at prøve at spille kamp. Når vi løber og træner, så er det en gulerod for spillerne, at der også er mulighed for at spille kampe, siger Martin Byder.

Efter kampen blev holdene blandet sammen på kryds og tværs, så der kunne dannes relationer mellem spillerne fra Bornholm og København.

– Det sociale aspekt er det altoverskyggende i det her. Vi vil gerne skabe nogle fællesskaber og relationer, som de ellers ikke normalt vil komme ud i. Så bagefter sad spillerne fra begge hold også i cafeteriet og drak kaffe og spiste kage, og det var skidehyggeligt, siger træneren.

Vigtigt med McDonald's-besøg

På hjemturen til Bornholm blev der da også plads til et besøg på et spisested, som ikke findes på Bornholm.

– Man kan grine lidt af det, men en af de vigtigste ting for spillerne var faktisk et besøg på McDonald's bagefter, og det er jo, fordi flere af dem aldrig har prøvet at rejse uden for Bornholm før.

Martin Byder arbejder nu på at få AB Håndbold og andre hold til Bornholm, så Granit Champz kan prøve at spille kampe på hjemmebane. Det er også i tankerne at tilmelde holdet til en turnering til næste sæson, men det kræver sponsorpenge til at dække rejseudgifterne. Heldigvis virker det til, at det lokale erhvervsliv gerne vil hjælpe til.

– Spillerne var helt smadret, da de kom hjem søndag aften, men de vil meget gerne spille flere kampe, siger Martin Byder.