Ungdommen står hans hjerte nær

Ungdommen står hans hjerte nær
Kristian Johannesen (til højre) fik de synlige beviser på årets fodboldlederpris overrakt af Frank Granlyst, bestyrelsesmedlem i DBU Bornholm. Foto: Kjeld Lundbæk
NYHED | ABONNENT | 1. MAR 2024 • 15:30
Kjeld Lundbæk
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. MAR 2024 • 15:30

Kristian Johannesen fra Nexø Boldklub blev kåret som Årets fodboldleder på Bornholm 2023.

– Årets leder - ja, det blev så mig, og det er jeg da utroligt glad for. Men nu er det sådan med den slags priser, at det ikke blot er mig, der bliver hædret. Der er mange andre, der udfører et lige så stort arbejde bagved. Ikke blot i min egen klub, Nexø Boldklub, men også i bornholmsk fodbold som helhed. Vi er mange, der er med til at trække læsset inden for ungdomsfodbolden, så denne pris er en pris til os alle sammen.

43-årige Kristian Johannesen var hurtig til at sende æren videre til det store netværk af bornholmske ungdomsledere, da han i forbindelse med sæsonens sidste futsalstævne for ungdom i Aakirkeby-hallerne blev kåret som Årets fodboldleder på Bornholm 2023. Med prisen fulgte et diplom, en stor buket blomster og den evigt vandrende cigaræske i sølv, der efterhånden har mange årtier på bagen.

Kristian Johannesen har i de sidste fire år været formand for Nexø Boldklub, men overlod på generalforsamlingen i november depechen til Anders Winther Jørgensen for selv at overtage den nyoprettede post som ungdomsformand.

– I de fire år, jeg har været formand, har jeg brugt rigtig megen tid i klubben, fordi vi har været inde i en overgangsfase, hvor der har været en del oprydningsarbejde efter den forrige bestyrelse. Når man så samtidig gerne vil tage del i trænerarbejdet med ungdommen, ja, så er det klart, at der har været mange uger, hvor det er blevet til rigtigt mange timer i klubben, indrømmer Kristian Johannesen.

– Nu vil jeg koncentrere mig noget mere omkring ungdommen. Jeg kunne godt se, at det der med, at én person skal styre hele arbejdet i en klub af Nexø Boldklubs størrelse ikke holder i længden. Nu har vi fået en formand for hele klubben og en formand for både senior- og ungdomsafdelingen, og det tænker jeg kan være med til at målrette arbejdet noget bedre i alle tre afdelinger.

Kristian Johannesens mange timer i Nexø Boldklub har dog ikke været forgæves. Det samlede medlemstal er i hans formandstid vokset med mere end 40 procent, og da han også blev indstillet som kandidat til Bornholms Tidendes Lederpris 2023, var en af begrundelserne, at der alene i pigeafdelingen har været en medlemsfremgang på 600 procent.

– Der er i de senere år blevet satset en del på pigefodbold fra DBU Bornholms side, og derfor er det ganske naturligt, at vi må følge med. Den tidligere så store pigeafdeling i Nexø var nærmest ikke eksisterende, og nu har vi spillere i U6, U8, U10, U12 – ja, også et U14-hold og et seniorhold. Det kan vi kun være meget tilfredse med, siger Kristian Johannesen.

Nexø Boldklub har nu også status som Get Movin’-klub, og den populære sommeraktivitet Pigeraketten lander igen på Nexø Stadion.

Flere hold i rækkerne

Når Kristian Johannesen sender en del af æren for lederprisen videre til lederne i de øvrige bornholmske klubber, så mener han det ganske alvorligt, fordi udviklingen i Nexø Boldklub ikke har noget formål, hvis man ikke har andre hold og klubber at spille mod både indendørs og udendørs.

– Der er udført at fantastisk arbejde med de helt unge spillere i U6- og U8-alderen i de sidste seks år, hvor jeg har været med, og det begynder nu også at kunne mærkes længere oppe i rækkerne.

– Generelt bakker vi i Nexø Boldklub op omkring de initiativer, der bliver taget fra DBU Bornholms side, og da der også er flere og flere frivillige, der vil tage del i arbejdet, så kan det kun munde ud i noget positivt, siger Kristian Johannesen, der også glæder sig over, at der er flere og flere af ungdomslederne, der går videre og tager en træneruddannelse.

Som ungdomsformand vil årets fodboldleder også bakke op om de initiativer, der måske er på vej med flere fællestræninger på tværs af klubberne, så man på den måde kan motivere klubberne til at få flere til at spille fodbold. På den måde kan DBU Bornholm også sammensætte nogle mere attraktive turneringer.

– Vi har stadig nogle drengeårgange, hvor der måske kun er tre hold med i hver række, og så kan man jo godt diskutere, hvor sjovt det er, når man når hen til tredje runde, og alle kan se, hvor det bærer henad med mesterskabet.

– Spørgsmålet er så bare, hvordan man skal bygge det op. Vi kommer nok aldrig tilbage til dengang, hvor jeg selv var ungdomsspiller, og hvor der var, jeg ikke ved hvor, mange rækker. Men vi skal til enhver tid sørge for at skabe så mange hold som muligt, så man også på den måde kan gøre det attraktivt at spille fodbold og holde på spillerne ude i klubberne.

Når Kristian Johannesen ikke er på fodboldbanen, arbejder han i børne- og fritidsforvaltningen i Bornholms Regionskommune.

Sagt om Kristian

Han gør en stor indsats for fodbolden i sin egen klub, men følger også med i andre klubbers udvikling. Han går forrest for ungdommen og viser dem vejen.

Siden sin start som leder for NB i 2020 har Kristian formået at løfte medlemstallet med intet mindre end 51,5 procent – fra 262 i 2020 til 397 i 2023.

Kristian har en fantastisk væremåde, og han formår at inkludere alle omkring sig. Alt i alt er han en guttermand, som fortjener at blive hædret som årets leder.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT