Sanne har spillet i flere år trods problemer med helbredet: 'Det går fint, så længe jeg har min bil'

Sanne har spillet i flere år trods problemer med helbredet: 'Det går fint, så længe jeg har min bil'
Sanne Meinertz har stor glæde af sin golfbil, som hun bruger, når hun spiller golf sammen med sin mand. I golfbilen plejer de desuden at have deres hund med, som følger interesseret med i, hvordan det går på hullerne.
| ABONNENT | 15. MAJ 2021 • 12:31
Af:
Jesper Gynther (tekst)
Berit Hvassum (fotos)
| ABONNENT
15. MAJ 2021 • 12:31

GOLF

Fordi man har en kronisk sygdom, er det ikke ensbetydende med, at man må opgive at dyrke golf. Det er Kaj Jørgensen og Sanne Meinertz to beviser på. De er diagnosticeret med henholdsvis sclerose og lungefibrose, som giver nedsat lungekapacitet, men har alligevel spillet golf i mange år.

I april var de medhjælpere til Bornholms Golf Klubs åbent hus-arrangement for personer med en kronisk sygdom for netop at vise til de fremmødte, at man godt kan slå til en golfbold, selvom helbredet skranter.

– Det kan sagtens lade sig gøre. Det er sgu lige meget, hvad du fejler, siger Kaj Jørgensen.

– Jeg har engang været med i en turnering for handikappede, og når man ser, hvad folk fejler, så tror man fandeme, at det er løgn. De spiller sgu golf. De går hele vejen rundt på banerne og klasker til kuglen og spiller rigtig golf, siger han.

Kaj Jørgensen havde sin tvivl om, hvorvidt han kunne fortsætte med at spille golf, da han fik konstateret sclerose, men den tvivl har han sidenhen gjort til skamme.

Har haft tvivlen

Selvom han har sclerose, ligger hans handikap i øjeblikket på 14, og det har været helt nede på 12.

– Jeg startede med at spille golf i 2006, og jeg fik konstateret sclerose i 2012, så jeg har spillet i mange år med to handikap faktisk, griner han.

Selvom det går glimrende med at spille golf, indrømmer han, at han var i tvivl om, hvorvidt han kunne fortsætte med at dyrke sporten, da han fik diagnosen.

– Jeg troede egentlig, at jeg skulle stoppe, men jeg fortsatte, og siden har jeg faktisk aldrig været så langt nede i handikap, siger han.

Så du har også haft den her tvivl, som man måske får, når man bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom?

– Ja, selvfølgelig. Det påvirker jo dine muskler og dine nerver, men så længe man er i gang, så går det fint. I dag er det dog ikke for godt vejr for mig til at spille golf, for det er sgu for koldt, siger han.

Bedste investering nogensinde

For Sanne Meinertz går det også rigtig godt med at spille golf, selvom hun har nedsat lungekapacitet. Dog havde hun nogle indledende problemer, da hun for ni år siden begyndte at gå til golf.

På grund af lungefibrosen havde hun problemer med at have nok luft til at kunne slå til bolden, når hun gik rundt på banerne, for hun har blot 31 ud af 100 i lungekapacitet.

Derfor fik hun hurtigt anskaffet sig en golfbil, og det kan hun kun anbefale til andre, der måtte have samme problemer som hende selv.

– Jeg har købt min brugt til 16.000 kroner, og det er den bedste investering, jeg nogensinde har lavet. Bare det at man har sin egen, det er en stor fordel, siger hun og forklarer, at man også mod betaling kan låne en golfbil af golfklubben, men at man så kan risikere, at alle biler er lånt ud, hvis man pludselig får lyst til et slag golf.

Hvis man mest skulle have lyst til at spille golf, fordi man har brug for motionen, så kan man også sagtens få det, selvom man får hjælp af en bil, fortæller hun.

– Selvom jeg kører, så går jeg alligevel tre-fire kilometer, hvis jeg gennemfører en hel bane, for man kører jo ikke ind på selve greenen, der går man jo ind, siger hun.


Tager på golfrejser

I det hele taget fylder golf meget i Sanne Meinertz' liv.

Udover at spille på banerne i Bornholms Golf Klub plejer hun også at tage på golfrejser sammen med sin ægtemand. Meinertz-parret har blandt andet taget på en måneds golfrejse til Spanien, hvor de spiller golf hver anden dag, mens de i løbet af de andre dage også får spillet bridge, som i øvrigt er parrets store vinterhobby, når golfbanerne er lukket.

Med på golfrejserne er i øvrigt parrets hund, som også normalt er med, når parret spiller golf hjemme på Bornholm.

Sygdommen skal ikke bestemme

Sanne Meinertz anbefaler desuden, at man spiller sammen med en anden, hvis man har nedsat lungekapacitet. Hun spiller selv parmatch med sin mand, hvor man skiftes til at skyde til den samme bold.

– Det er noget, der er rigtig godt, for så kan jeg nå at få luft imellem de slag, jeg skal lave, siger hun.

Er det sjovt for dig at spille golf, selvom du har en kronisk sygdom?

– Ja, for jeg finder bare ud af at gøre det på en anden måde. Men jeg bliver jo aldrig sådan en, der skal leve af det.

Så folk med kronisk sygdom behøver ikke føle sig skræmte fra at spille golf?

– Overhovedet ikke. Tværtimod.

Hvorfor er du mødt op i dag som frivillig hjælper?

– Det var, fordi det henvender sig til folk, som har et handikap. Og så er det jo meget rart, at deltagerne kan se, at jeg kan godt trække mig rundt, og at det godt kan lade sig gøre, siger hun.

– Jeg har det nemlig sådan, at min sygdom skal ikke have lov at bestemme over mig. Det går bare lidt langsommere.