Hverken sclerose, nedsat lungekapacitet eller diabetes kan stoppe en golfspiller

Hverken sclerose, nedsat lungekapacitet eller diabetes kan stoppe en golfspiller
Alle kan dyrke golf, også personer der kæmper med helbredet.
| ABONNENT | 15. MAJ 2021 • 11:36
Af:
Jesper Gynther (tekst)
Berit Hvassum (fotos)
| ABONNENT
15. MAJ 2021 • 11:36

GOLF

I april afviklede Bornholms Golf Klub, Nexø Golf Klub og Nordbornholms Golfklub åbent hus-arrangementer, hvor personer med en kronisk sygdom kunne få mulighed for at prøve sporten af. De bornholmske golfklubber ønsker nemlig at flere med en kronisk sygdom begynder at svinge jernkøllerne.

I Bornholms Golf Klub var der to deltagere, der mødte op på banerne i Robbedale lidt uden for Rønne, og de fik gået et par huller på 9-hulsbanen, hvor det blev til flere succesoplevelser.

– Jeg synes, det var spændende, og jeg havde ikke selv forventet, at det ville gå, som det gjorde, fortæller Linda Pedersen, da arrangementet er færdigt.

Hun har diabetes 2 og havde i forvejen en forventning om, at golf ville være meget svært, og at der skulle bruges mange kræfter, men det viste sig at gå bedre, end hun havde forventet.

– Så jo, jeg synes, det er en dejlig sport, lyder vurderingen fra hende.

Jeg trænger til at få noget motion og noget luft, og det er også sundt for mig at få det efter min operation, hvor de sprættede det hele op og tog hjertet ud

Hun dyrker normalt ikke sport, men hun har valgt at give golf en chance, fordi hun håber, det kan føre til, at hun kan møde nogle nye mennesker.

– Jeg er her dels for måske at møde andre diabetikere, så vi kan snakke sammen og lave noget sammen, men det er også for at få motionen og være sammen med andre om det. Jeg synes nemlig, det har været svært at finde folk herover (på Bornholm, red.), andet end familie, som vil med ud at gå, siger hun og fortæller, at hun gerne går mellem fire og fem kilometer de fleste dage om ugen.

Er det derfor, du tænker, at golf passer godt til dig?

– Ja, jeg tænker i hvert fald, at det kunne godt passe til mig det med at være så tæt på naturen, siger Linda Pedersen, der især går mange ture i området omkring Aakirkeby, hvor hun bor.

Linda Pedersen og Glenn Kure har begge diabetes 2, men det har ikke skræmt dem fra at prøve golfsporten af.

Fordel at gå med andre

Det er også forhåbningen om at møde andre mennesker og samtidig få noget motion, som har fået Glenn Kure ud på golfbanen. Han har også diabetes 2, og derudover gennemgik han sidste år en firedobbelt bypass-operation, ligesom han sidste år også fik en blodprop i hjernen, som påvirkede hans synsnerve.

Trods de helbredsmæssige problemer har han dog på fornemmelsen, at golf kunne være en fin sport for ham at gå til.

– Jeg trænger til at få noget motion og noget luft, og det er også sundt for mig at få det efter min operation, hvor de sprættede det hele op og tog hjertet ud. Men nogle gange kan det jo være lidt kedeligt at gå ture alene, for så er motivationen ikke så høj, så derfor vil jeg gerne finde nogle at spille golf med, siger han.

Det kan også være en fordel for ham at gå med andre på golfbanen, da hans syn ikke er, hvad det har været, efter blodproppen i hjernen.

– Jeg har selvfølgelig lidt et dilemma på grund af mit syn, fordi jeg kan ikke finde bolden. Så hvis jeg slår den for langt ude i siden, eller hvis den ligger i det høje græs, så skal jeg bruge ekstra meget tid på at gå og finde den, siger han.

– Derfor kan det være, jeg skal gå sammen med en anden. Man gider jo heller ikke gå her alene. Tænk, hvis man slog et hole-in-one, og der var ikke nogen til at se det, siger han og griner.

Uni Houmann er som formand for begynderudvalget i Bornholms Golf Klub en af hovedkræfterne bag tilbuddet til personer med en kronisk sygdom. Sagen står hendes hjerte nært, fordi hun selv har oplevet, hvordan golfsporten har hjulpet hende til at få det bedre efter en hjerneblødning for nogle år siden.

Golf har hjulpet mange

Det er ingen tilfældighed, at Bornholms Golfklub er gået ind i kampen for at få flere personer med kronisk sygdom til at dyrke golf. Golf har nemlig hjulpet en række af klubbens medlemmer, som lider af blandt andet sclerose og nedsat lungekapacitet, med at få det bedre både mentalt og fysisk, fortæller Uni Houmann, der er formand for begynderudvalget i Bornholms Golfklub.

– Vi har fundet ud af, at vores medlemsskare har alle mulige forskellige slags udfordringer. Og jeg har også selv haft mine udfordringer, for jeg har engang været ramt af en hjerneblødning, siger Uni Houmann.

– Og da jeg så startede til golf i 2016, fandt jeg ud af, at det giver mig rigtig meget. Derfor synes jeg også, at det skal gives videre til nogle andre grupper, der kan være ramt på den ene eller den anden måde. Så vi håber at vise, at golf kan man spille, praktisk talt uanset hvilke udfordringer du har med helbredet, siger hun.

Hun glæder sig over, at der er to, der er mødt op til åbent hus-arrangementet, men faktisk var det meningen, at der skulle have været flere med.

– Vi har haft en del afbud, og sådan kan det jo også være, når man har udfordringer med helbredet, siger hun.

Hun fortæller desuden, at hvis man har en kronisk sygdom og er interesseret i at starte til golf, behøver man ikke vente til et nyt hold starter, for så vil man bare blive flettet ind i et af de eksisterende hold.

– Derfor er det faktisk nemt at gå til og komme i gang. Der står også masser af frivillige hjælpere, der gerne vil tage med dig og spille, lover Uni Houmann.

Ifølge formanden for Bornholms Golf Klub, Mette Munch Mikkelsen, er der ikke mange andre golfklubber i Danmark udover de tre bornholmske, der har lavet et samarbejde om at få flere personer med kronisk sygdom til at begynde til golf.

Træningsaftale med Tiger Woods

Både Linda Pedersen og Glenn Kure er da også positivt stemt overfor at fortsætte til golf.

– Jeg vil gerne tage to eller tre måneder, hvor jeg kan forsøge mig i prøveperioden, siger Linda Pedersen.

– Her i starten vil jeg gerne gå op på banerne og spille måske mange gange om ugen også for at lære nogle af de andre i klubben at kende og måske finde nogle, som jeg kan gå med, siger hun.

Det samme overvejer Glenn Kure at gøre.

– Jeg har i mange år virkelig haft lyst til at prøve golf, men jeg har været selvstændig i mange år, så det kneb en smule med tiden. Nu har jeg prøvet det i dag, og jeg synes, det er spændende, siger han.

– Så jeg går meget stærkt ud fra, at jeg vil spille lidt mere, men jeg tror nok lige, jeg skal vente et par uger endnu, før jeg laver en træningsaftale med Tiger Woods, siger han og griner igen.

Glenn Kure forventer at bruge mange flere timer på golfbanen, men først skal grundslagene på plads.