Piger skal også have lov at bruge det store og fede omklædningsrum

Piger skal også have lov at bruge det store og fede omklædningsrum
45 spillere og trænere er mødt frem for at diskutere, hvordan man kan udvikle pige- og kvindefodbolden på Bornholm. Fotos: Jesper Gynther
SPORT | Tirsdag 26. november 2024 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Tirsdag 26. november 2024 • 19:00

Hvis man skal få flere piger til at spille fodbold, skal klubberne vise, at de prioriterer dem lige så højt som drengene. Det mener Heidi Frederikke Sigdal fra DBU, som står i spidsen for en workshop, der skal komme med ideer til en ny strategi for pige- og kvindefodbolden på Bornholm.

Der er i øjeblikket omkring 600 piger og kvinder, der er medlem af en fodboldklub på Bornholm. Det er flere end tidligere, men stadigvæk under en tredjedel af det samlede antal fodboldspillere på øen. DBU Bornholms ambition er derfor, at der skal være mange flere piger og kvinder, som sparker til den lille, runde bold.

Men hvordan opnår man det? Det spørgsmål diskuteres flittigt mandag aften på en workshop i Møbelfabrikken med i alt 45 pigespillere og pigetrænere fra Nexø Boldklub, Hasle, Tejn, Svaneke, ASG, Viking, RIK og Viking/RIK.

I spidsen for workshoppen står tidligere journalist på TV2 Sporten Heidi Frederikke Sigdal, som nu indgår i DBU’s taskforce, som arbejder på at løfte kvindefodbolden i Danmark. Hun kommer med en klar opfordring til de bornholmske klubber.

– Jeg tror helt generelt, man får flere piger til at spille fodbold, hvis man på en eller anden måde viser pigerne, at de er lige så prioriteret som drengene. Jeg tror, man kan opfinde rigtig mange programmer og projekter og alt muligt andet, men på den lange bane tror jeg, at det med at føle sig prioriteret og anerkendt for dem, man er, er nøglen til, at vi lykkes med det her, siger hun til Tidende, inden workshoppen går i gang.

Hun gør det samtidig klart, at dette især er en opgave for klubbernes ledelse.

– Hvis det skal lykkes ude i klubberne, skal det ikke kun være ildsjælene, som tager ansvar og prioriterer pigerne. Vi skal have klubberne og klubledelserne til at sige, at nu er det det her, vi gør.

Og pigerne vil gerne prioriteres, også når det kommer til den spillemæssige kvalitet af træningerne. Det er nemlig en skrøne, at pigerne kun går op i at hygge sig.

– Piger og drenge motiveres af det samme: De vil gerne dygtiggøre sig og blive bedre. Derfor skylder klubberne også pigerne at skabe nogle fede fodboldmiljøer for dem, siger hun.



Heidi Frederikke Sigdal tager imod de mange gode ideer, som bestyrelsen i DBU Bornholm nu vil kigge på.

 

Er det dig der kommer med kaffe og kage?

Sara Abild fra DBU's breddeafdeling holder ligeledes et oplæg på workshoppen. Hun spiller en central rolle i udviklingen af initiativer, der styrker kvindefodbolden på tværs af Danmark – og sådanne initiativer er også tiltrængte på Bornholm, mener hun.

– Fodboldkulturen er skabt af mænd til mænd og for mænd, så der er nogle barrierer, som gør, at der er nogle kvinder og piger, der har sværere ved at træde ind i fodboldens fællesskaber, siger Sara Abild.

Den barriere har hun selv mødt flere gange, blandt andet da hun tog dommerkortet. Der er kun to procent af de danske fodbolddommere, som er kvinder, og derfor var det et meget mandsdomineret fællesskab, hun mødte, da hun tog uddannelsen.

– Da jeg var på dommerkurset og første gang gik ind i rummet til de andre, blev jeg spurgt, om jeg kommer med kaffe og kage.

– Så der skal på en eller anden måde noget til, før man føler sig set og anerkendt og tror på, at man hører til i det fællesskab, siger hun.

Ligesom Heidi Frederikke Sigdal mener hun, at dette er en opgave, som især påhviler klubbernes ledelse.

– Det kræver et ledelsesmæssigt ansvar i klubberne. Nu når vi snakker lokalt her på Bornholm, så skal de kommunikere, at de har et tilbud til piger, både på skrift og på billeder og på sociale medier. Så man som lille pige kan se, at det er en mulighed, siger hun og nævner, at det også er vigtigt at have rollemodeller, som kan vise, at det er muligt at blive en del af fodboldens fællesskaber.

– Og så tror jeg også på, at vi skal være bedre til at give pigerne muligheden tidligere for at spille fodbold. Det er der jo allerede godt gang i herovre på Bornholm med nogle ambassadører igennem Get Moving-projektet, der er ude og lave SFO-besøg, siger hun.



Iderigdommen er stor, så de røde post-it bliver brugt flittigt.

 

Piger skal også have et fedt omklædningsrum

De lokale spillere og trænere kan godt genkende nogle af de problematikker, som Heidi Frederikke Sigdal og Sara Abild fremhæver. Flere har i hvert fald oplevet situationer, hvor piger ikke bliver prioriteret lige så højt som drengene.

"Piger skal have et lige så stort og fedt omklædningsrum som drengene", bliver der skrevet på en lille, rød post-it undervejs i workshoppen, hvor de 45 fremmødte er delt op i små arbejdsgrupper, der blandt andet diskuterer, hvordan man kan fastholde og rekruttere pigespillere.

Der er udbredt enighed om, at mange piger gerne vil dygtiggøre sig, men flere steder er oplevelsen også den, at piger i højere grad end drenge kommer til træning for at hygge sig.

– Piger kommer, fordi de har en fest i omklædningsrummet, fortæller en holdleder i Viking.

En pigespiller nævner også, at det ikke havde været en god oplevelse at prøve at spille sammen med drenge.

– For drengene gider ikke spille bolden til pigerne, siger hun.

Ikke alle har dog haft den oplevelse.

– Jeg har haft det fedt med at spille med drenge, siger en anden pige.

De mange ideer og input fra workshoppen vil nu blive set igennem af DBU Bornholms bestyrelse, som derefter vil lave en ny strategi for pige- og kvindefodbolden.



En af de fremmødte til workshoppen er Nicklas Pedersen, som er cheftræner for Viking/RIK's nye kvindehold i Bornholmsserien.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT