Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget: Corona har givet frivillige mere mulighed for at se bold

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget: Corona har givet frivillige mere mulighed for at se bold
Når der ikke er nogen at sælge pølser og øl til, så går det meste af tiden som frivillig nu med at kigge på spillet på banen.
| ABONNENT | 14. MAJ 2021 • 06:54
Af:
Jesper Gynther (tekst)
Jens-Erik Larsen (fotos)
| ABONNENT
14. MAJ 2021 • 06:54

FODBOLD

Selvom vinden rusker i de bare træer, er alt ikke, som det plejer at være på Nexø Stadion. Inde på banen ser det godt nok velkendt ud, for NB Bornholms gulblusede spillere løber rundt og prøver at skrabe vigtige point sammen i Københavnsseriens grundspil.

Men på lægterne er der denne lørdag eftermiddag sidst i april, hvor NB møder FB, hverken en stortromme eller en til at slå på den, ligesom der heller ikke bliver råbt slagsange eller jublet, når hjemmeholdet får bolden i kassen.

Coronarestriktionerne tillader nemlig ikke tilskuere til amatørkampe, og derfor må spillerne klare sig uden hjælp fra lægterne. Helt mennesketomt er stadionet dog ikke, for selvom der ikke er nogen tilskuere at holde styr på eller sælge pølser og kaffe til, har en flok af de trofaste frivillige fra klubben mødt op alligevel.

Nogle af dem er beskæftiget i løbet af kampen, fordi de agerer bolddrenge, eller buldhorra, som de kalder sig selv. Men de fleste af personerne i de blå veste har som sådan ikke noget at lave i dagens kamp, nu hvor der ikke er tilskuere.

Der er omkring 10-12 faste frivillige på Nexø Stadion, herunder Bernt Nielsen (tv.) og Bent Kristensen, som internt i klubben kaldes for henholdsvis Bernie og Busser. Foto: Jesper Gynther

Sjældent fodboldkiggeri

I stedet kigger de for en gangs skyld mod banen og spillerne og følger med i slagets gang.

– Det er første gang på tre år, jeg har set en hel fodboldkamp her på banen, for normalt ser vi aldrig fodbold. Så vender vi jo pølser og sætter kaffe over. Men det gør vi så nu, så det er jo meget specielt, siger Bent Kristensen, også kaldet Busser, da kampen er slut, og måltavlen viser 1-1.

Hvad synes du så om kampen?

– Jeg synes ikke rigtig Nexø er kommet i gang endnu her i foråret. Normalt skulle vi jo vinde sådan en kamp, så jeg ved ikke, om spillerne skal have lidt med pisken eller hvad. Eller om det lige havde givet det sidste, hvis der havde været fuld tribune. Det plejer at hjælpe os meget frem, siger han og kigger på de tomme sæder.

Skærer det i hjertet, at der ikke er tilskuere?

– Vi har Bornholms bedste bane, så det er ærgerligt både for holdet og klubben, at det skal være sådan. Spillerne mangler jo opbakningen, som, jeg tror, giver meget. Og så gør det jo, at vi mangler noget indtægt i klubben, for vi tjener normalt lidt penge på sådan en hjemmekamp, siger han.

I NB's seneste hjemmekamp mod FB måtte tilskuere følge med i kampen fra den anden side af træerne, der omkranser kamppladsen. I den næste hjemmekamp må der igen lukkes nogle af fansene ind, da forsamlingsforbuddet udendørs er hævet til 75 personer. Nexø Boldklubs formand Kristian Johannesen fortæller til Bornholms Tidende, at 25 af pladserne er reserveret til supporterklubben Go-On, som huser NB Bornholms mest dedikerede fans.

Fra bolddrenge til dørmænd

Det er da også rigtigt, at der godt kan ryge en god skilling i klubkassen, når der afvikles hjemmekampe, for normalt kommer der gerne 150 tilskuere til hver kamp.

Der er nemlig et godt stampublikum i Nexø Boldklub, og faktisk er fansene så interesseret i, hvordan det går for NB-holdet, at der er en 10 stykker, som følger med i kampen mod FB fra den anden side af træerne, der omkranser stadionområdet.

Selvom de frivillige allerhelst ville kunne byde de nysgerrige fans velkommen inden for på stadion, så holder de indgangsporten lukket, for det er op til de frivillige at sørge for, at der ikke bliver samlet mere end 50 personer på kamppladsen, hvilket er inklusiv hjemmeholdet, udeholdet, dommerne, lokalpressen og så de frivillige selv.

Det er en opgave, som bliver taget meget seriøst, fortæller Busser, der står i spidsen for de frivillige.

– For det skal jo helst ikke være sådan, at det er vores skyld, hvis NB bliver taberdømt og mister tre point, slår han fast.

John Hansen (tv.) har kommet på Nexø Stadion, lige siden han selv begyndte at spille for klubbens førstehold som 16-årig. Efter han lagde støvlerne på hylden, har han i stedet hjulpet til som frivillig med blandt andet at sælge øl og pølser. Samme historie har mange af de andre trofaste frivillige, som dette forår har haft mere mulighed for at følge med i spillet på banen, fordi der ikke har måtte lukkes tilskuere ind.

De trofaste har førsteret

Busser afslører desuden, at der under coronarestriktionerne pludselig har været ekstra stor efterspørgsel efter at hjælpe til som frivillig til kampene – også fra personer, som normalt ikke tager sådan en tjans.

Det er nemlig pt. den eneste måde, man som udefrakommende kan komme ind på stadion og følge med i NB's kampe. Til kampen mod FB er der mulighed for at have 12 frivillige med, og de pladser er gået til nogle af de trofaste hjælpere, fortæller Busser.

– Vi har valgt at vælge mellem dem, der plejer at stå her og hjælper til. Dem giver vi førsteret til, forklarer han.

– Det er svært at vælge, men vi mener, at dem, der gør en indsats hver lørdag til en hjemmekamp, skal vi spørge først, om de vil med ind her og hjælpe.

På den måde får de trofaste frivillige en anerkendelse for deres arbejde i form af eksklusiv mulighed for at se deres hold spille.

– Som jeg sagde, så får vi jo set lidt fodbold nu. Det har vi jo ellers ikke kunne tidligere, for så løber vi jo rundt hele tiden som blækssprutter for at få det til at fungere.

Må nøjes med kaffe og øl

Selvom det kunne være fristende for de frivillige at fyre grillen op og servere pølser for dem selv, så er det ikke noget, de har gjort under forårets kampe. De har nøjes med at nyde spillet på banen.

– Der er lukket helt ned for spisning på grund af det her corona, men vi får en kop kaffe og selvfølgelig en øl og hygger os lidt før kampen, siger Busser.

Han fortæller, at de frivillige møder halvanden times tid før kampstart, ligesom de plejer, og det er blandt andet for at lægge taktik for, hvordan kampen skal gribes an.

– Men der er selvfølgelig jo ikke behov for at koordinere så meget nu her, medgiver han med henvisning til de tomme tribuner.

I NB Bornholms seneste hjemmekamp den 24. april, hvor københavnsserieholdet mødte FB, blev bannerne oppe under hele kampen. – Under normale omstændigheder bliver de kun oppe, indtil spillerne løber ind på banen, så tilskuerne kan se banen. Det er kun nu, hvor der ikke er nogen tilskuere, at bannerne er oppe under hele kampen, fortæller Bent Kristensen, som også kaldet Busser.