Fodboldleder er bekymret over frivilligheden

Fodboldleder er bekymret over frivilligheden
Benny Pedersen udtrykte sin bekymring for foreningslivets fremtid generelt. Arkivfoto: Berit Hvassum
IDRÆT | RØNNE | ABONNENT | 6. SEP 2021 • 08:00
Jakob Nørmark
Journalist
IDRÆT | RØNNE | ABONNENT
6. SEP 2021 • 08:00

I sin beretning fra fodboldafdelingen fortalte formand Benny Pedersen, at foreningen kæmper med at få tilstrækkeligt mange frivillige til at engagere sig.

– Selv om vi er små sammenlignet med mange andre idrætsklubber, så skal der rigtig mange hænder til at få hjulene til at køre rundt, der er et utal af arbejdsopgaver, og desværre er frivilligt arbejde ikke længere et hit her i Danmark, sagde Benny Pedersen.

RIK kan godt finde hjælpere til enkeltstående arrangementer som for eksempel den årlige halfest, der er vigtig for fodboldafdelingens økonomi. Derimod er det vanskeligere at finde folk til faste opgaver som bestyrelsesarbejde og ungdomstræning.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det ikke er lige nemt at skabe frivillige ungdomstrænere og ungdomsledere. Men det er dog lykkedes i 2020, sagde Benny Pedersen, som udtrykte sin bekymring for foreningslivets fremtid generelt.

– Foreningerne har rigtig svært ved at få hjælpere, og det går desværre udover aktivitetsniveauet i klubberne. Det er svært at skrabe så mange penge sammen, at man kan have lønnet personale, idet indtægterne kun kommer via kontingenter, og dem har vi ikke jo ikke megen lyst til at sætte i vejret, fordi alle skal have en mulighed for at dyrke fodbold.

I RIK har manglen på frivillige betydet, at cafeteriet har været nødt til at holde mere lukket end normalt. En omfattende indsats fra mange er nødvendig at drive en fodboldklub med omtrent 350 medlemmer, bemærkede Benny Pedersen og nævnte trænere, ledere, cafeteriafolk, vaskefolk, rengøringsfolk, altmuligmænd, kridtefolk, administrationsfolk, håndværkere med flere.

– Når vi deler julegaver ud til de frivillige, udleverer vi 55-60 bygavekort. Så det viser, at der skal ret mange til for at drive afdelingen.

Tre RIK-nøglepersoner blev hædret og mindet

I RIK's klubhus hænger en tavle med navnene på fodboldklubbens æresmedlemmer. Ubemærket for ham selv er hovedformand Henrik Boie Hansens er hans navn kommet op på tavlen, og søndag udnævnte fodboldafdelingens formand, Benny Pedersen, sin makker gennem mange år formelt som nyt æresmedlem.

– Han kom tilbage til øen i 1996 og meldte sig ind i barndomsklubben. Hurtigt fik vi ham indrulleret. Jeg tror ikke, han var klar over, hvad han gik ind til, fortæller Benny Pedersen.

Henrik Boie Hansen – der i klubregi blot kendes som "Boie" – kom hurtigt med i bestyrelsen, og gennem en årrække var han formand for fodboldklubbens seniorafdeling. Her tog han initiativ til klubsamarbejdet Rønne fB, der af Benny Pedersen betegnes som hans hjertebarn. For tre år siden blev han hovedformand for moderforeningen bag alle RIK's fire afdelinger, og derudover udfylder han vigtige funktioner som cafeteriabestyrer og ungdomstræner.

– Det har altid været sjovt og til tider meget udfordrende, siger Henrik Boie Hansen i sin korte takketale.

Et minuts stilhed

Under generalforsamlingen afholdt deltagerne på Benny Pedersens anmodning også et minuts stilhed til ære for Søs Dahl og Birger Gren-Hansen, der er gået bort i det forgangne år.

Søs Dahl, hvis navn hænger på æresmedlemstavlen, var i mange år bestyrer af cafeteriet og en skattet person i klubhuset. Birger Gren-Hansen, som blev aktiv, da hans sønner begyndte i RIK, sad i bestyrelsen gennem en årrække og udførte som håndværker en stor indsats.

– To personer, som vi kan takke for rigtig meget i RIK Fodbold, opsummerer Benny Pedersen.