EM-helt fra 92 har nært forhold til travbanen

EM-helt fra 92 har nært forhold til travbanen
Bornholms Travselskab har fået John "Faxe" Jensen til at komme til Bornholm og holde et foredrag om EM-guldet i 1992, oplevelserne i Arsenal og DM-guldet med Herfølge Boldklub - samt om de tre dage som vikarlandstræner for Danmark. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 13. MAR 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. MAR 2023 • 05:30

John "Faxe" Jensen kommer på torsdag til Bornholm for at holde et foredrag om sin fodboldkarriere som både spiller og træner. Men han har også stor interesse for trav. Det opstod, da han som barn tog på travbanen i Almindingen for at se sin onkel Ronald, som var en af banens førende kuske.

De fleste kender nok John "Faxe" Jensen som manden, der ramte bolden lige i røven i EM-finalen mod Tyskland i 1992. Men på travbanen i Almindingen kender man ham også som en hyppig gæst, der er kommet på besøg, lige siden han var dreng.

Den tidligere danske landsholdsspiller er ikke bornholmer, men det er faren Barny Jensen, som flyttede fra Hasle til Københavns-området efter sin læretid som maskinarbejder. John Jensen voksede op på den københavnske vestegn, men i sommerferierne besøgte han ofte Bornholm, hvor Barny Jensens fem søskende fortsat boede.

Da onkel Ronald Jensen var en af de førende travkuske på Bornholm, skulle John selvfølgelig på travbanen og se ham konkurrere – og det tændte en gnist i John.

– Trav har fyldt meget i mit liv. Jeg er vokset op med travløb, fordi min onkel og far tog mig med på travløb i Almindingen, da jeg var lille dreng, og det har været fantastisk, siger EM-helten til Tidende.

Han husker, at han om sommeren boede i onkel Verner "Happy" Jensens sommerhus i Hasle, og så tog hele familien på travbanen mandag eller torsdag aften og nogle gange også i weekenderne.

– Min farmor og mine tanter var også med, og så smurte vi madpakker og tog på travbanen og slog klapstolene ud og satte borde op, og så så vi på travløb, siger John "Faxe" Jensen, som fik lov til at være med i staldene på travbanen, fordi onkel Ronald var kusk.

Onklen havde blandt andet en hest, der var opkaldt efter ham selv. Hesten bar navnet Ronaldo, og derfor var det ekstra specielt for John, da der årtier senere først kom en brasiliansk fodboldstjerne og siden en portugisisk med samme navn. Ronaldo - hesten - vandt i øvrigt bornholmsmesterskabet i 1975 og i 1979.

Besøger stadig travbanen

John "Faxe" Jensen blev aldrig selv kusk, for det var fodbolden, som var hans største interesse. Men han har været medejer af en travhest i København, og han kommer også fortsat jævnligt på besøg på travbanen i Almindingen.

– Senest var jeg derover i august til en stor travdag. Jeg var der sammen med nogle kammerater, og så cyklede vi først Bornholm rundt, og om søndagen tog vi ud til den store travdag og så det og kørte hjem om aftenen, siger han og lægger ikke skjul på sin beundring for verdens mindste travbane.

– Jeg synes, det er Danmarks hyggeligste travbane, siger han.

– Den ligner også lidt sig selv, men der er lidt færre træer i forhold til dengang, hvor jeg var lille dreng. Der var mange træer, da jeg var lille, så de har luftet lidt ud. Og så er tribunen blevet lidt mere moderniseret, men det er stadig de samme mursten fra dengang, jeg var der. Til gengæld er der lavet lidt om indvendigt, kan man sige, siger John "Faxe" Jensen, som også mindes, at han var med til dyrskue på travbanen som lille.

Foredraget med John "Faxe" Jensen er arrangeret af Bornholms Travselskab, og det holdes på torsdag fra klokken 19 på Kannikegård.