Egon Jensen forlod posten som formand

Egon Jensen forlod posten som formand
I bageste række ses Egon Jensen, Stig B. Rasmussen og kasserer Jan Dahl. Forrest ses Henrik Jensen (suppleant), Henrik Ipsen, Mikkel Stub Jørgensen og nyvalgte Claus Tranberg
| 19. JUN 2021 • 00:31
Kjeld Lundbæk
Journalist

19. JUN 2021 • 00:31

Efter en lang og indre debat med sig selv meddelte Egon Jensen fredag sin afgang som formand for Bornholms Travselskab. Det skete på selskabets 2020-generalforsamling, der med tre måneders forsinkelse blev holdt i restauranten på Bornholms Brand Park.

Men samtidig meddelte Egon Jensen, at han med stor glæde vil fortsætte som menigt bestyrelsesmedlem, ligesom han ikke giver afkald på formandsposten i Dansk Travsports Centralforbund (DTC).

Efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig med 63-årige Mikkel Stub Jørgensen som ny formand. Han er også formand for Opdrætterforeningen i Danmark, men frygter ikke, at det bliver for meget med to formandskasketter inden for travsporten.

- Den havde jeg ikke set komme, at jeg skulle blive formand, men det skal nok gå. Vi er i bestyrelsen meget enige om, hvordan tingene skal gøres. Desuden har vi jo stadig Egon ved hånden. Han kan som formand bidrage med nyt fra DTC, sagde Mikkel Stub Jørgensen efter konstitueringsmødet.

- I øvrigt forventer jeg ikke, at der er så meget arbejde forbundet med at være formand for Bornholms Travselskab, som der er med at være formand for Opdrætterforeningen. Det er en langt større forening med 460-470 medlemmer, tilføjede den nyvalgte formand.

Bornholms Travselskab har til sammenligning 79 medlemmer.

Henrik Ipsen genvalgtes til bestyrelsen, mens Claus Tranberg blev valgt i stedet for Charlotte Petersen, der ikke ønskede at modtage genvalg. Til suppleantposten genvalgtes Henrik Jensen.

2020 blev et corona-år

I sin sidste formandsberetning takkede Egon Jensen alle involverede omkring travbanen i Almindingen for udvist tålmodighed omkring de skiftende coronarestriktioner, der prægede hele 2020-sæsonen, og som også vil sætte sit præg på det meste af 2021-sæsonen.

I 2019 startede ca. 200 heste i sammenlagt 2.276 starter, mens antallet af starter i 2020 dalede til 1.853 - en aktivitetsnedgang på 22 procent.

Der blev sidste år udbetalt 1,8 mio. kroner i præmier til hesteejerne. Det betød en gennemsnitlig præmiesum på 8.900 kroner pr. løb, så der er stadig et stykke vej til målet om en præmiesum på 10.000 kroner pr. løb.

Publkiumstallet faldt som følge af coronareglerne fra 30.746 i 2019 til 5.802 i 2020.

Omsætningen i totalisatoren faldt af samme årsag fra 3,8 mio. kroner til 1,1 mio. kroner, men da udgifterne faldt tilsvarende, kom Bornholms Travselskab - med en ekstraordinær kompensation fra Dansk Trav og Galop Union på 348.000 kroner - ud af året med et lille overskud på 40.000 kroner.

Indtægterne skal øges

Sponsorindtægterne faldt med 123.000 kroner, og da publikumstallene for 2021 indtil videre ligner tallene for 2020, fandt Egon Jensen det vigtigt, at travselskabet i den kommende tid øger markedsføringen og laver arrangementer for både foreninger, børn og unge.

- Vi skal øge indtægterne, så vi fremadrettet kan stå for en større del af driftsomkostningerne selv. Vi skal også påregne, uden at jeg kan sætte procenter på, at vi fremadrettet bliver reduceret i vores driftstilskud fra centralt hold, understregede den afgående formand.

Alligevel fandt Egon Jensen det relevant at hive planerne om en udvidelse af baneanlægget i Almindingen op af skuffen igen. Blandt andet, fordi travselskabet inden for en overskuelig fremtid vil blive mødt med et krav om et indvendigt sikkerhedsspor - et spor, der var sparet væk i den første udvidelsesplan.

Samarbejde med svenskerne

Desuden brugte Egon Jensen en stor del af formandsberetningen til at omtale en række kommende strukturændringer for Dansk Hestevæddeløb, ligesom han kunne fortælle, at der forhandles om et øget samarbejde med den svenske travsport.

- Den samhørighed, som findes på landsplan, gør det naturligt, at man i den travpolitiske verden også arbejder på en model, der øger og konkretiserer det skandinaviske samarbejde inden for hestevæddeløbssporten, både på det sportslige og på det spillemæssige område, sagde han.

Niels-Kristian Hansen spurgte, hvem der skal betale et nødspor på Bornholms Brand Park. Det kunne Egon Jensen ikke svare på, men inden udgangen af 2022 skal Kulturministeriet afgive svar på det politiske engagement. Formanden håbede dog at blive meget klogere i løbet af eftersommeren.

- Men overordnet er jeg ikke sortseer med hensyn til økonomien. Nødsporene er del af en otte-årig planlægning, hvor der vil blive fundet pragmatiske løsninger. Der vil ikke blive stillet de samme krav til alle baner i Danmark, understregede Egon Jensen.