De gyldne tider er forbi: Mister 365.000 kroner om året

De gyldne tider er forbi: Mister 365.000 kroner om året
Formanden for DGI Skydning, Erik Ager Höy, er bekymret for fremtiden for bornholms skydning og især for Bornholmsk Skyttecenter, som ligger på Bygaden 33-35 i Aakirkeby. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SPORT | Søndag 21. april 2024 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Søndag 21. april 2024 • 15:30

De seneste 10 år har DGI Skydning som den eneste idræt på Bornholm fået tilført øremærkede midler. Men fra næste år er det slut, og så skal skydning lære at leve uden pengene. Det bliver en udfordring, især for Bornholms Skyttecenter, mener formanden for DGI Skydning.

Med udgangen af 2023 udløb den 10-årige fusionsaftale, som daværende Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger og De Danske Skytteforeninger indgik i 2013. Aftalen gav i overgangsperioden skydning nogle særlige vilkår i forhold til DGI’s øvrige idrætter. Og skydning fik som den eneste idræt tilført øremærkede midler til udvikling af aktiviteten.

Det indgik samtidig i aftalen, at skydning efter fusionsperioden skal indgå på lige fod med DGI’s øvrige idrætter. 2024 er imidlertid blevet et ekstra overgangsår, hvor skydning har modtaget halvdelen af det årlige tilskud.

– Fremadrettet skal vi ikke forvente, at der kommer øremærkede midler fra landsplan til skydning. Nu skal skydning til at finde en bæredygtig måde med deltagelse i aktiviteter, så økonomien kan hænge sammen, fortalte DGI Bornholms næstformand Jan Kjersgaard, da han torsdag aften læste formandsberetningen op til DGI Bornholms årsmøde i Aakirkebyhallerne.

Kistebunden bliver hurtigt tom

Det kan blive en svær opgave, forventer formanden for DGI Skydning, Erik Ager Höy, som også er medlem af DGI Bornholms bestyrelse. I 2022 modtog DGI Skydning 365.238 kroner af hovedorganisationen i DGI. Et beløb som altså faldt til det halve i 2024, og som i 2025 forsvinder helt.

– Nu skal vi ud og finde vores egne penge. Det er rigtig svært, fordi det koster jo også penge, når vi skal leje skydebaner, siger Erik Ager Höy, som påpeger, at i Danmark giver kommunerne ikke aktivitetstilskud (tidligere kendt som lokaletilskud) til skydebaner eller skydecentre, ligesom der bliver givet til andre idrætshaller.

Derfor er der kun kassebeholdningen i DGI Skydning og deltagergebyr at trække på til at betale lejeudgifterne, når DGI Skydning eksempelvis lejer sig ind i Bornholms Skyttecenter (amtsbanen) i Aakirkeby for at afvikle bornholmsmesterskaber og andre større turneringer og stævner.

– Vi kan ikke tage stor deltagerbetaling for at betale leje på de skydebaner, der er. Lige nu koster det 90 kroner for at deltage i skydning, og det dækker medaljer, og hvad der ellers er, samt noget af banelejen.

DGI Skydning har godt vidst, at det årlige tilskud ville forsvinde efter 10 år, så man har i løbet af årene sat penge til side, så man har nogle penge at trække på. Men det er ikke en holdbar løsning bare at bruge af dem.

– Vi har nogle penge på kistebunden, men de løber bare væk på et tidspunkt, hvis vi ikke får tilført nogle flere. Vi har penge til at kunne leje banerne to år endnu, måske maksimalt fire år, men så er det desværre slut, siger han.

Frygter for fremtiden

De forskellige skytteforeninger på Bornholm kan godt overtage arrangørskabet af BM og holde stævnerne i deres egne skyttecentre, men det vil ikke blive det samme, mener Erik Ager Höy. I Bornholms Skyttecenter er der plads til 250 deltagere, mens der i skytteforeningernes egne små baner er plads til 40-50 deltagere.

– Selvfølgelig kan man bare lægge det ud til alle foreningerne, men så forsvinder alle de store stævner alligevel, for i Nyvest og Aakirkeby og de andre steder har de ikke baner store nok til at holde de stævner.

Derfor frygter han for fremtiden for fremtiden for bornholmsk skydning. I første omgang er det DGI Skydning, som står for skud.

– Hvis ikke der kommer en ny ordning fra 2025, så vil det stille og roligt gå ned, og udvalget vil lukke sig ned, fordi det ikke har penge til at leje sig ind.

Dernæst forudser han også en trist skæbne for Bornholmsk Skyttecenter. Han indrømmer i den forbindelse, at han har en interessekonflikt, fordi han både er formand for DGI Skydning og er talsperson for Bornholmsk Skyttecenter. Men han mener, at det vil være svært at fortsætte driften af skyttecentret, hvis lejeindtægterne fra DGI Skydning forsvinder.

– Det koster 150.000 kroner om ret at drive skyttecentret, og det er svært at få til at løbe rundt, når man ikke får lokaletilskud fra kommunen. For det er bare dyrt at drive en skydebane. Det er trist, at man bare skal tænke på at lukke det hele ned, siger han og håber derfor på, at der kan blive lavet en aftale med DGI Bornholm om fremtiden for skyttecentret.

Det skal han dog ikke sætte næsen op efter. DGI Bornholms formand Ole Dreyer fortæller til Tidende, at DGI Bornholm ikke kommer til at købe Bornholms Skyttecenter. Det er nemlig ikke en opgave for idrætsorganisationen at drive idrætsfaciliteter, fortæller han. Han påpeger samtidig, at selvom mange tror, DGI Bornholm ejer DGI-Hallen, er der tale om en selvejende institution med egen økonomi.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT