Atletikstadion i Rønne kan blive nedlagt

Atletikstadion i Rønne kan blive nedlagt
Gummiunderlaget på atletikløbebanen på Rønne Stadion Nord blev senest renoveret i 2007, og nu er det ved at være så nedbrudt af solens UV-stråler, at det trænger til en ny omgang maling. Det vil koste et millionbeløb. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | RØNNE | ABONNENT | 22. MAJ 2022 • 07:30
Jesper Gynther
Journalist
TOPNYHED | RØNNE | ABONNENT
22. MAJ 2022 • 07:30

Når kommunalpolitikerne skal vedtage budgettet for næste år, skal de blandt andet tage stilling til, om der fortsat skal være et atletikstadion i Rønne. Løbebanen trænger til at blive renoveret, og det vil koste over en million kroner. Hvis pengene ikke findes, vil løbebanen være ubrugelig om få år, og så vil det være slut med atletiksporten på Bornholm, advarer Viking Atletik.

1.050.000 kroner.

Så mange penge skal politikerne finde i kommunens sparegris, hvis der fortsat skal være et atletikstadion i Rønne.

Det er nemlig ved at være sidste udkald til at renovere løbebanens røde, stødabsorberende gummiunderlag, som er så nedbrudt af solens UV-stråler, at det om tre til fire år vil være ubrugeligt.

Hvis man vælger at fjerne atletikstadionet, så nedlægger man samtidig atletikken på Bornholm, og dermed nedlægger man også Viking Atletik. Vi kan jo ikke have en atletikklub uden et atletikstadion

Claus Clausen, Viking Atletik

Hvis gummiunderlaget bliver repareret og får en ny omgang maling, forventes det at kunne holde i yderligere syv-otte år, før en ny renovering vil være nødvendig. Dog blev banen senest malet i 2007, så måske kan det holde i lige så lang tid igen.

Men det vil altså kræve en investering på lidt over en million kroner, og det vil være alle pengene værd, mener Viking Atletik, som er øens største atletikforening med 2.400 medlemmer.

– Et scenarie, hvor man om fire til fem år fjerner atletikstationet, er i min verden fuldstændig uhørt, siger formand Claus Clausen, som advarer, at det vil have en stor konsekvens for sporten, hvis politikerne vælger at spare atletikanlægget væk.

– Hvis man vælger at fjerne atletikstadionet, så nedlægger man samtidig atletikken på Bornholm, og dermed nedlægger man også Viking Atletik. Vi kan jo ikke have en atletikklub uden et atletikstadion, siger han.

Misvisende bookingtal

Atletikanlægget på Rønne Stadion Nord blev etableret i 1995, og det indeholder en 400 meter løbebane, højdespringsbane, længdespringsbane samt anlæg for forhindringsløb. Der er ikke et lignende atletikanlæg på Bornholm, og derfor vil det være svært - hvis ikke umuligt - at kunne dyrke disse discipliner fremover, hvis ikke løbebanen bliver renoveret. Det fortæller Karina Juul Jensen, der er atletikformand i Viking Atletik.

– Til et vist niveau er det fint, at man kan løbe på en grusbane eller asfalt, men hvis man vil dyrke atletik, er det nødvendigt med et ordenligt underlag, siger hun og peger på, at sprinte i grus eller at løbe med pigsko på asfalt ikke er optimale betingelser og kan være potentielt farligt.

– Hvis man ikke har et godt fæste, så er det halvfarligt, så snart det bliver en smule fugtigt. Det samme med spydkast. Man står simpelthen ikke ordentligt fast, siger hun og fortæller, at atletikklubben derfor har stor interesse i, at gummiunderlaget på løbebanen bliver vedligeholdt.

– Vi vil være rigtig kede af det, hvis ikke der er en ordentlig atletikbane om tre år, for det er ligesom grundlaget for, at vi kan dyrke vores sport. Vi vil nok få svært ved at fastholde vores atletikudøvere, spår hun og peger på, at også mange af de lokale skoler benytter sig af atletikanlægget.

Selvom atletikanlægget bruges meget af både skoler og Viking Atletik, har bookingniveauet generelt været dalende de seneste år. Hvis man ser bort fra 2020 og 2021, hvor aktiviteten blev kraftigt påvirket af coronapandemien, blev atletikanlægget i 2019 booket i 541 timer. Anlægget bliver dog brugt meget mere end det, mener Claus Clausen.

– Man kan jo komme ind, når man vil, hvor man i en idrætshal skal booke den, så derfor afspejler tallene ikke, hvor meget det egentlig bliver brugt, siger han og peger på, at på en hverdagsaften om vinteren kan der være over 100 løbere fra Viking Atletik, som bruger atletikanlægget uden at booke den, ligesom der også er mange privatpersoner, som benytter sig af løbebanen.

Vil være værste scenarie

Hvis det bliver besluttet, at der ikke skal bruges penge på at renovere løbebanen, vil det også koste regionskommunen penge. Det vil således koste omkring 550.000 kroner at bortskaffe løbebanen, når den om nogle år er så nedbrudt, at den ikke længere kan bruges. Til den tid skal den så graves op og fjernes, og hvis man senere beslutter at reetablere løbebanen, så vil det koste 12-13 millioner kroner, oplyser leder Klaus Rønne Jensen fra Bornholms Idrætsområder.

– Så man vil reelt kun spare en halv million, fordi det vil koste en halv million at nedlægge stadion. Jeg kan dog ikke forestille mig, at det kommer dertil at nedlægge det, siger Claus Clausen.

– Det er værste scenarie, for jeg kan ikke forestille mig en verden, hvor man nedlægger atletikstadionet, siger han.

Idrættens Videns- og Kompetenceråd i Bornholms Regionskommune har besluttet at indstille til kommunalbestyrelsen, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne 2023 bliver fundet pengene til at renovere atletikanlægget på Rønne Stadion Nord "med henblik på at fastholde atletikken på Bornholm, og sikre at der er egnende faciliteter på Bornholm". Det fremgår af referatet fra rådets seneste møde den 9. maj.

De Konservatives folketingskandidat på Bornholm, 21-årige Sebastian Larvad, som er en af Danmarks hurtigste 400 meter løbere, og som selv træner på atletikanlægget i Rønne, fortæller desuden til Tidende, at han har gjort borgmester Jacob Trøst (K) opmærksom på problemstillingen, og at han håber på, at pengene til renoveringen kan findes.

– Det vil være en katastrofe, hvis man lukker det, når man snakker så meget om at skabe flere tilbud for de unge, som oplever mistrivsel, siger Sebastian Larvad.

Udover atletikanlægget på Rønne Stadion Nord er der tre mindre anlæg på fodboldstadions i henholdsvis Allinge, Nexø og Aakirkeby. Alle anlæg er dog med minimal benyttelse og regnes mere som skoleaktivitets tilbud til atletik.

Læs mere her: