Overvejer du at stifte et holdingselskab?

SPONSORERET AF BILLIGSELSKAB.DK |

ANNONCE fra billigselskab.dk

I takt med at dine driftsvirksomheder udvikler sig og vækster, kan det være fordelagtigt at lave en holdingstruktur. Denne artikel vil belyse både fordele og ulemper ved brugen af holdingselskaber for at give en afbalanceret forståelse af deres anvendelse. Læs mere om holdingselskaber her.

Hvad er et holdingselskab?
Et holdingselskab er et anpartsselskab eller et aktieselskab, som ejer aktier eller anparter i andre selskaber, med en begrænset hæftelse. Formålet med et holdingselskab er at kontrollere disse andre selskaber, da det ejer deres aktier eller anparter. Selvom denne tilgang kan medføre betydelige fordele, indebærer den også visse potentielle ulemper.

Fordele ved et holdingselskab
Risikostyring: Du kan beskytte driftsvirkomhedens formue ved at overføre overskud fra din driftsvirksomhed til et holdingselskab uden at betale skat. På den måde opbevares overskuddet i holdingselskabet og er dermed beskyttet mod eventuelle krav mod driftsvirksomheden. Dette indebærer, at eventuelle kreditorer til driftsvirksomheden normalt ikke kan kræve penge fra holdingselskabet i tilfælde af konkurs eller erstatningskrav i din driftsvirksomhed. For at kunne overføre overskud skattefrit fra din driftsvirksomhed til dit holdingselskab, skal holdingselskabet som minimum eje 10% af driftsvirksomheden.

Salg af driftsselskab: Hvis du ejer din driftsvirksomhed gennem et holdingselskab, kan du sælge den skattefrit. Dette skyldes, at det er holdingselskabet, der sælger driftsvirksomheden, hvilket er skattefrit på grund af selskabsstrukturen. Derefter kan du som ejer selv beslutte, om du vil modtage pengene som udbytte og blive beskattet, eller om du vil geninvestere dem.

Ejerskabsoverførsel: Holdingselskaber kan facilitere processen med ejerskabsoverførsel, især i familieejede virksomheder, ved at tilbyde en klar og struktureret måde at overdrage kontrollen og ejerskabet på, samtidig med at man opretholder virksomhedens drift og integritet.

Ulemper ved et Holdingselskab
Kompleksitet: Der er ikke mange ulemper forbundet med et holdingselskab, men der er dog et par ting, som du skal være opmærksom på hvis du vælger at oprette et holdingselskab. Med et holdingselskab følger nemlig en øget kompleksitet i både virksomhedsstruktur og daglig administration. Dette kan resultere i højere driftsomkostninger og øget behov for mere specialiseret regnskabsmæssig og juridisk ekspertise. Der skal blandt andet laves bogføring og årsrapport for holdingselskabet.

Personlig hæftelse: En anden ulempe ved holdingselskaber er, at banker i visse tilfælde kan kræve, at holdingselskabet ejer personligt, kautionerer for lån. Med andre ord kan banken kræve personlig hæftelse, hvilket normalt ikke er tilfældet med et selskab. Dette indebærer en øget risiko for ejeren, da det indebærer, at personlige aktiver kan komme i fare i tilfælde af misligholdelse af lånene. Det er derfor vigtigt for ejerne af holdingselskaber at være opmærksomme på denne mulighed og nøje vurdere konsekvenserne, før de indgår sådanne aftaler med banker.

Hvordan oprettes et holdingselskab?

Step 1: Du bestiller dit holdingselskab

For at påbegynde en ny sag, henviser vi til at bestille via vores online bestillingsformular til stiftelse af ApS. Bemærk, trods navnet på bestillingsformularen er “Stiftelse af ApS”, skal du ikke bekymre dig herom. Dit holdingselskab vil nemlig, som udgangspunkt, blive oprettet som et anpartsselskab. Dette kan du læse mere om her.

Du bedes i formularen udfylde:

  • Navn
  • Kontaktoplysninger
  • Tidspunkt på dagen for ønsket samtale med rådgiver

Ved at udfylde onlineblanketten, påbegyndes din sag hurtigere, sammenlignet med, hvis du først skulle kontakte vores rådgivere. Via onlineblanketten får du mulighed for at angive, hvorvidt du ønsker at stifte et holdingselskab eller et driftsselskab, eller oprettelse af begge selskabsformer.

Step 2: Vi arbejder på stiftelsen og vi rådgiver

Du vil blive kontaktet af din rådgiver, som vejleder dig om din selskabsstiftelse og sørger for at udarbejde alle de nødvendige dokumenter. Vi opretter nemlig selskaber efter dine ønsker og behov, således du kan opnå den mest optimale selskabskonstruktion. I den forbindelse kan du og din rådgiver eksempelvis drøfte behovet for momsregistrering, arbejdsgiverregistrering, import/eksport registrering, potentielle omsætningsbegrænsninger og særlige rettigheder for de deltagende anpartshavere. Herefter udformer din rådgiver alle selskabsdokumenterne, som består af selskabets stiftelsesdokument og vedtægter, og bekræfter selskabskapitalen ved hjælp af vores klientkonto i Nykredit.

Step 3: Dit holdingselskab er klar til brug

Så snart dokumenterne er underskrevet, og du har bekræftet din identitet og indbetalt selskabskapitalen, registrerer din rådgiver selskabet ved Erhvervsstyrelsen. Din rådgiver tilsender dig efterfølgende dit nye selskabs CVR-nummer og selskabets dokumenter. Efter at have oprettet en bankkonto til dit selskab, modtager du selskabskapitalen, fra din rådgiver, hvoraf salæret og omkostningerne er fratrukket til myndighederne. Kom i gang med at oprette dit selskab her.

Konklusion
At have et holdingselskab kan være en attraktiv virksomhedsstruktur for iværksættere og erhvervsdrivende, der ønsker bedre risikostyring og skattefordele. Når man vælger denne selskabsform, er det vigtigt at overveje behovene for virksomheden og gøre brug af de fordele, som holdingstrukturen tilbyder. Opret dit holdingselskab her.

FÅ ABONNEMENT