Derfor behøver du ikke at kunne forudsige de finansielle markeder for at opnå et fornuftigt afkast

Derfor behøver du ikke at kunne forudsige de finansielle markeder for at opnå et fornuftigt afkast
SPONSERET AF SAXO BANK |

ANNONCE fra Saxo Bank

”Det er svært at spå – især om fremtiden”. Sådan lyder et kendt ordsprog, og hvis du har gebærdet dig på de finansielle markeder, vil du sikkert kunne nikke genkendende til denne floskel. Overalt prøver analytikere, såkaldte markedseksperter og private investorer at forudsige, hvor markedet bevæger sig hen, alt imens de køber og sælger aktier, futures, råvarer, valuta og alverdens andre finansielle instrumenter og aktiver.

Der er ingen tvivl om, at medierne og ikke mindst bankerne har en indflydelse på vores opfattelse af, at vi skal kunne forudsige markederne. Enhver analytiker med respekt for sig selv har efterhånden en mening om, hvor markederne skal bevæge sig hen over den kommende tid, hvilket vi bliver eksponeret for på TV, i avisen, på nettet – ja snart sagt i enhver tilgængelig medietype.

Er det nødvendigt at forudsige markederne?
Midt i al den larm er det måske meget sundt at spørge sig selv, om det er nødvendigt at forudsige markedernes bevægelser?

Det kan måske virke en anelse ubekvemt ikke at have en holdning til, hvordan markederne skal udvikle sig på kort sigt, men faktisk kan man sagtens argumentere for, at det slet ikke er nødvendigt at forsøge at forudsige markederne. Den kendte investeringsguru Warren Buffett er f.eks. kendt for at have den holdning, at han er mere eller mindre ligeglad med, hvordan aktiemarkedet bevæger sig, så længe han investerer i sunde selskaber. Tesen er her, at hvis han køber aktier i sunde selskaber til en favorabel pris, så er alt andet i princippet underordnet.

Historien taler sit klare sprog
Og faktisk tyder noget på, at den stenrige Warren Buffett har ret. Den amerikanske forfatter Jeremy Siegel, der står bag bogen ”Stocks for the Long Run” har set nærmere på, hvordan aktiemarkederne har bevæget sig over de sidste 200 år, og her har markederne præsteret et afkast på ca. 7% årligt, justeret for inflation.

I løbet af denne periode har der været utallige høj- og lavkonjunkturer, krige og meget andet, der har kunnet påvirke markederne i både den ene og anden retning, og kigger man på de enkelte år, har der været store udsving i afkastet. Men det er i og for sig underordnet – det vigtige her er, at du over de seneste 200 år har kunnet forvente et afkast på 7% årligt.

Et andet velkendt ordsprog lyder, at ”historien gentager sig selv”, og det er der også noget, der tyder på, når det kommer til aktiemarkedets afkast. Du behøver dermed ikke at forudsige, hvad der sker på markederne; det har historien allerede gjort for dig. Investerer du bredt i aktier og undlader at forsøge at finde de skjulte skatte på markedet, kan du dermed forvente et gennemsnitligt afkast på 7% årligt – helt uden at skulle bekymre dig om markedsforudsigelser.