Det siges, at den grønne omstilling bliver en endnu større revolution end digitaliseringen – og ligesom under industrialiseringen, så er det virksomhederne, der skal være med til at drive udviklingen. Ikke alle er parate til det endnu, for det koster enorme ressourcer at hoppe med på bølgen – også selvom regeringen ønsker, at Danmark skal være et grønt fyrtårn for resten af verden. Det familieejede flyselskab DAT har dog allerede meddelt, at man gerne vil flyve forrest i sin branche.
– Pt. har vi SAF-brændstof på vej, der er lavet af fornyet affald og restråmaterialer som madolie, men det skal blandes med almindeligt jetbrændstof, så det er en nødløsning. Så er der også Power-to-X på vej, hvor grøn elektricitet omdannes til brint – det kræver dog fabrikker og produktion at realisere. Endelig har vi mulighed for at lave et udviklingsprojekt allerede nu med vores ATR72-fly, hvor vi kan udskifte til motorer, der laver brint om til elektricitet. Minusset er bare, at det kan koste helt op til 12 sæder ombord, grundet pladsen systemet skal bruge ved installation i flyet. Derfor står vi en situation, hvor det er afgørende, at det grønne brændstof kommer ned i pris, mener direktøren og fortsætter.
- Allerede nu har vi fået bekræftet af ATR, vores flyfabrik i Frankrig, at vi kan flyve 100 % grønt på indenrigsruterne i 2025. Dermed bliver det mere grønt at flyve indenrigs end at tage toget. Vi ser dog gerne konkrete initiativer fra regeringens side, der kan få økonomien til at hænge bedre sammen, så man kan udvikle 100 % CO2-neutralt brændstof i fremtiden – det er nemlig muligt.