S ændrer mening: Ligner afgørelse på træbådelaugs skæbne

S ændrer mening: Ligner afgørelse på træbådelaugs skæbne
Der tegner sig et flertal, som vil følge Rønne Havns ønsker, hvilket blandt andet betyder, at Bornholms Træbådelaug skal flytte. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
9. DEC 2022 • 05:30

Socialdemokratiet vil alligevel ikke stemme for, at Bornholms Træbådelaugs lejemål tages ud af Rønne Havns planlagte oplagsarealer. Dermed ligner det et flertal, der vil følge havnens ønsker.


Der tegner sig en afgørelse i sagen om Rønne Havns planlagte oplagsarealer i Sydhavnen, som Bornholms Træbådelaug er blevet opsagt fra.

Rønne Havn ønsker at opfylde nogle bassiner og rive nogle bygninger ned, så Sydhavnen kan bruges som oplagsplads til offshore-projekter, blandt andet vindmøller. Det kræver, at kommunalbestyrelsen vedtager et kommuneplantillæg og en lokalplan, og regionskommunens direktør indstiller, at politikerne følger havnens ønsker.

Kommunalbestyrelsen har sidste ord torsdag i næste uge, og selvom det kan være svært at blive klog på, hvilken vej pilen peger, så tyder noget efterhånden på, at man vil følge direktørens indstilling.

Forvirringen skal findes hos Socialdemokratiet, der efter politisk behandling i natur-, miljø- og planudvalget den 30. november, repræsenteret ved Karen Lynn Jacobsen (S), stemte i med Enhedslisten og mente, at Bornholms Træbådelaugs lejemål skal tages ud af planområdet.

Det ville på papiret betyde, at man med Enhedslisten syv og Socialdemokratiets fire mandater kun manglede en stemme for at skabe flertal i kommunalbestyrelsen. Men på økonomi- og klimaudvalgets møde onsdag stemte gruppeformand for Socialdemokratiet, Jonna Nielsen i stedet for at følge direktørens indstilling. Det står altså i kontrast til partifællen Karen Lynn Jacobsens stemme ugen forinden.

– Jeg var meget i tvivl på udvalgsmødet, men jeg har efterfølgende fået læst dagsordenen igen, og det er jo egentlig spørgsmålet, om det overhovedet er kommunens opgave at gå ind og regulere på Rønne Havns område, når de har en kontrakt. Vi kan ikke blande os i en kontrakt, og jeg er i det hele taget i tvivl om, hvorvidt vi har hjemmel til at gøre det, siger Karen Lynn Jacobsen til Tidende, der tilføjer, at hun efter mødet den 30. november tog kontakt til Jonna Nielsen og fortalte, at hun nok havde stemt forkert.

Så der er ikke uenighed mellem dig og Jonna Nielsen på det her punkt?

– Nej, det er der ikke. Vi har snakket om det, og jeg har fortalt, at det var forkert af mig at stemme på den måde, jeg gjorde, og at jeg faktisk var enig med René Danielsson (DF). Man lærer af sine fejl, fortæller Karen Lynn Jacobsen.

Lokalformanden for Socialdemokratiet på Bornholm, Anette Stæhr, er medlem af Rønne Havns bestyrelse, men Karen Lynn Jacobsen afviser, at hun skulle være blevet påvirket i nogen retning efter udvalgsmødet.

– Jeg har slet ikke snakket med hende. Folk der kender mig ved, at jeg i langt de fleste sager stemmer på, hvad jeg personligt mener. Så det har overhovedet ikke haft nogen indflydelse.

Venstre vil undtage træbådelauget

Med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative er der 11 stemmer for at lade træbådelaugets lejemål indgå i Rønne Havns planlagte oplagsareal. Dermed sidder Venstre, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne med de afgørende stemmer, medmindre der når at ske flere ændringer inden kommunalbestyrelsesmødet. Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) fortæller til Tidende, at han har tænkt sig at stemme for, at lejemålet skal indgå. Dermed er flertallet øjensynligt på plads.

Venstre fortæller til gengæld, at man er klar til at stemme for at tage Bornholms Træbådelaugs lejemål ud af planområdet.

– Når det kommer op i kommunalbestyrelsen, må vi finde ud af hvordan og hvorledes. Der vil vi stemme ligesom flertallet i natur-, miljø- og planudvalget gjorde, siger Venstres gruppeformand Søren Schow.

Han sidder både i natur-, miljø- og planudvalget og økonomi- og klimaudvalget og burde derfor have forholdt sig til sagen, men han har holdt ferie, mens den har været til behandling i de to udvalg. Derfor bliver kommunalbestyrelsens møde næste torsdag første gang, Venstre kommer til at stemme.

Faktisk troede han, at havnens lejere havde en lejekontrakt, hvor der stod, at hvis de skulle flytte fra området, så ville havnen skulle anvise et andet sted samt være med til at dække nogle af udgifterne til flytningen.

– Det mener jeg, der står i vedtægter i Nexø Havn. Nu ved jeg ikke helt, hvordan kontrakterne er i Rønne, så jeg skal ikke kunne sige, hvordan det er strikket sammen, siger Søren Schow.

Han og Venstre havde forestillet sig, at havnen og træbådelauget var blevet enige om at pille laugets bygning ned og genopføre den et andet sted på Rønne Havn, for eksempel ved Remisen eller Nørrekås Lystbådehavn.

– Havnen kunne sige: "Vi ved godt, at I har været med til at betale til Rønne Havn i 100 år og en eftermiddag, og i den kontrakt, vi har, står der, at vi skal være behjælpelige". Det har de også sagt. Man er blevet enige om 800.000 kroner til hjælp til flytningen, men det er bare ikke nok.

– Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er nok, men jeg og Venstre havde gerne set, at Rønne Havn og træbådelauget var blevet enige om at bevare den bygning, lauget er i, pille den ned og flytte, og så kunne lauget bygge videre på deres træbåde, som de hele tiden har gjort, lyder det fra Søren Schow.

For Søren Schow handler det også mest om at give parterne tid til at finde en løsning, begge er tilfredse med.

– Et eller andet sted er det et internt anliggende mellem Rønne Havn og træbådelauget, så egentlig synes jeg, det er lidt ærgerligt, hvis bornholmerne også skal være med til at betale for det, siger han.