Hartung har den afgørende stemme: De skal have en ærlig chance

Hartung har den afgørende stemme: De skal have en ærlig chance
Bjarne Hartung Kirkegaard mener, at havnen skal finde en måde at kompensere Bornholms Træbådelaug bedre på. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
9. DEC 2022 • 05:30

Kristendemokraten Bjarne Hartung Kirkegaard vil følge Rønne Havns ønske for udviklingen af Sydhavnen. Samtidig mener han, at havnen skal kompensere Bornholms Træbådelaug bedre.

Torsdag i næste uge får Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) for første gang mulighed for at forholde sig til Rønne Havns planlagte oplagsområde i Sydhavnen, som havnen vil bruge til at styrke sin position som udskibningshavn for blandt andet vindmøller.

Politisk er den især kommet til at handle om, hvordan stregerne i lokalplanen skal tegnes omkring Bornholms Træbådelaugs bygning på havnens grund.

– Jeg har fulgt lidt med på sidelinjen, for jeg sidder ikke i de der udvalg. Jeg tænker, at der er lavet en plan for, hvad der skal gøres, hvis det med at få mere areal på Rønne Havn skal kunne lade sig gøre. Der er lagt en plan for, hvilke virksomheder der er nødt til at være et andet sted, og jeg tror, de har tænkt meget over, hvordan det areal skal skæres. Derfor forestiller jeg mig, at jeg i kommunalbestyrelsen bliver nødt til følge den plan, der ligge. Det må være det, vi går med, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Dermed sikrer han øjensynligt flertallet sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative.

Når det er sagt, så synes han ikke, at Bornholms Træbådelaug er stillet noget i udsigt, som er helt godt og anvendeligt for dem.

– Forstået på den måde, at de er nødt til at have noget mere hjælp, sikkert også noget mere økonomi for at få noget, der ligner det, de har. Det kan de ikke få for de penge, der er stillet dem i udsigt. Så man skal spekulere over, om det, der hedder kompensation, ikke kan laves lidt bedre, for det tilbud, de har fået fra Rønne Havn, er simpelthen ikke godt nok, mener jeg, lyder det fra kristendemokraten.

Bedre hånd om træbådelaug

Bjarne Hartung Kirkegaard har ikke et bud på, hvor Bornholms Træbådelaug kan ligge, hvis det skal flytte fra Sydhavnen i forbindelse med Rønne Havns planer.

– Jeg tænker bare, at de skal have en ærlig chance for at lave det eller få nogen til at hjælpe sig med at lave det. De kan ikke selv lave en ny hal, tror jeg. Det koster altså et eller andet. Det synes jeg, man er nødt til at gøre.

Med "man" mener Bjarne Hartung Kirkegaard Rønne Havn A/S, som ifølge ham bør tage bedre hånd om Bornholms Træbådelaug, end han oplever, havnen gør.

– Jeg kan ikke se andet end, at vi er nødt til at følge planen arealmæssigt, men det andet vil jeg gerne opfordre til, at man gør lidt bedre, for det tror jeg, de har brug, siger han.

Et venligt skub

At hente pengene i kommunekassen er ikke en mulighed, mener Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Jeg tror, det er svært at blande pengeklasser sammen, og det ligger i Rønne Havns indflydelsessfære, så det er Rønne Havns gesjæft og anliggende. Jeg tror ikke, vi skal begynde at bytte penge i kasserne, for så kommer vi ud i noget, der skaber principper og præcedens for noget andet, som jeg ikke kan lide. Så det kan vi ikke, siger han.

Kommunalbestyrelsen kan heller ikke pålægge havnens bestyrelse at kompensere træbådelauget bedre, men det er ikke det samme som, at politikerne ikke kan gøre noget, mener Kristendemokraternes medlem af kommunalbestyrelsen.

– Vi har da nogle i Rønne Havns bestyrelse, som kommunalbestyrelsen har indsat, og dem kan vi skubbe venligt til og trykke en smule på maven og sige: "Prøv at tænke jer om, de kan ikke lave det for det der. Giv dem en ærlig chance". Det er det, jeg hat tænkt mig at gøre, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.