Politikere vil redde træbådelaug

Politikere vil redde træbådelaug
Flertallet i natur-, miljø- og planudvalget vil undtage Bornholms Træbådelaug bygning på Rønne Havn fra det område, som skal udvikles til nyt oplagsområde. Dermed går politikerne imod havnens ønske og en indstilling fra kommunens direktør. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 6. DEC 2022 • 16:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. DEC 2022 • 16:00

Når Rønne Havn skal udvikle Sydhavnen til nyt oplagsområde, bør Bornholms Træbådelaugs bygning undtages, mener et flertal i natur-, miljø- og planudvalget. René Danielsson (DF) er uenig med flertallet.


Et flertal i natur-, miljø- og planudvalget vil flytte på grænserne for det område, som Rønne Havn A/S vil udvikle til offshore-projekter. Specifikt drejer det sig om den del af området, hvor Bornholms Træbådelaug ligger. Dermed går politikerne imod havnens ønske og indstillingen fra regionskommunens direktør. Dansk Folkepartis René Danielsson vil som den eneste følge indstillingen.

Enhedslistens to medlemmer og Socialdemokratiets ene medlem mener, kommunen skal sætte gang i planlægningen for de nye oplagsarealer "dog således, at Bornholms Træbådelaugs lejemål tages ud af planområdet"

– Begrundelsen er, at det er en meget kort tidsfrist, træbådelauget har fået, og det er også et ganske utilstrækkeligt beløb til at dække flytteudgifterne, de har fået, så det er urealistisk, at man vil kunne flytte træbådelauget med de betingelser, der er sat, siger udvalgsforperson Helle Munk Ravnborg (EL).

Sagen har været i sin første offentlige høring, som formelt set er en idéfase. Der er kommet to høringssvar, blandt andet et fra Bornholms Træbådelaug, der foreslår netop den ændring, som et flertal i udvalget anbefaler.

Det er formålet med høringer, mener Helle Munk Ravnborg, at politikerne lytter til de henvendelser, der kommer.

– Det kan godt være, at man tænker, at det ikke er sådan, men i min optik er der en grund til, at man foretager en høring, og det er for at lytte til de svar, der kommer. Hvis man ikke gør det, skulle man lade være med at lave høringer. Og jeg som politiker og mit parti som politikere lytter til de svar, der kommer, siger hun.

Natur-, miljø- og planudvalget har derfor i deres indstilling for igangsætning af planlægning for nye oplagsarealer på Rønne Havn tilføjet, at "Bornholms Træbådelaugs lejemål tages ud af planområdet". Det fremgår af dagsordenen for økonomi- og klimaudvalgets møde, der afholdes onsdag.

Her skal økonomi- og klimaudvalget også behandle havnens ønske, inden kommunalbestyrelsen afgør sagen. Borgmester Jacob Trøst oplyser til TV2 Bornholm, at De Konservative forventer at stemme imod ønsket om at undtage træbådelauget fra havnens planer.

Bedre løsning

Som nævnt mener René Danielsson, at politikerne skal følge indstillingen fra kommunens direktør og dermed opfylde Rønne Havns ønske om også at inddrage den del af området, hvor der gamle værft og træbådelauget ligger.

– I min optik er det i Bornholms bedste interesse, at vi prøver at få den erhvervsudvikling på Rønne Havn ud over stepperne, og når havnens bestyrelse er komme til den erkendelse, at de har behov for at få det areal, så har jeg svært ved at se, at der er noget, der skulle veje højere, blandt andet et træbådelaug, siger han.

Samtidig lægger han vægt på, at træbådelauget har fået et ganske fornuftigt varsel, og at man har prøvet at finde en anden løsning til lauget.

– Derfor synes jeg, det er lidt mærkeligt, at man i 11. time, lige før klokken 12, skal sidde og tegne streger på et lokalplanforslag. Og det skal lige siges, at selvom politikerne tegner streger, så kan Rønne Havn bare lade deres opsigelse stå ved magt. Så folk kan i princippet tegne alle de streger, de vil, men det betyder ikke, at træbådelauget får lov til at blive liggende, siger René Danielsson.

Den opfattelse deler Helle Munk Ravnborg, men hun mener, der skal findes en bedre løsning, der sikrer kulturarven i træbådelauget, og at regningen for en eventuel flytning ikke havner i kommunekassen, men hos Rønne Havn.

– Når vi læser høringssvaret fra træbådelauget, så kan vi se, at der er nogle vigtige indvendinger, blandt andet at skulle man indvilge i en flytning, så kan den ikke gøres for det beløb, Rønne Havn har sat som kompensation. Og bygningen er jo træbådelaugets. Det rimelige vil være, at man kompenserer for en tilsvarende bygning, for man fjerner en bygning, som nogle andre ejer, siger hun.

Positiv særbehandling

René Danielsson mener, at der er gjort forsøg på at finde en mindelig løsning, som måske ikke er Bornholms Træbådelaugs ønskeløsning, men som gør det muligt for lauget at fortsætte et andet sted, for eksempel den såkaldte remise på Rønne Havn.

– Det er ikke, fordi jeg ikke har forståelse for deres ønske, og jeg anerkender sådan set også deres kulturelle værdi, men den mener jeg godt, at man kan bibeholde, ved at de bor et andet sted. Jeg tror ikke på, at Rønne Havn havde valgt den løsning, hvis ikke det var den, der var den rigtig for havnen, siger han.

Desuden mener DF'eren, at det er et kæmpe skråplan, at politikerne skal sidde og tegne streger i planforslag i stedet for at forholde sig til de overordnede linjer.

– Havde jeg siddet som hvilken som helst anden forening, så ville jeg føle, at det var positiv særbehandling i hvert fald fra nogle politikeres side. Jeg er ekstremt opmærksom på, at vi skal behandle foreningerne ens, siger René Danielsson.

I forhold til at ændre på planforslag nævner Helle Munk Ravnborg, at det ikke er første gang, det sker, siden hun kom ind i kommunalpolitik ved årsskiftet. Et andet eksempel er planlægningen for Tejn Havn, som var til politisk behandling i maj.

Søren Schow (V) deltog ikke i mødet. Socialdemokratiet og Enhedslisten mangler yderligere én stemme i kommunalbestyrelsen for at have flertal for ændringen til træbådelaugets fordel.

Den kan måske hentes hos Bornholmerlisten, men Kirstine van Sabben (BL) vil på nuværende tidspunkt ikke lægge hovedet på blokken og sige, om de stemmer det ene eller det andet. 

– I den perfekte verden ville det være skønt, hvis de kunne få lov til at blive, men det er jo egentlig ikke os, der bestemmer det, da det er Rønne Havns areal. Nu vil jeg nærlæse, hvad det er, man indstiller fra udvalgets side og tage det med i drøftelserne, men vi har ikke en beslutning, før vi har haft vores gruppemøde, fortæller Kirstine van Sabben til Tidende.