Peter Juel forventer kun få amerikanske tropper på Bornholm

Peter Juel forventer kun få amerikanske tropper på Bornholm
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 11. FEB 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. FEB 2022 • 15:30

Danmark og USA begynder at forhandle om en ny forsvarsaftale, der kan føre frem til, at amerikanske tropper bliver placeret i Danmark. Men Bornholm er ikke en så logisk placering, som man første skulle tro, mener MF Peter Juel-Jensen, der ikke venter mange amerikanere i Bornholms gader.

Hvis Danmark indgår et nyt forsvarssamarbejde med USA, skal amerikanske tropper "være hjerteligt velkomne" på Bornholm.

Det siger folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), der ikke betragter eventuelle amerikanske soldater i Danmark som noget stort nybrud. Heller ikke selvom amerikanske tropper ikke har været udstationeret her siden Danmark trådte ind i NATO i 1949.

Statsminister Mette Frederiksen talte om "et nybrud med mange årtiers ikke-stationeringspolitik på dansk grund", da hun torsdag i Statsministeriet annoncerede, at Danmark er begyndt at forhandle en ny forsvarsaftale med USA. Peter Juel-Jensen ser modsat ikke noget større nybrud, fordi Danmarks strategiske rolle ikke længere er den samme som under Den Kolde Krig, siger han.

– Jeg synes altid, at det er en god idé, at vi har et godt samarbejde med dem, som vi deler værdier og holdninger med. Amerika har også indgået den slags bilaterale aftaler med Norge, Polen og de baltiske lande. Hvor og hvordan det så skal udmønte sig, må vi så tale med amerikanerne om, siger Peter Juel-Jensen, der er medlem af Folketingets forsvarsudvalg og også har været Venstres forsvarsordfører.

Mener du ikke, at det vil være et nybrud, hvis Danmark for første gang siden vi trådte ind i NATO vil skulle have amerikanske tropper på dansk jord?

– Nej, det mener jeg faktisk ikke, for jeg synes, at billedet har ændret sig. Efter Anden Verdenskrig lå vi på frontlinjen og grænsede op til DDR og Polen. Med Gud ske lov gik Sovjetunionen i stykker, og det betød, at der mellem os og Rusland kom nogle lande i forreste række, der valgte demokrati og menneskerettigheder.

Tror du, at Bornholm er tiltænkt en central rolle i en ny forsvarsaftale med amerikanerne?

– Nej, det tror jeg faktisk ikke. Jeg ved ikke i hvor høj grad man skal tænke Bornholm ind i det her. Amerikanerne vil måske gerne have noget radar, aflytning eller ubåds-overvågning på Bornholm. Det kan også være, at man langt om længe vil lave det her missilskjold, og der ligger Bornholm jo rigtig godt i forhold til at kunne detektere, hvad der måtte komme mod Danmark, siger Peter Juel-Jensen.

Hvis du placerer store
mængder tropper på en ø,
er det også svært at få dem
væk derfra igen

– Jeg forventer ikke noget stort antal amerikanske tropper på Bornholm, for hvis du placerer store mængder tropper på en ø, er det også svært at få dem væk derfra igen. Det er kun sket i ganske få tilfælde, at man har placeret store mængder tropper på øer, for lige så snart de sejler væk igen, er de jo sårbare, så det basker.

Hvor mange tropper tror du, at amerikanerne vil ønske at placere på Bornholm?

– Det har jeg ingen idé om. Men der skal ikke nødvendigvis meget til, for det meste handler om teknik, som man også kan se et eksempel på med den mast, som vi har stående ved Østermarie. Det vil udelukkende være defensivt. Men det kan godt være, at amerikanerne finder Bornholm interessant i forhold til at lytte og finde ud af, hvad der foregår, siger Peter Juel-Jensen.

– Situationen er jo også den, at Rusland har opsagt næsten alle de aftaler, der indtil for få år siden for eksempel betød, at man kunne overflyve hinandens territorier og følge med i hinandens militærøvelser. Så vi har faktisk aldrig vidst så lidt som nu om, hvad der foregår østpå. I det lys giver et nyt forsvarssamarbejde også mening.

– I min verden skal amerikanerne være hjerteligt velkomne på Bornholm. Men jeg tror kun, at det bliver i specialistfunktioner.

Peter Juel-Jensen. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Danmark som transitland

Hvis amerikanske tropper bliver placeret på Bornholm eller andre steder i Danmark, vil formålet ikke være at forsvare Bornholm eller resten af Danmark. For USA vil det i stedet handle om at kunne få tropper hurtigt frem til de steder, hvor de skal bruges, mener Peter Juel-Jensen.

– Når vi i øjeblikket har den her udfordring med den europæiske sikkerhed, som vi ser omkring Ukraine, skal vi være opmærksomme på, at Danmark ikke længere har den samme rolle, som vi havde under Den Kolde Krig, siger han.

– Vi er mere en trædesten, som man kan bruge, hvis allierede kræfter i den værst tænkelige situation har brug for at kunne komme hurtigt frem. Ikke som et opmarchområde, men som et middel til hurtigt at kunne komme derhen, hvor man gerne vil.

– Her kan der være noget infrastruktur, der ikke er helt tidssvarende, så i den forstand kan en aftale med amerikanerne også give god mening. Jeg tror, at den her aftale bliver indgået for, at vi kan have den infrastruktur, som vi har brug for i forhold til vores nye rolle, siger Peter Juel-Jensen.

– Hvor mange kampvogne på 50-60 ton stykket kan for eksempel køre over Storebæltsbroen på én gang? Eller har vi blokvogne nok til vores tog til at kunne transportere sådan nogle køretøjer hurtigt gennem Danmark? Jeg tror mere, at det er sådan nogle ting, som amerikanerne tænker på.

– Hvis det værst tænkelige skulle ske, vil Danmark være et godt sted at samle de enheder, der skal til for eksempel de baltiske lande for at bakke op. Så vi snakker om tropper, der skal gennem Danmark. Der vil Esbjerg være et godt sted at landsætte, fordi de har en stor havn, siger Peter Juel-Jensen.

Debat om USA er forståelig

Selvom han ikke selv ser problemer, forstår Peter Juel-Jensen forstår godt, at udsigten til amerikanske tropper i Danmark vækker debat med det samme. På Christiansborg erklærede både SF og Enhedslisten med det samme efter statsministerens pressemøde, at de er imod amerikanske tropper på dansk jord.

– Jeg synes, at det er en ganske naturlig diskussion at have i et land, hvor man kan komme til at lægge hus til andre landes tropper i en periode, siger Peter Juel-Jensen.

– Jeg ser sådan på det, at frihed kommer med en pris, og den pris er så nu, at vi i en kortere periode kan komme til at lægge hus til et andet lands tropper. Det synes jeg er en meget lille pris, og den betaler jeg gerne.

FÅ ABONNEMENT