Påstand er 'useriøst vrøvl' - russerne havde selv soldater på Bornholm i 2008

Påstand er 'useriøst vrøvl' - russerne havde selv soldater på Bornholm i 2008
Rusland vil ikke have, at der er udenlandske tropper på Bornholm, men faktisk har Rusland selv haft russiske soldater på Bornholm i nyere tid. Russiske soldater fik under en øvelse på Bornholm i 2008 lejlighed til at prøveskyde med danske maskingeværer på Raghammer. Arkivfoto: Henning Sigvardsen
NYHED | ABONNENT | 13. FEB 2022 • 15:45
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. FEB 2022 • 15:45

Bornholmsk museumsinspektør afviser påstand om notat fra 1946, der skulle forbyde fremmede magter at have soldater udstationeret på Bornholm.

 

Den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir V. Barbin påstår, at der findes et notat fra 1946 om en aftale mellem Danmark og Rusland, som skal afholde Danmark fra at have fremmede tropper på Bornholm.

Det omtalte notat skulle angiveligt være skrevet af den daværende sovjetiske udenrigsminister.

Den markante udmelding fra den russiske ambassadør har fået både den nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod og daværende udenrigsminister, Uffe Elleman-Jensen, til helt at afvise eksistensen af notatet.

Jakob Seerup, ph. d. og museumsinspektør på Bornholms Museum bakker i et facebookopslag op om de to udenrigsministre, som han kalder "russisk trolling".

Det er noget useriøst vrøvl

Jakob Seerup citerer den russiske ambassadør Vladimir V. Barbin i følgende tekst, som er skrevet på engelsk:

"The armed forces of the other states, including the US, cannot be deployed on Bornholm. Only the Danish armed forces have a right to be stationed on the island. The governments of our countries achieved such agreement in the light of the withdrawal of the Soviet troops from the island in April 1946. The Russian side presumes that this agreement is still in force."

Det er noget useriøst vrøvl, og det ved Barbin også udmærket godt

Jakob Seerup, ph. d. og museumsinspektør på Bornholms Museum

– Det er noget useriøst vrøvl, og det ved Barbin også udmærket godt, skriver Jakob Seerup i sit facebookopslag med henvisning til, at han er en yderst erfaren udenrigspolitisk embedsmand, der både læser og forstår dansk.

– Når han alligevel fremfører budskabet om den sagnomspundne 1946-note, så er det for lige at slå en kile ind, skriver den bornholmske museumsinspektør.

Russerne skal kigge indad

Jakob Seerup mener, at russerne hellere skal feje for egen dør.

– Hvis Barbin gerne vil botanisere i gamle aftaler, så kan han med fordel minde sin chef, udenrigsminister Lavrov, om at denne i 1994 underskrev et memorandum i Budapest, der garanterede Ukraines territorium og uafhængighed til gengæld for, at de afleverede beholdningen af A-våben til Rusland.

– I modsætning til 1946-noten var Budapest-memorandummet en bindende international aftale, som Rusland i strid med Folkeretten har overtrådt, da de annekterede Krim-halvøen og sendte soldater i kamp i Østukraine, skriver han afsluttende i sit opslag, som er ledsaget af billeder af russiske soldater på Bornholm, hvor de var en del af en øvelse.

Her kan man se russiske soldater siddende på en kampvogn med russisk flag under kørsel i Zahrtmanns Runddel i Rønne.

Jakob Seerup stod bag forberedelserne til Bornholm Museums særudstilling ved 75 års-jubilæet for den sovjetiske afrejse fra Bornholm, som fandt sted den 5. april 1946.

FÅ ABONNEMENT