Miljøminister Magnus Heunicke (S) bør samle sine kolleger fra landene omkring Østersøen for at opnå en koordineret indsats for vandmiljøet, mener Thor Gunnar Kofoed, der udtaler sig som viceformand i Landbrug & Fødevarer.
Opfordringen kommer på baggrund af en rapport fra et internationalt ekspertpanel, som ifølge landbrugets organisation konkluderer, at kvælstof fra udlandet spiller en væsentlig rolle i en del vandområder, og at de danske miljømål i disse områder ikke vil kunne nås uden en større indsats fra vores naboer. Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer miljøministeren til at indkalde sine ministerkolleger til et møde, hvor Danmark sætter sig for bordenden.
– Vi skal have en effektiv og koordineret kvælstofindsats, der forbedrer vandmiljøet. Vi kan ikke acceptere den nuværende tilstand. Vi anerkender landbrugets medansvar, og derfor ønsker vi også, at der kommer mere fart i udtagning af lavbundsjord, etablering af vådområder og hurtigere skovrejsning. Det er kommunerne, der skal gennemføre udtagningerne de fleste steder, men vi oplever, at der ikke altid er nok ressourcer til at få sat gang i processen, siger Thor Gunnar Kofoed i en pressemeddelelse.
I slutningen af september skrev Politiken, at ekspertpanelet rejser en sønderlemmende kritik af skiftende regeringer for at svigte vandmiljøet, fordi "næsten et årti blev tabt i 2010'erne, hvor der kun var et meget lille fald i udledningen af kvælstof". I rapporten konkluderer de, at kvælstof er langt den væsentligste årsag til iltsvind i danske farvande. Af den stammer to tredjedele fra landbrugets gødning, skriver Politiken. Ifølge eksperterne står det så skidt til, at det bliver umuligt at redde det danske vandmiljø inden EU-fristen i 2027.