Nu løftes sløret for fremtidens ældrepleje

Nu løftes sløret for fremtidens ældrepleje
Ældreplejen på Bornholm er på vej til at blive organiseret på en helt ny måde. Planen er blandt andet at lade sygeplejersker, sosu-medarbejdere, terapeuter og visitatorer rykke tættere sammen. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 22. SEP 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. SEP 2023 • 19:00

Seks plejecentre bliver omdrejningspunkt for al ældrepleje på Bornholm, også hjemmeplejen. Borgermøde i oktober giver mulighed for at stille spørgsmål til planen, der handler om at ruste ældreplejen til en tid, hvor hænderne mangler.

Ældreplejen på Bornholm er på vej til at blive organiseret på en helt ny måde. Hvad der er på vej, vil kommunen løfte sløret for ved et borgermøde den 24. oktober på rådhuset på Snorrebakken.

Den nye ældrepleje kommer til at samle hjemmeplejen og plejecentrene i seks såkaldte kraftcentre, der både skal drive hjemmeplejen og pleje beboerne på hvert plejecenter. Kraftcentrene bliver Solstien, Snorrebakken, Lunden, Sønderbo, Aabo og Nørremøllecentret, der alle er plejecentre i dag.

Planen er desuden at lade sygeplejersker, sosu-medarbejdere, terapeuter og visitatorer rykke tættere sammen. Tanken er også at give medarbejderne i hvert af de seks kraftcentre mere rum til selv at tilrettelægge deres arbejde, og gøre dem mere selv-ledende. Mere overordnet er planen afledt af et ønske om at fremtidssikre ældreplejen i nogle år, hvor der mangler arbejdskraft allerede nu.

At seks plejecentre også skal være omdrejningspunkt for hjemmeplejen indebærer, at alle de seks plejecentre skal bygges om. Arkitektfirmaet GPP Arkitekter er blevet valgt som rådgiver, og kommunen arbejder for tiden på at kunne sende anlægsarbejdet i udbud. Byggearbejdet bliver af så stort omfang, at udbuddet bliver et EU-udbud.

Den store operation slår også igennem i prisen. Partierne bag næste års kommunebudget satte i alt godt 33 millioner kroner af til arbejdet, fordelt over tre år. Godt to tredjedele af det beløb (22,6 millioner) ligger i budgettet for 2025. De sidste godt ti millioner kroner skal bruges i de to år efter 2025.