Løsgængere forlader forhandlingerne om budgettet

Løsgængere forlader forhandlingerne om budgettet
De to tidligere Venstre-folk Søren Schow (billede) og Heidi Burgedahl er ude af budgetforhandlingerne. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 5. SEP 2023 • 13:58
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. SEP 2023 • 13:58

Løsgængerne Søren Schow og Heidi Burgedahl har som de første politikere forladt kommunalbestyrelsens budgetforhandlinger kort før klokken 14.

Dermed kan flertallet bag sidste års budgetforlig ikke blive gentaget i år, for det flertal bestod af Enhedslisten, Socialdemokratiet samt Søren Schow og Heidi Burgedahl, der dengang repræsenterede Venstre.

At Schow og Burgedahl har forladt forhandlingerne betyder samtidig, at Enhedslisten har mistet sin mest klare alliancepartner i forhandlingerne, som Enhedslisten stadig er med i.

Ifølge Søren Schow er der snart ikke meget tilbagte af det budget, der blev lavet sidste år.

– Indtil nu er der blevet fjernet klimaplanen og biodiversitetspuljen blevet fjernet, for der er ikke nogen medarbejdere til at udføre det. Og målet om 20 procent økologisk dyrket jord på Bornholm er også blevet fjernet. Så der er simpelthen ikke noget grønt tilbage, siger Søren Schow.

Søren Schow og Heidi Burgedahl forlader desuden forhandlingerne, fordi de oplever at blive holdt ude af dem.  

– Vi er ikke rigtig blevet inddraget i de snakke frem og tilbage, der har været i dag, begrunder Søren Schow de to løsgængeres farvel til forhandlingerne.

Søren Schow kritiserer desuden den retning, som forhandlingerne om fremtidens busser er slået ind på i forhandlingslokalet bag ham. Her sidder de andre partier stadig samlet.

– Som vi tolker det, vil man ikke den grønne udvikling. Nu sidder de andre gætter på nogle tal, og de ved ikke, om det bliver billigere eller dyrere. Der er ikke tid til at få lavet nogle ordentlige beregninger, siger han.

Søren Schow fortæller, at det, der ligger på bordet i øjeblikket, er, at man vil leje dieselbusser i 2024 og 2025 og så fra 2026 påbegynde leasing af elbusser.

– Lad os skyde det så langt, at det ikke er os der er i kommunalbestyrelsen på det tidspunkt, siger han om, hvordan han opfatter tankegangen hos de øvrige partier.

I går hjem, men Enhedslisten forhandler stadig videre. Er I ved at overhale Enhedslisten i at være grønne?

– Det vil jeg ikke sige. Jeg ved ikke, hvad Enhedslisten vil. Men jeg ved, at der ikke har været en vilje til at arbejde sammen med os, siger Søren Schow.

Har I fortalt de andre partier, at I forlader forhandlingerne?

– Nej. Vi er bare listet ud.

Kan I kaldes tilbage igen?

– Det kan vi vel sådan set godt. Men det tror jeg ikke, at de andre har et ønske om, siger Søren Schow.