– Når vi ser på vores analyser, viser de, at det ofte er myndighedspersoner, som kommunerne ansætter flere af. Det skyldes de mange krav, der er til for eksempel sagsbehandling. Men det er jo staten, der stiller alle kravene til vores administration, siger Martin Damm ti Berlingske.
– Jeg tror ikke, du kan finde nogen ude i kommunerne, der ikke havde fornemmet, at hele denne her meget nidkære styring fra staten vokser. Der er efterhånden ikke grænser for, hvad vi bliver bedt om at undersøge og kontrollere. Og det er jo tegn på, at der er blevet ansat nogle flere, der kan stille de krav, siger KL-formanden til Danske Kommuner.
I Aarhus peger også Jacob Bundsgaard på, at de mange ekstra ansatte i ministerierne og statens styrelser i sig selv fører til, at kommunerne må følge efter, i hvert fald i et vist omfang. Det leder frem til "en gensidig oprustning, der ikke fører ret megen kvalitet med sig", siger Jacob Bundsgaard til Berlingske.
– Tingene følges ad. For hver gang man ansætter en medarbejder i en styrelse til at stille spørgsmål og kontrollere kommunerne, er der jo nogen i den anden ende, som skal svare på de spørgsmål og de kontrolforanstaltninger, der bliver sat op, siger han.
Både Jacob Bundsgaard og Martin Damm har som eksempler tidligere peget på, hvordan staten har sat kommunerne til at dokumentere, hvilke forproducerede madvarer med kokosolie og palmefedt, der findes i borgernes mad.