Jeppe Kofod ville have været udenrigsminister – nu tænker han over fremtiden

NOTITS | 1. MAR 2023 • 06:17
Af:
Ritzau
NOTITS
1. MAR 2023 • 06:17

Jeppe Kofod, som vikarierer for kollega i Folketinget, har ikke besluttet, hvordan hans fremtid skal se ud.


Efter ni år har den tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tirsdag sin første arbejdsdag på Christiansborg som vikarierende medlem af Folketinget.

Og selv om han kalder det "en ære", så lægger han heller ikke skjul på, at udenrigsministerjobbet er og bliver hans drømmejob.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at mit ønske var at fortsætte mit vigtige hverv som udenrigsminister. Og så er det klart, at jeg stiller op i politik, fordi jeg gerne vil gøre en forskel. Og det kan man jo gøre på mange måder. Både i og uden for Christiansborg, siger han.

- Men ingen tvivl om, at det er en ære at være her sammen med alle mine dygtige kolleger.

Jeppe Kofod var udenrigsminister i den forrige regering uden af være valgt til Folketinget. Han blev hentet hjem fra Bruxelles af statsminister Mette Frederiksen (S) for at varetage jobbet.

Ved valget 1. november sidste år stillede han op til Folketinget, men blev ikke valgt. Han måtte nøjes med rollen som førstesuppleant i kredsen.

Jobbet som udenrigsminister tilfaldt i stedet Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen.

Men når Jeppe Kofod alligevel er tilbage på Christiansborg skyldes det, at hans partikollega Mette Gjerskov (S) er blevet nødt til at forlade folketingsarbejdet, fordi hun er syg.

Mette Gjerskov er verdensmålsordfører, og det er det ordførerskab, som Jeppe Kofod nu overtager for en periode.

Spørgsmål: Du kommer fra et job udenrigsminister. Er det nok for dig med et enkelt ordførerskab?

- Jeg har ikke gjort op med mig selv, hvordan min fremtid ser ud. Om det er i politik eller med andre vigtige projekter. Men med det her, der ved jeg bare, at jeg kunne gøre en forskel og være tilbage på Christiansborg. For en periode i hvert fald.

Jeppe Kofod siger, at han har fuld respekt for, at jobbet som udenrigsminister nu er en andens, og Lars Løkke Rasmussen, som overtog posten, skal ikke være nervøs for, at Jeppe Kofod kommer til at blande sig.

Han kan godt holde sig i skindet, lover han.

- Selvfølgelig er det svært, for jeg kender alle problemstillingerne ud og ind, og jeg har også netop haft kontakt til min gamle, gode ven, den ukrainske udenrigsminister. Vi er jo stadig tætte, selv om jeg ikke er udenrigsminister mere.

- Det siger jo bare noget om, at netværket og de relationer, man har opbygget, stadig er der. Men jeg har fuld opbakning til den nye regerings udenrigspolitik, som jeg kan se fortsætter linjen. Og det er jeg rigtig glad for. Ikke mindst for støtten til Ukraine og vores sikkerhed i Europa.

Eftersom Jeppe Kofod ikke har været medlem af Folketinget i godt et årti, har han ikke stemt i Folketingssalen.

Det har han lov til nu, og den første gang han skal trykke på knappen er ved afstemningen om afskaffelsen af store bededag.

- Det er faktisk en stor ære, og det er en oplevelse, som jeg er rigtig glad for at kunne have, siger han.

Jeppe Kofod blev udenrigsminister i 2019, og han har været den længst siddende udenrigsminister siden Per Stig Møller (K), som havde posten fra 2001 til 2010.