Ikke en lyd fra Rusland: 'De er pressede lige nu'

Ikke en lyd fra Rusland: 'De er pressede lige nu'
Amerikanske fly landede af flere omgange i Bornholms Lufthavn. Foto: Presse-fotos.dk
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2023 • 19:00

Udenrigsministeriet har ikke kendskab til internationale reaktioner eller henvendelser til Danmark vedrørende sidste uges militærøvelse på Bornholm, hvor amerikansk militær øvede transport og opsætning af et missilsystem. Ifølge to kendere kan det skyldes travlhed på den russiske ambassade.

Da amerikanske soldater i maj sidste år simulerede en raketaffyring fra Bornholms Lufthavn, var den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, ikke sen til advare mod at sende missiler til Bornholm.

– Det kan ses som et skridt mod at ændre Bornholm fra en fredsø til et potentielt militært brohoved, sagde ambassadøren til TV 2 dagen før øvelsen, hvor han samtidig tilføjede, at øvelsen kun var med til at 'bidrage til en stigning i spændingerne i dette område af Østersøen'.

I sidste uge var det amerikanske militær igen til stede på Bornholm, hvor cirka 20 amerikanske soldater øvede transport og opstilling af standardmissilsystemet SM-6. Det danske udenrigsministerium oplyser imidlertid til Bornholms Tidende, at der denne gang ikke har været nogle reaktioner.

"Udenrigsministeriet har ikke kendskab til internationale reaktioner eller henvendelser til Danmark vedrørende den specifikke øvelse på Bornholm", skriver ministeriet i en mail.

I forbindelse med øvelsen oplyste det danske forsvar, at der hverken ville blive simuleret skydning eller skudt med skarpt. Ingen reaktion fra Rusland er dog ikke det samme som at landet accepterer den, lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.

– Vi kan ikke tage det som udtryk for, at de nu accepterer, at det her er den nye normaltilstand. Så hvis der kommer en ny øvelse, vil jeg igen sige, vi skal forvente kritik, siger han til Tidende, hvorefter han tilføjer:

– Det er baseret på det mønster, jeg synes, jeg har observeret: Der er næsten ikke nogen sag, der er for lille til at de kan finde tid til at kommentere den.

Flemming Splidsboel Hansen er dog sikker på, at Rusland har registreret øvelsen, da man har folk ansat til at registrere den slags. Derfor kan det godt være, der ikke kommer en reaktion, siger han.

– De er pressede lige nu. Mit bedste bud vil være, at det simpelthen skyldes, de har en masse andre ting at gøre. Jeg tænker, noget af det er meget lavpraktisk, siger han blandt andet med henvisning til det danske udenrigsministeriums nylige beslutning om, at bemandingen på den russiske ambassade i Danmark skal reduceres.

Søger ikke konfrontation

Historiker og museumsinspektør på Bornholms Museum, Jakob Seerup, der har beskæftiget sig med Bornholm i sikkerhedspolitiske sammenhænge, vurderer, der er en vis sammenhæng med ambassadørens opførsel til kransenedlæggelsen på den russiske kirkegård i Allinge.

– Der har Barbin (Vladimir Barbin, ambassadør, red.) egentlig været relativt afdæmpet. Han har ikke været konfrontationssøgende. Han kunne jo godt have annonceret, han kom på det og det tidspunkt, og så kunne man jo have imødeset, at der havde stået demonstranter og så videre. Det har han undgået ved at komme uanmeldt, siger Jakob Seerup, som tilføjer:

– Det, man kan sige, er, at det i virkeligheden er godt nyt, at Rusland - i hvert fald i denne sammenhæng - ikke søger en konfrontation men er afdæmpet.

Seerup vurderer, ligesom Flemmings Splidsboel Hansen, at reduktionen af ansatte på ambassaden i København kan være årsagen til, at der ikke er kommet en reaktion på den amerikanske øvelse.

– Det kan jo være, de har travlt med at finde ud af, hvordan de skal omorganisere sig nu, når de pludselig skulle sende nogle hjem til Rusland. Men derfor kan man jo nok hurtigt sende en pressereaktion ud, hvis det var det, man ville.

Tror du, det stadig er et fokuspunkt fra Rusland at være kommunikerende i forhold til de her militærøvelser i Østersøen?

– Der sker så meget på fronterne i Ukraine lige nu. Jeg tror, Rusland koncentrerer sig om det, siger Jakob Seerup.

– Man kan sige: Krigen er blevet hverdag. Alle ved, hvor hinanden står. Der er ikke så meget grund til at positionere sig. Det virker som om, man er presset og ikke helt ved, hvilket ben man skal stå på, siger han som en overordnet tolkning af situationen, hvor han også understreger, at det er en slutning ud fra 'ikke særligt mange fakta', da Rusland, ifølge Seerup, i stigende grad er 'et lukket samfund', hvor det er 'svært helt at greje eller lodde dybden'.

Vil ikke oplyse planer

Chefen for det bornholmske hjemmeværn, der også er garnisonskommandant på Almegårds Kaserne, Ulrik Skytte, sagde i mandagens Tidende, at han sagtens kan forestille sig, at der kommer flere øvelser med amerikansk deltagelse på Bornholm i den nærmeste fremtid. Om amerikanerne allerede nu har planer om at vende tilbage til Bornholm med lignende øvelser, er det ikke lykkedes avisen at få svar på.

"Vi kan ikke diskutere disse systemers potentielle fremtidsoperationer. Det modulære og containerformede SM-6 missilaffyringssystem øger på dramatisk vis flådens fleksibilitet til at flytte og bruge kapabiliteten på ethvert tidspunkt - på ethvert sted - i USA's, vores allieredes og partneres bedste interesse", oplyser en talsperson for den amerikanske flåde i Europa og Afrika i en mail til Bornholms Tidende.