Høring: BLF-gruppe fastholder nej til hegn om naturnationalpark

Høring: BLF-gruppe fastholder nej til hegn om naturnationalpark
Der har været afholdt en håndfuld organiserede demonstrationer og debatmøder på foranledning af de lokale brugere af Almindingen, herunder jægere og ryttere. I forgrunden ses jægernes lokale kredsformand Peter Loth Sejersen til en demonstration i Almindingen i 2021. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 9. JUL 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
9. JUL 2022 • 15:30

De bornholmske landmænd har indsendt et høringssvar i samarbejde med fem vidt forskellige interessegrupper for at forstærke budskabet: De planlagte tiltag i Almindingen kan medføre uoprettelig skade.

Bornholms Landbrug og Fødevarer (BLF) har, sammen med Danmarks Jægerforbund kreds 8, Destination Bornholm, Bornholms Travselskab, Gourmet Bornholm, samt Skovdyrkerne, udformet et høringssvar, som blandt andet anbefaler beskyttelse af de lokale naturplejere og de to savværker i Østerlars og Tingsted.

Afsenderne starter med at fastslå, at man støtter en rig natur med stor mangfoldighed på Bornholm.

"Vi mener, at det kan ske via mange forskellige initiativer, og at der allerede i dag er naturpleje i gang, som øger biodiversiteten i Almindingen".

Disse naturplejemetoder har vist deres værd, og bør ikke ofres i naturnationalparkernes navn, skriver BLF-gruppen, med henvisning til en håndfuld af foreningens landmænd, der har specialiseret sig i naturpleje med græssende dyr.

Kritik på falderebet

De højlydte og vedvarende protester mod Naturnationalparken i Almindingen fortsætter med uformindsket kraft. Det fremgår af de 50 høringssvar, som er indløbet til myndighederne i høringsperioden, og som nu er offentliggjort af Miljøministeriet.

På Bornholm har 35 privatpersoner og over 30 foreninger løftet stemmerne, og det gennemgående budskab er det samme som det har været, siden planerne om en naturnationalpark på Bornholm kom frem: Nej til hegn, ja til lighed for loven og høj opmærksomhed på dyrevelfærd. 

Der er alvorlig risiko for, at disse specialiserede landmænd forsvinder, hvis planerne gennemføres i den nuværende form, lyder det i høringssvaret fra de seks interessenter.

"Det vil i værste fald være uopretteligt. Og ulykkeligt, da der er behov for græssende dyr i naturen - også i fremtiden. Vi skal passe på dem, som har samlet viden om, og erfaringer med, naturpleje. Bornholms Landbrug & Fødevarer siger ja til natur med stor mangfoldighed, og ja til løkker med fokuseret pleje. Men nej til hegn, som hegner naturplejerne ude."

Landbruget gør sig ikke til varm fortaler for at bevare bisonbestanden i Almindingen. Foto: Naturstyrelsen Bornholm

Bevar skovdriften

BLF og de øvrige interessenter bag høringssvaret mener desuden, at der skal gælde samme regler om dyrevelfærd og beskyttelse af natur indenfor og udenfor hegnet.

Med disse og en række andre forbehold, som snart offentliggøres på Naturstyrelsens hjemmeside sammen med de øvrige høringssvar, anbefaler BLF-gruppen følgende:

- en naturnationalpark uden høje hegn, hvor der kan udføres fokuseret naturpleje, og hvor besøgende ikke får oplevelsen af en naturoplevelse med begrænsninger

- at dyrene i naturnationalparken skal være dyr, der genetisk passer godt ind i biotopen, eksempelvis får, geder, kreaturer og heste

- at dyrene passes i overensstemmelse med dyreværnsloven uden undtagelser

- at det skal være landmænd der udfører naturplejen, det fastholder både arbejdspladserne og fastholder naturplejekapaciteten

- at dyr skal ikke gå bag hegn, men i løkker afgrænset med en tråd

- at skovdriften bevares i forening med forskellige biotoper i forskellige stadier

Høringssvaret er underskrevet af landbrugsformand Frederik Tolstrup, samt kredsformand for Jægerforbundet Peter Loth Sejersen, Pernille Kofod Lydolph fra Destination Bornholm, Maria Barslund fra Gourmet Bornholm, Mikkel Stub Jørgensen fra Bornholms Travselskab og Esben Møller Madsen fra Skovdyrkerne.