Blev rasende da sandheden kom frem

Blev rasende da sandheden kom frem
Hvis nogen i kommunens administration har oplysninger, der er relevante for os i kommunalbestyrelsen, er de forpligtet til at give os de oplysninger, siger Karen Lynn Jacobsen (S), efter det har vist sig, at BAT's underskud er væsentligt større, end politikerne fik at vide, da BAT's genopretningsplan blev vedtaget i april. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 27. MAJ 2024 • 11:40
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. MAJ 2024 • 11:40

Karen Lynn Jacobsen (S) sidder både i kommunalbestyrelsen og i bestyrelsen for BAT. Så da helt friske tal for nyligt viste, at BAT's underskud er større end hidtil kendt, kunne hun med det samme se, at kommunalbestyrelsen fem dage forinden havde afgjort sagen om BAT's spareplan på et fejlagtigt grundlag. Jeg blev rasende, siger S-politikeren.

Fem dage.

Så kort tid var der gået fra kommunalbestyrelsen den 25. april vedtog en plan for at afvikle et underskud i BAT på 6,6 millioner kroner – til det den 30. april kom frem, da BAT's virkelige underskud er på mindst 8,4 millioner og i værste fald på 9,1 millioner kroner.

Underskuddets virkelige størrelse blev lagt frem af BAT-direktør Niels Rasmussen, da BAT's rådgivende bestyrelse mødtes den 30. april.

Det fortæller Karen Lynn Jacobsen (S), der både er medlem af kommunalbestyrelsen og medlem af bestyrelsen i BAT.

– Jeg blev opmærksom på det, da BAT's bestyrelse holdt møde få dage efter mødet i kommunalbestyrelsen. Her fik vi nogle papirer, der viste, at BAT's underskud var større, end kommunalbestyrelsen var blevet gjort bekendt med, fortæller hun.

– Jeg blev rasende, og det plejer jeg ellers aldrig at blive. Jeg kan godt blive irriteret, men ikke rasende. Men det blev jeg her, siger Karen Lynn Jacobsen.

At BAT's underskud er større end de 6,6 millioner kroner, som et flertal i kommunalbestyrelsen for en måned siden vedtog en plan for at afvikle, får Socialdemkkratiet til at kræve hele sagen om BAT's underskud behandlet forfra, når kommunalbestyrelsen på torsdag træder sammen igen.

– Ved mødet i BAT's bestyrelse sagde jeg, at det her betød, at kommunalbestyrelsen havde truffet en beslutning på et forkert grundlag. Det var flere andre også enige med mig i. Jeg regner også med, at vi får flertal for vores forslag om at behandle hele sagen om BAT's underskud forfra, siger Karen Lynn Jacobsen.

Der kan være tale om pligtforsømmelse, hvis det bliver etableret, at BAT's ledelse og/eller folk i kommunens embedsværk vidste besked med den virkelige størrelse på BAT's problemer uden at give informationerne videre til først økonomiudvalget og dernæst kommunalbestyrelsen, der begge stod foran at skulle behandle sagen om BAT's underskud.

– Hvis nogen i kommunens administration har oplysninger, der er relevante for os i kommunalbestyrelsen, er de forpligtet til at give os de oplysninger, siger Karen Lynn Jacobsen.

Karen Lynn Jacobsen mener desuden, at der var rigeligt med tid til rådighed. Fordi hun selv arbejder i kommunens Center for Økonomi og Personale, ved hun, at alle kommunens instanser får fulgt op på deres budgetter enten den første eller den anden dag af månederne januar, april, juli og september.

Dermed har opfølgningen på BAT's budget efter første kvartal været kendt i cirka to uger, da økonomiudvalget behandlede sagen om BAT's underskud den 17. april – og i mere end tre uger, da kommunalbestyrelsen vedtog BAT's genopretningsplan den 25. april.

– Hvis den første dag i de måneder ikke falder på en lørdag eller en søndag, bliver der den første dag i de fire måneder trukket lister over forbruget alle de steder, som der bliver lavet budgetopfølgning for, siger Karen Lynn Jacobsen.

– Det tager højst 14 dage at få informationer fra budgetopfølgninger formidlet de steder hen, hvor informationerne skal hen. Inklusive tiden til at holde møde med de personer, der skal have den viden.

– Derfor må nogen have vidst, hvordan det virkelig så ud med BAT's økonomi, da økonomiudvalget holdt møde den 17. april, siger Karen Lynn Jacobsen.