Afvisningsberedskabet havde en rolig måned
Afvisningsberedskabet har været aktiveret mere i år end i de foregående år, oplyste Forsvarsministeriet i juni. I juli var antallet af aktiveringer dog igen på et normalt niveau.
Efter nogle aktivitetsrige måneder for Forsvarets afvisningsberedskab, blev det i juli kun aktiveret tre gange. Det viser opgørelsen over aktiveringer af afvisningsberedskabet.
Dermed er antallet af aktiveringer af afvisningsberedskabet angiveligt tilbage på et normalt niveau, hvis man sammenligner med de seneste års tal. I 2020, 2021, og 2023 var antallet af aktiveringer i juli nemlig også blot tre - og i 2022 var antallet nul.
I juni oplyste Forsvarsministeriet, at afvisningsberedskabet var blevet aktiveret mere i år end i de foregående år, og at niveauet særligt i marts og april havde været højt.
– Der er i 2024 observeret en øget russisk indhentningsaktivitet i Østersøen. Jeg ser det ikke som en markant trussel, men vi følger det tæt. Stigningen er særligt sket i forbindelse med store NATO-øvelser og i kølvandet på Sveriges og Finlands optagelse i NATO. Forsvarets afvisningsberedskab er derfor blevet aktiveret oftere i år, sammenlignet med de seneste par år, og vi kan se, at beredskabet virker, udtalte forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.
Flest aktiveringer over Østersøen
I årets første fem måneder blev afvisningsberedskabet aktiveret 31 gange. Juni fulgte trop som en travl måned, hvor antal aktiveringer lød på 18 - det højeste antal på en måned i år, fremgår det af opgørelsen.
Med tre aktiveringer i juli når det samlede antal aktiveringer af afvisningsberedskabet i år op på 52 indtil videre. 51 af de 52 aktiveringer er sket over Østersøen. Til sammenligning blev beredskabet aktiveret 55 gange i hele 2023.
En aktivering af afvisningsberedskabet er ikke lig med en krænkelse af dansk territorium eller luftrum. I 2021 er dansk luftrum blevet krænket to gange, mens det blev krænket en gang i 2022. I 2023 har der ikke været russiske krænkelser af dansk luftrum, og i juni oplyste Forsvarsministeriet, at det også var tilfældet i 2024 indtil videre.
Afvisningsberedskabet består af to F-16 kampfly, der er klar til at lette med få minutters varsel døgnet rundt. Formålet med at have flyene på beredskab er, at de så med meget kort varsel kan reagere på aktiviteter i luften, der truer Danmarks sikkerhed eller udgør en trussel mod flytrafikken. Flyene står på Flyvestation Skrydstrup, hvor de danske kampfly har hjemme. Forsvaret har dog mulighed for at etablere et fremskudt beredskab på Bornholm. F-16-flyene er placeret på Bornholm, når det operativt giver mening, har Forsvarskommandoen tidligere oplyst til Tidende.
AFVISNINGSBEREDSKABETS AKTIVERINGER I 2024
Januar: 1
Februar: 2
Marts: 12
April: 10
Maj: 6
Juni: 18
Juli: 3
Kilde: Forsvaret.dk
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration