1. maj er en festdag – alle de andre er kampdage

1. maj er en festdag – alle de andre er kampdage
Ivan Schjønning ved 1. maj-arrangementet i 2019. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 29. APR 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
29. APR 2023 • 11:00

Traditionen tro inviterer Ivan Schjønning til 1. maj-festligheder hjemme i privaten på mandag.

For 13. gang sætter Ivan Schjønning på mandag en rød fane ved indgangen til sin private have i Svaneke, som han i anledning af 1. maj åbner for alle, der har lyst til at kigge forbi og fejre Arbejdernes Internationale Kampdag.

– 1. maj er jo en kampdag og en festdag, men vi holder mere en festdag. Alle de andre dage er kampdage, siger han.

Der bliver åbnet for haven klokken 14 – en time inden festlighederne med taler og musik begynder.

– Og så begynder folk ellers at myldre ind. Indgangen er der, hvor den røde fane sidder i Storegade, forklarer han.

Efter velkomst klokken 15 vil årets 1. maj-taler komme på. Talere i tidligere år har blandt andre været den lokale brygmester Jan Paul, tidligere medlem af Folketinget og Europaparlamentet for SF Pernille Frahm, forfatter og journalist Georg Metz og tidligere formand for Kommunistisk Parti i Danmark Betty Frydensbjerg.

Men traditionen tro holder Ivan Schjønning identiteten på taleren hemmelig, så hvem der i år skal tale til forsamlingen, må forblive i det uvisse for nu.

– Men jeg kan afsløre så meget, at det ikke er en socialdemokrat! siger han og tilføjer, at der er kommet mange gæt på, hvem taleren mon kan være.

Og efter talen bliver der skruet op for feststemningen med musik og sang.

– En af de tidligere talere, John Wilkins, synger som regel Joe Hill. Og så er der andre, der har harmonika med, og der kommer en trompet og spiller. Og så har Pernille Frahm en guitar med, og så synger hun nogle af de røde sange.

Super Åge og Røde Ivan

Sidste år var der cirka 200 gæster i haven, og Ivan Schjønning forventer, at der kommer nogenlunde det samme igen i år.

– Men man ved jo aldrig, om der kommer flere. Vi har gjort lidt mere plads i haven og har købt lidt ekstra pølser ind, så man kan få sig en Super Åge, forklarer han og tilføjer, at en række svanekeboer kommer og hjælper til med klargøring, for det kræver lidt arbejde at kunne byde 200 gæster velkommen i sin have.

Og hvis man bliver tørstig efter at have sat tænderne i en Super Åge, så kan man skylle ned med en kop Røde Ivan.

– Brygmesteren, Jan Paul, lavede for seks-syv år siden en øl, der hedde Røde Ivan. Jeg tror, han lavede 1.000 liter. Det var med henblik på 1. maj, for han synes også, det er en fantastisk tradition, vi har.

– 1. maj sidste år kom den på fustager for første gang, og det er så resterne af beholdningen, vi serverer i år. Det er en fantastisk god øl, lidt mørkere i det, og så har den også en lidt rødlig farve, fortæller Ivan Schjønning og understreger, at øllen bestemt ikke er blevet dårlig af at stå og gærde i beholdere i nogle år.

Det er 13. gang, der bliver holdt arrangement i Ivan Schjønnings private have. Og at han bliver ved, skyldes simpelthen, at der nu er tale om en tradition.

– Det er et krav fra alle mine kammerater. Det er blevet en tradition nu, og sådan en må ikke ødelægges i Svaneke, siger han.