Stor efterspørgsel på hvalpe: ‘Det er løbet helt løbsk’

Stor efterspørgsel på hvalpe: ‘Det er løbet helt løbsk’
Hvalpene er seks uger gamle og vokser op i Ea og Jørn Andersens private bolig, inden de skal ud til deres nye ejere. På den måde bliver de socialiserede og vænnet til lyde fra for eksempel fjernsyn og støvsuger. Foto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 18. MAR 2021 • 14:17
| ABONNENT
18. MAR 2021 • 14:17

HUNDEOPDRÆT

Mellem Nyker og Klemensker ligger Kennel Golden Baltic Sea. Som navnet antyder, bliver der her opdrættet hunde af racen Golden Retriever.

Lige nu har opdrætter-parret Ea og Jørn Andersen otte små, bløde hvalpe i deres hjem foruden de syv voksne Golden Retrievere, som er en fast del af familien på Stumpevejen.

Alle otte hvalpe er afsat, og Ea og Jørn Andersen kunne have solgt mere end dobbelt så mange, hvis de ville, fortæller de.

Efterspørgslen på hundehvalpe er nemlig blevet stor under corona. Særligt i efteråret.

– Det er løbet helt løbsk. Fra oktober har vi haft op til fem henvendelser hver dag. Mange af dem er meget seriøse og nærmest i panik efter at få en hund. Det var så voldsomt, at Jørn og jeg før jul sagde nej til alle og lukkede helt ned for at skrive folk op på venteliste, siger Ea Andersen.

Deres indbakke på deres facebookside har været fyldt med beskeder, og det har givet ekstra arbejde ud over pasningen af hvalpene og træningen af de voksne hunde.

– Det er et stort arbejde for os opdrættere at sortere i alle de henvendelser, der kommer ind nu. Mange af dem, der skriver, har skrevet til flere kenneler, og så hører man ikke fra dem igen, når de har fået en hvalp et andet sted. Vi er nødt til at bruge tiden på dem, der følger os, skriver flere gange og som viser os, at de har sat sig ind i, hvilken race Golden Retrievere er, siger Ea Andersen.

Hun fortæller, at de andre opdrættere i deres netværk også oplever den massive efterspørgsel i år.


Ea og Jørn Andersen har opdrættet hunde af racen Golden Retriever i 14 år. De har aldrig før oplevet så stor efterspørgsel, som der har været og stadig er under corona. De frygter, at mange køber hund i panik og uden at vide, hvad det indebærer. Foto: Jacob Jepsen

Udvælger med hård hånd

Ea og Jørn Andersen har avlet Golden Retrievere i 14 år, og de har aldrig oplevet så stor efterspørgsel på hvalpe, som der har været i år.

De frygter, at mange får hund uden at tænke på, at deres hverdag kommer til at se meget anderledes ud efter corona.

– Når corona er væk, og man ikke skal arbejde hjemmefra mere, og man begynder at kunne rejse igen, så tror jeg, der er mange, der vil stå med en hund og et liv, den ikke passer ind i. Jeg frygter, at der vil være mange hunde, der skal omplaceres, og det er ikke altid, det går så godt, når man skal det, siger Ea Andersen.

De otte hvalpe, de har lige nu, er deres 12. kuld Golden Retrievere. Før det avlede de schæferhunde.

Ea og Jørn Andersen har derfor stor erfaring med at udvælge købere til deres hvalpe, og den erfaring kommer dem til gode nu, hvor de får så mange henvendelser.

– Vi vælger købere, hvor vi har en god mavefornemmelse og kan mærke, at hunden får det godt og bliver fuldgyldige medlemmer af familien. Køber skal have sat sig ind i, hvad det er for en race, de køber, og hvad den race har af behov. Når man vil købe hos os, kommer man ofte på besøg et par gange, hvor vi mærker efter. Vi har oplevet at rende ind i nogen, hvor vi fik en dårlig mavefornemmelse og måtte sige nej, selv om de havde været her et par gange. De reagerede meget negativt, men jeg vil altså ikke sende hvalpe ud til de forkerte, siger Ea Andersen.


Ea og Jørn Andersens nuværende kuld hvalpe er deres hunhund Zoeys første kuld. De beholder en enektl af hvalpene selv, og den kommer til at indgå i den træning og de konkurrencer, som Jørn Andersen dyrker med deres voksne hunde. Foto: Jacob Jepsen


Frygter stor efterspørgsel medfører indavl

Ea Andersen frygter også, at den store efterspørgsel betyder, at flere begynder at avle på hunde uden at have den nødvendige viden om det arbejde, der ligger i at avle og opdrætte hunde.

– Alle skal have hund i øjeblikket, og det gælder alle racer, men Golden Retriever er i særdeleshed en populær race. Jeg kan godt være bange for, at den store efterspørgsel gør, at det nu ikke kun er opdrættere, der avler, men også hr. og fru Hansen, der ikke aner, hvad der ligger i linjerne, siger hun.

Ea og Jørn Andersen er medlemmer hos Dansk Kennelklub og har styr på deres hundes stambøger.

De frygter, at efterspørgslen på Golden Retriever-hvalpe medfører mere ukontrolleret avl, som kan påvirke Golden Retriever-racen negativt.

– Jeg frygter, at det slår avlen tilbage og medfører, at vi får flere sygdomme i racen. Det er ikke mange år siden, at Golden Retrievere fik ry for at være indavlede. Der kommer vi til igen, det er jeg sikker på, siger hun.

Ea og Jørn Andersen har selv stramme principper for, hvordan de kører deres avl.

For eksempel avler de oftest med hanhunde ovre fra, og så avler de maksimalt tre kuld på deres hunhunde.


For seks uger siden fik Ea og Jørn Andersens hun Zoey otte hvalpe. Fire hanner og fire tæver. De er alle afsat, og Ea og Jørn Andersen kunne have solgt mere dobbelt så mange hvalpe, fordi efterspørgslen er så stor i øjeblikket. Foto: Jacob Jepsen

En god mavefornemmelse

Deres nuværende kuld er hunhunden Zoeys første kuld.

Hvalpene er registrerede i Dansk Kennelklub og er snart klar til at komme videre til deres nye ejere.

På trods af presset på efterspørgslen har Ea og Jørn Andersen en god fornemmelse af de købere, de har valgt til kuldet.

– Denne gang føler vi os meget heldige og kan sende dem alle videre med en god mavefornemmelse. Tre af køberne er faktisk nogen, der har købt hund hos os tidligere. En her fra Bornholm, en fra Sjælland og en fra Gråsten. Dem skal vi ikke forholde os en hel masse til, for vi ved, at de er gode til hunde, og de ved, hvad de køber, fortæller Ea Andersen.

Hos Kennel Golden Baltic Sea vælger køberne ikke selv hvilken hund, de skal have med hjem. Det gør Ea og Jørn Andersen.

– Vi vælger for folk, fordi vi går sammen med hvalpene 24 syv og ved hvilke af hvalpene, der er frække, hvilke der er forsigtige og så videre. Vi kender deres personligheder og behov. Det er vigtigt, at hund og ejer bliver matchet rigtigt, og køberne forstår det også godt, når de får den forklaring, siger Ea Andersen.


På grund af vejret er hvalpene ikke så meget ude, som et sommerkuld ville være. Derfor når de ikke at blive renlige, før de kommer ud til deres nye ejere, fortæller Ea Andersen. Foto: Jacob Jepsen

Det bliver tomt

Tre af hvalpene får nye hjem uden for Bornholm, resten bliver på øen.

En enkelt, en af hannerne, bliver boende hos Ea og Jørn Andersen selv, hvor den kommer til at indgå i den træning og de konkurrencer, Jørn Andersen dyrker.

Ea og Jørn Andersen følger også gerne med i de andre hvalpes liv fremover, hvis deres nye ejere ønsker det.

– Det er rigtig rart for os at have den kontakt og vide, at folk er tilfredse, og at hundene har det godt. Det vil vi gerne følge med i, men vi respekterer selvfølgelig også, at det er deres hund, når de har købt den, og at kontakten kan løbe ud, siger Ea Andersen.

Inden længe skal de sige farvel til de syv af hvalpene. Selv om Ea og Jørn Andersen opdrætter hundene som en del af familien, er de ikke kede af at skulle sige farvel.

– Det bliver tomt i starten, men det er også en lettelse at sende dem godt afsted. Det er hyggeligt at have dem og give dem al den omsorg, mens de er små, men det er også et stort arbejde at passe dem, så det bliver helt klart også en lettelse at sende dem videre, siger Ea Andersen.

 


Ea og Jørns råd til folk, der vil købe hund

• Opbyg en relation til en opdrætter af den race, du ønsker.

• Vær forberedt på, at det tager et til to år, før der er en hvalp.

• Vær indstillet på, at en hund er en glæde, du har i mindst 10 år.

• Sæt dig ind i racen, dens adfærd og behov.

• Prioriter lydighedstræning og køb en fløjte.

• Følg opdrætterens råd med hundekost, ellers kan du komme til at slå hundens maven i stykker.