Bent Andersen ejer øens sidste betonvarefabrik: 'Jeg har ikke haft en dårlig dag heroppe'

Bent Andersen ejer øens sidste betonvarefabrik: 'Jeg har ikke haft en dårlig dag heroppe'
Bent Andersen og medarbejder Kim Ipsen, der har været i virksomheden i omkring ti år, driver kun to mand den fuldautomatiserede betonvarefabrik i Klemensker. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 29. MAR 2021 • 18:11
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
29. MAR 2021 • 18:11

ERHVERV

I mange år tog Bent Andersen, ejer af og direktør på AB Betonvarer i Klemensker, på arbejde hver dag, også lørdag og søndag morgen.

Der var altid noget, der skulle ordnes på kontoret på fabrikken på Fabriksvej. Han har altid elsket at komme på arbejde, komme på sin fabrik.

– Jeg har elsket at tage herop. Der har ikke været en dårlig dag heroppe, for jeg synes, det har været en fornøjelse, siger Bent Andersen.

At det er en fornøjelse handler om, at det går godt:

– At det virker i fabrikken og ude hos mine kunder, at det virker i det hele taget – og det gør det. Det har været en fornøjelse. Lørdag morgen klokken seks, så betyder det ingenting for mig at tage herop. Jeg har altid været glad for min virksomhed, det må jeg sige, forsikrer Bent Andersen.


Bent Andersen laver kontorarbejdet, sørger for kvalitetskontrol af produkterne på laboratoriet og er i produktionen om morgenen og i løbet af dagen. Han er også til stede når kunderne, for eksempel Bygma, kommer med lastbilen og henter dagens produktion af betonfliser. Foto: Jacob Jepsen

Pensionen forude

Nu har han rundet de 70 år og har efterhånden indstillet sig på, at han skal til at gå på pension og sælge sin virksomhed.

– Jeg skal pleje min kone. Hun er gået på efterløn for nogle år siden, men hun kan også godt se, at det ikke bare er sådan at holde mig hjemme. De sidste tre år har jeg sagt: Nu lægger jeg op, fortæller Bent Andersen.

Han overtog AB Betonvarer i 1986. På det tidspunkt var han ansat som kontormedarbejder i firmaet, hvor han også blev uddannet.

Efter at have aftjent værnepligten, vendte Bent tilbage til firmaet. Da driftslederen gik på pension, overtog Bent Andersen hans job.

Fuldautomatiseret fabrik

Der var syv ansatte i virksomheden, da Bent Andersen købte den. Han investerede i en ny blokmaskine til at producere betonfliser, og derfor var der ikke længere brug for så mange hænder. Efterhånden blev antallet af medarbejdere skåret ned til tre.

Brugen af rør i plast vandt frem, så virksomheden oplevede en nedgang i efterspørgslen på betonkloakrør, der håndteringsmæssigt var meget mandsskabskrævende.

– Og eftersom vi kun lavede belægninger og fliser, så kom vi ned på tre medarbejdere. Min lillebror Kurt stoppede for fire år siden, han havde været her i 35 år, fortæller Bent Andersen.

– Så tænkte jeg: Skal du ansætte en ny, eller skal du overtage det selv? Kurt stod for den maskine, som producerer. Så valgte jeg at sige, at jeg prøver selv. Men det var ikke lige dét, jeg havde forestillet mig på mine gamle dage – at jeg skulle have mere at lave. Jeg skulle passe kontoret og sådan noget. Men det fungerer godt. Nu må vi se hvor længe.

Bent Andersen smiler.


Kim Ipsen tager sig af det manuelle arbejde på fabrikken, så som at tjekke fliseproduktionen og køre pallerne med fliser på plads på lageret. Foto: Jacob Jepsen

To mand på fabrikken

I dag er de kun to tilbage på fabrikken: Bent og hans medarbejder Kim Ipsen. De driver i godt samarbejde den fuldt automatiserede betonvarefabrik.

Fabrikken producerer udelukkende betonfliser, grå og farvede. Produktionen lukker ned fra omkring 1. december og starter op omkring 1. marts.

– Det har vi altid gjort. Det er derfor, vi går ned på fire-dages uge fra 1. oktober til 1. april af hensyn til effektiviteten i arbejdstiden, mens fabrikken om sommeren kører fem dage om ugen, fortæller Bent Andersen.

Få store fabrikker

Engang havde øen seks små eller mindre betonvarefabrikker. Den største var Betonvarefabrikken Thor, der lå på Svanekevej i Rønne.

Bent Andersens daværende chef opkøbte fabrikken og flyttede maskinerne til fabrikken i Klemensker.

I dag er det vanskeligere at drive en lille betonvarefabrik, end det var dengang.

– Hvis vi går bare ti år tilbage, var der i Danmark mellem 70 og 100 fabrikker. I dag er der måske 35. Fabrikker af samme størrelse som min blev opkøbt at de store virksomheder, fortæller Bent Andersen. I dag er der kun fire fabrikker tilbage i Danmark, der producerer betonfliser.

Bent var i 25 år medlem af et erhvervsnetværk med andre ejere i branchen, hvor man talte sammen om, hvordan man fik tingene til at fungere på virksomheden. Den studiekreds eksisterer ikke længere.

Tiden er en anden.

AB Betonvarer leverer fortrinsvis fliser til Bygma og XL Byg på Bornholm. Bygma reklamerer med, at betonfliserne er lokalt producerede.

– Så længe jeg har tømrerhandlerne, Bygma og XL Byg, de er meget loyale over for mig. Og så længe produkterne er i god kvalitet, så vil man fortsætte samarbejdet. Det er jeg ikke i tvivl om. Det fungerer, siger Bent Andersen.

Han tror, det betyder noget for bornholmerne, at det er en lokalt produceret vare, de køber:

– Men stadigvæk: Det skal hænge sammen prismæssigt. En privatmand går efter prisen.


Foto: Jacob Jepsen

Fuldt opdateret fabrik

En stor betonvarefabrik som IBF på Sjælland er en stor konkurrent.

– Jeg mærker jo konkurrencen i den grad, samtidig med at fragtpriserne har ændret sig, det er nemmere at få ting til Bornholm. Jeg kunne godt tænke mig, at virksomheden fortsatte. Jeg synes, at der er behov for sådan en fabrik. Den er så opdateret, som den kan blive. Den kan drives med to mand, og man kan stadig tjene penge, siger Bent Andersen.

Så han er optaget af, at det bliver de eller den helt rigtige, der fører virksomheden videre.

– Det er ikke bare hvem som helst, der kan det her. Vedkommende skal være uddannet som for eksempel smed eller elektriker. Der er ikke plads til, at man kan købe sig til alt. Jeg tror, det er tre måneder siden, der har været en elektriker herude. Jeg kan meget – jeg har været med til at sætte maskinerne op – og Kim er god til at følge op, så vi går godt i spænd sammen. Man skal ville bruge nogle timer på det. Hvis jeg skal ringe efter en smed hver gang, der sker noget – så glem det. For det første mister du produktionstid, og så koster det, forklarer Bent Andersen.

Mange timer

Han kører stadig på kontoret de fleste dage, også om fredagen på en fire-dages uge. Så er der ro til at få ordnet de ting, der blev lagt ned i skuffen, når der var meget travlt i produktionen.

Hver dag skal der også gøres klar til, at Bygma og XL Bygs lastbiler kommer og hente fliser.

Hvor nemt bliver det for dig at overlade virksomheden til en anden?

– Jamen, jeg tror, at det bliver ikke så nemt. Der er forskel på folk i dag og for 30 år siden. I dag ser man mere på arbejdstiden og timerne, det gjorde man ikke dengang. Jeg kunne meget nemt have 60 timer på en uge. Jeg har jo set det sådan, at det er mit eget. Og det vil den næste også, håber jeg, hvis det bliver aktuelt – at man godt vil ofre lidt mere tid end på et almindeligt arbejde, siger Bent Andersen.


Foto: Jacob Jepsen

 


20.000 fliser om dagen

AB Betonvarer producerer 20.000 fliser om dagen, det svarer til 550 kvadratmeter belægning. Fliserne står i 13 lag i snorlige stabler side om side i fabrikshallen, klar til at blive sat på paller og kørt ud til afhentning. Produktionen er fuldautomatisk. Grus, skærver, sand, cement og vand blandes til beton i det rette forhold og fodres automatisk i blokmaskinen, der producerer fliserne.

Fabrikken får leveret cirka 30 tons cement og cirka 200 tons sten og grus og sand om ugen.

Hele produktionen af betonfliser er computerstyret og computerovervåget. Klokken 6.30 hver morgen trykker Bent Andersen på knappen og starter blokmaskinen. Klokken 14.30 stopper han maskinen.

Bent Andersen og hans medarbejder, Kim Ipsen, står selv for det meste vedligehold af maskinerne.

 


Bent Andersen om Klemensker

– Det er et flot projekt.

Bent Andersen glæder sig over tilsagnet fra Realdania om millioner til Klyngesamarbejdes fine projekt om grønne mødesteder i klynge-byerne:

– Det er flot.

Ejeren af AB Betonvarer støtter gerne lokalt og på Bornholm, hvis der for eksempel er en forening, der har brug for lidt fliser, for eksempel til en petanquebane i Nexø.

– Man støtter op om det, man kan, siger Bent Andersen, der blandt andet finansierede Klemenskers første hjertestarter, der blev sat op ved Klemenskerhallen.

Han siger ikke nej, hvis foreninger eller andre lige kommer og spørger, om de kan få lidt fliser, eller når en jagtforening spørger, om de kan få en sokkel til en flagstang.

– Det betyder så lidt, og vi er jo den eneste betonvarefabrik, der er tilbage. Det er jo små ting for mig, men kan være store ting for andre, fordi de ellers skal betale for det, siger Bent Andersen.

Den nye sti omkring Klemensker, som Realdania gav penge til for nogle år siden, går hen over Bent Andersen grusgrav bag ved fabrikken.

Oppe fra toppen er der bænke og flot udsigt over landskabet.

Kun ti procent af gruset, der bruges i produktionen på fabrikken, hentes i grusgraven, de fleste skærver leveres af NCC i Rønne. Sandet bliver hentet i havet.

Det første grus blev hentet fra grusgraven omkring 1928-30.