Uddannet for undet et år siden – nu springer Julie ud som selvstændig

Uddannet for undet et år siden – nu springer Julie ud som selvstændig
Julie Rønne-Hansen glæder sig til at tage hul på tilværelsen i salon Hos Julie i Siro Hairdesign. I morgen, lørdag den 25. november, holder hun reception fra klokken 10 i lokalerne på Snellemark. Privat foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 24. NOV 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
24. NOV 2023 • 05:30

Julie Rønne-Hansen blev færdiguddannet som frisør for under et år siden, og nu springer hun ud som selvstændig i salon Hos Julie.

Den 1. december rykker du ind hos Siro Hairdesign i Snellemark i Rønne og begynder som frisør, hvordan er det kommet i stand?

– Jamen, helt tilbage i maj søgte Sofie Steinlein, som har salonen, en, der ville leje en stol dernede, fordi den anden frisør i salonen var stoppet. Jeg kontaktede hende for halvanden måneds tid siden, og så er det bare gået hurtigt.

Er det rigtigt, at Sofie og du bliver to selvstændige frisører, som bare arbejder i samme lokale?

– Ja, lige præcis.

Hvor har du været indtil nu?

– Jeg har været hos Klip & Z i Østergade.

Så det er først nu, du bliver selvstændig, hvilke tanker ligger der bag det?

– Jeg tror, det både er for at få nogle nye erfaringer og udfordringer, og så er der i forvejen i min familie nogle selvstændige, som nok har presset lidt på. Jeg har måske selv holdt lidt igen, fordi det er en stor beslutning, men jeg kan jo læne mig lidt op ad dem, jeg har omkring mig, og som selv har taget springet til at blive selvstændige. Så virker det ikke så farligt alligevel.

De kan måske hjælpe lidt med det praktiske, for jeg kan forestille mig, at man lidt frygter alt det papirarbejde, som man slipper for, når man er lønmodtager?

– Ja, lige præcis.

Hvordan skal du håndtere den funktion, har du nogen, der kan hjælpe dig og måske sætte dig ind i det?

– Jamen, jeg er så heldig, at jeg har en fætter, som lige er blevet færdiguddannet som statsautoriseret revisor. Det er Jacob Vejdiksen, som I også lige har haft i avisen. Han vil gerne hjælpe mig, så dét er jo en fordel.

Hvor er du født og opvokset?

– I Klemensker, hvor jeg også gik i skole, indtil den lukkede, så i 7. klasse, tror jeg, det var, blev jeg rykket til Kongeskærskolen. Efter den tog jeg i gymnasiet, og så havde jeg lige et år på sygeplejeskolen, inden jeg gik i lære hos Nete i Klip & Z.

Hvad gjorde, at du sprang fra uddannelsen til sygeplejerske?

– Jeg kunne godt lide det med at arbejde med mennesker, men jeg tror, jeg havde brug for, at det måske var mere positivt end alt det negative.

I sagens natur er der jo meget sygdom forbundet med det arbejde?

– Ja, lige præcis.

Hvordan kom du til at tænke på at uddanne dig til frisør?

– Jamen, jeg tror altid, jeg har interesseret mig for hår, makeup, negle og sådan nogle ting, og så bemærkede jeg på Facebook, at Nete søgte en elev. Jeg tænkte, at den plads ville jeg prøve at søge, det værste, der kan ske, er jo, at man får et nej, og så må man bare prøve igen.

Og du fik lærepladsen med det samme?

– Nej, jeg var faktisk inde på prøve tre gange. Vi var tre, der blev valgt ud blandt ansøgerne, og vi var så alle tre inde på prøve. En blev valgt fra, og så var vi igen inde til prøve, så blev endnu en valgt fra, og så var jeg inde til prøve en sidste gang – og så fik jeg at vide, at jeg havde fået pladsen.

Det var et hårdt udskilningsløb?

– Ja, haha, det kan man godt sige.

Hvordan var det så at få elevpladsen?

– Megadejligt. Man følte jo, at man havde fået en kæmpe sejr og på en eller andet måde havde vundet over de andre, haha. Men det er også svært at få en læreplads herovre, for der er kun Nete, som jeg var hos, og Laura fra Focus Hair Salon i Nexø, der tager elever, så man skal virkelig være heldig.

Hvordan foregår uddannelsen, den inkluderer vel også skoleophold?

– Ja, man er på skole i København to gange om året i fem uger. Man bor på skolehjem, som man deler med andre elever fra alle mulige forskellige uddannelser, og så kan man jo tage hjem i weekenderne, hvis man gerne vil det.

Hvornår blev du færdig?

– Den 7. december sidste år blev jeg færdiguddannet.

Så der er gået under et år som færdiguddannet, når du begynder som selvstændig, men hvordan har det været at blive frisør, der kan jo være noget, der overrasker og er anderledes, end man måske troede?

– Jeg vil sige, at jeg er blevet overrasket over så mange ting, man skal vide om faget, der er mere, end jeg umiddelbart troede. Der er for eksempel det kemiske i forhold til farver, hvordan de hænger sammen og reagerer for eksempel. Og det med at klippe er jo heller ikke bare lige at klippe, der er mere i det. Jeg tænkte, at det kunne da ikke være så svært, bare giv mig en saks, så finder jeg ud af det. Men der er meget mere teori bag, end jeg havde regnet med.

Moden ændrer sig vel også hele tiden, så der må være meget efteruddannelse?

– Ja, og så er der de sociale medier, som hele tiden laver navne på alt muligt. For eksempel hedder lyse striber jo både highlights og babylights, og så kom eksempelvis den der mullet, som blev meget in og havde alle mulige forskellige navne.

En mullet? Hvad er det?

– Det er en frisure, hvor man er kort i fronten og har længde bagtil. Så fik man måske en kunde, som sagde "jeg vil gerne have en mullet", og så tænkte man "shit" og skulle lige ud bagved og google – og så tænker man "nåeh, var det bare det!".

Man skal hele tiden være opdateret på, hvordan sproget udvikler sig?

– Lige præcis.

Når du beskriver en mullet, så tænker jeg, at det er det, vi i gamle dage kaldte svenskerhår?

– Jeps, haha. Det er det nemlig.

Glæder du dig til at komme i gang i Snellemark?

– Ja, dét gør jeg! Og jeg er klar til at tage imod alle kunder.

 

Julie Rønne-Hansen

26 år.

Hun bor i Rønne sammen med sin chihuahua Buster.

Fritiden bruger hun gerne med familie og venner.