Timm Vladimir: Jeg har aldrig mødt en bornholmer, der var superstresset

Timm Vladimir: Jeg har aldrig mødt en bornholmer, der var superstresset
Timm Vladimir (tv.) )fremstillede i 2014 en særproduktion af snaps i samarbejde Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø. Her skåler han med Niels Frost Jensen, tidligere ejer af Den Bornholmske Spritfabrik. Arkivfoto: Berit Hvassum
DELUXE | ABONNENT | 17. JUL 2022 • 05:30
DELUXE | ABONNENT
17. JUL 2022 • 05:30

Timm Vladimir er kendt fra kokkekonkurrencen Masterchef, som han vandt i 2011, og fra værtsrollen i Den Store Bagedyst. Og så har han en anpart i Hallegaard Slagtehus. Den 53-årige skuespiller er kommet på Bornholm, siden han var barn og er her gerne hver sommer. Her er hans yndlingssteder.

Kändiskärlighed

Vi har talt med et par kendte personligheder, som ejer en lille del af Bornholm. Her fortæller de, hvad de elsker allermest ved øen.

– Som barn kom jeg på Bornholm med min mor og mine søskende. Vi boede i Gudhjem, det var min første oplevelse med Bornholm. Derefter gik der mange år, før jeg kom der igen. Jeg har en god ven, som havde sommerhus på Bornholm, og da vores søn var fire-fem år fandt vi et sommerhus, vi kunne leje, og hang med ham og hans venner i hans sommerhus. Siden da er vi kommet der hvert år, næsten.

– Listed er hundrede procent mit foretrukne sted. Havnen er superhyggelig, vi bader i den mange gange om dagen, eller går ned på Høl. Hænger ud på Frost'ernes café, og besøger Lov'erne, som vi er blevet gode venner med. Listed er bare blevet mit sted, hvor jeg godt kan lide at hænge. Det er den gode kyst for mig, der kommer ikke så mange turister.

Du har opbygget et madimperium med 60 ansatte, hvor I lærer folk at lave mad. Bruger I Lovs keramik i din virksomhed?

– Nej, det har vi slet ikke råd til. Og der er jo altid udsolgt. Men jeg køber altid noget, når jeg er der, hvis jeg kan. Torben er utrolig ærekær, så hvis noget er andenklasse, eller der er den mindste fejl, så sælger de det ikke. Men nogle gange får jeg lov til at købe noget, som de ikke skal have udstillet nogen steder, fordi der er en minimal fejl.

Hvad er dit indtryk af bornholmerne?

– Jeg møder ikke sindssygt mange bornholmere, når jeg er der, men jeg kender efterhånden nogle stykker, og der er bare et eller andet meget hyggeligt over bornholmere...

– Jeg har aldrig mødt en bornholmer, som var superstresset. Det er meget stille og roligt. Og det kan jeg sgu godt lide. Jeg tror, mange bornholmere har det sådan lidt blandet med den der masseturisme, der kommer om sommeren. Alle er med på, at øen liver op, og det er der, rigtig mange tjener deres penge til resten af året.

– Samtidig tror jeg de synes, at de der turister er lidt tossede. De stresser rundt og gør det ene og det andet, tror de ser på dem med lidt blandede følelser, selv om det økonomisk set selvfølgelig er godt, at der kommer en hel masse mennesker derover. De er ikke nemme at imponere, men de er meget imødekommende og hjertevarme. Der er altid hjerterum og husrum, altid tid til en god snak. Det kan jeg rigtig god lide.

Der er mange drømme,
der bliver smedet derovre

Hvor er dine yndlingssteder?

– Jeg plejer at være forbi Nordlandet, fordi det er en god restaurant, men ellers er vi ikke en del af det der Allinge-slæng. Jeg kommer på Gæsten, hvis der er et eller andet band, der spiller, og til Banko med Botoft selvfølgelig, hvis det passer med, at jeg er der.

– Jeg spiser altid på Kadeau, når jeg er på Bornholm. Altid. Det er ubetinget min yndlingsrestaurant. Bornholmeroplevelsen er for mig den reneste form af Kadeau, det er der, det blev skabt, det er der, du kan sidde udenfor og dufte de urter, de putter i maden, fordi de er plukket lige oppe af vejen. Jeg var der i øvrigt den aften, det brændte (sommeren 2020, red.). Jeg stod oppe på taget i mit jakkesæt og var drivvåd, alle hjalp med. Det var også en oplevelse.

– I Svaneke kan jeg godt lide at komme på Ismejeriet, i Rønne på Daniel Kruses Det Røde Pakhus, og i sandvig på Is Kalas. Og så ejer jeg faktisk en anpart i slagteriet på Hallegaard. Da de skulle åbne slagteriet, lavede de ti anparter, og så købte jeg en. Så jeg ejer lidt på Bornholm, og jeg kommer altid deroppe et par gange, når vi er der.

Hvad med naturen?

– Paradisbakkerne er fantastiske. De der dage, hvor det er rigtig kogende varmt, er det dejligt, at man kan komme ind i skyggen. Og når det er blåbærsæson, er der rigtig mange dejlige, vilde blåbær derinde. Jeg siger ikke, hvor de er. Dem vil jeg have for mig selv.

– Jeg synes generelt, at Bornholm er inde i en udvikling. Hver gang jeg er derovre, skal jeg lige rundt og se de steder, jeg godt kan lide at være og besøge de mennesker, jeg godt kan lide. Men der er også altid lidt nyt, hvor man tænker, det har jeg ikke set før, det skal jeg lige prøve. Der er eddermame mange steder, selv om det er en lille ø, og hver sommer er der masser, der lige åbner et eller andet nyt. Der er mange drømme, der bliver smedet derovre.


Timm Vladimir

Arkivfoto: Berit Hvassum

Er født i 1968 og uddannet skuespiller fra Aarhus Teaterskole.

Han har blandt andet arbejdet som skuespiller, standupkomiker samt radio- og tv-vært.

Sammen med makkeren Gordon Kennedy blev han i 1990'erne kendt som halvdelen af komikerparret Timm og Gordon.

Efter sin sejr i TV3-programmet 'Masterchef' åbnede han virksomheden Timm Vladimirs køkken, som i dag har over 60 ansatte.

I 2014 blev han vært på 'Den store bagedyst', og tidligere i år medvirkede han som dommer i DR-programmet 'Maddysten'.

Har en søn sammen med krimiforfatteren Katrine Engberg

I tv-programmet Transit med Timm Vladimir og Gordon Kennedy blev der blandt andet lavet et indslag om bornholmere. Se eller gense det her. 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT