Genreforvirret øbo vil plastre Store Tårn ind i lyd, lys og billeder

Genreforvirret øbo vil plastre Store Tårn ind i lyd, lys og billeder
– Der er en underlig stemning af noget, der peger både tilbage og fremad. Jeg har tit tænkt, om man kunne lave et lyd- og lysshow, fortæller Stefan Holm om Store Tårn på Christiansø, hvor han til september vil sætte et multimedieshow op. Foto: MusicVenture
DAGENS NAVN | ABONNENT | 31. MAR 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
31. MAR 2023 • 05:30

Multimediekunstner Stefan Holm har i mange år lavet musik som både soloartist og i samarbejde med store danske og internationale navne. For to år siden bosatte han sig på Christiansø, og til september vil han lave et multimedieshow i Store Tårn.

Hvordan vil du beskrive dig selv som kunstner?

– Genreforvirret. Jeg er ikke så interesseret i at gentage, hvis jeg har lavet noget én gang. Det er det, der holder dampen oppe for mig. At prøve at udfordre mig selv og gå nye veje.

Det har vist sig nogle gange at være en hæmsko, for jeg har svært ved at fastholde et publikum. For når nogen har fået øjnene op for det, jeg har lavet, så forsvinder de, for så laver jeg noget andet. Men jeg vil ikke gå på kompromis med det.

Hvilken type kunst laver du?

– Rygsøjlen er at være musiker. Jeg har udgivet otte soloalbums og mindst lige så mange, hvor jeg samarbejder med andre.

Jeg elsker musikvideoer og synes, det er en sjov genre. Så det har jeg også kastet mig ud i. Men igen er det musikken, der er fundamentet, og så er film bygget oven på det. Og når jeg spiller koncerter, er det musikken, der udgør kernen, og så kommer resten af showet ovenpå.

Hvad har du tidligere lavet?

– Ved siden af mit eget har jeg arbejdet for andre musikere og understøttet deres arbejde.

Jeg har været i Tyskland og lavet en dokumentarfilm om bandet Einstürzende Neubatuen, der som de første i verden lavede en crowdfunded plade.

Jeg har arbejdet rigtig meget sammen med en dansk musiker, der hedder Klaus Schønning, som laver instrumental synthesizer musik. Jeg har lavet små musikvideoer til at understøtte, når han laver noget nyt. Jeg har også været med til at designe hans generelle visuelle udtryk som pladecovers, albumkoncepter og forslag til titler. Jeg har turneret med et band, der hedder Intakt, har været med på et enkelt album med Michael Falch, og da Big Fat Snake eksisterede, var jeg med inde over nogle ting der.

Din kunstnernavn er Ste Van Holm...

– Da jeg meldte mig ind i en komponistforening i 90erne, var der flere guitarister, der hed Stefan Holm, så hvordan skulle de så vide, at de havde fat i den rigtige? Så fik jeg et brev fra en hollænder, jeg havde været i telefonisk kontakt med, som stavede det på hollandsk, hvor de bruger 'van' som en slags mellemnavn. Og så grinede jeg af det, for det kunne jeg jo tage som et kunstnernavn. Jeg tog det først som en joke, men det blev hængende, og nu er det kunstnernavnet. Det udtales Stefan Holm, det er bare stavet åndssvagt.

Jeg tog det for at skille mig ud, men nogle gange har det besværliggjort ting. Jeg lavede engang noget, der gav genklang i Kroatien. Der var en kroatisk avis, der skrev om det, og de skrev mit rigtige navn, hvilket så betød, at ingen kunne finde det, jeg havde lavet.

Du skal lave et større show i Store Tårn. Hvad går det ud på?

– Det er en virkelig flot bygning, som er en perfekt sammensætning af tradition og fornyelse, der for nylig er indrettet som kunstmuseum med nyt gulv og fint glastag. Der er en underlig stemning af noget, der peger både tilbage og fremad. Jeg har tit tænkt, om man kunne lave et lyd- og lysshow. Der var nogen fra støtteforeningen, der opdagede, at jeg laver multimedieshows og spurgte, om det ikke ville være sjovt? Så jeg arrangerer det i samarbejde med dem.

Indvendigt bliver tårnet for en enkelt aften - den 9. september - pakket ind i billede, lyd og lys. Jeg har fire videoprojektorer, der bliver stillet op. Der kommer til at være et liveband, der vil fremføre musikken synkront med billederne. Der kommer en lystekniker, der laver et lysshow, og måske kommer der et lasershow. Vi kigger på, hvad der kan lade sig gøre.

Er der et tema i showet?

– Meget af billedsiden handler om Arktis og kan ses som en kommentar til, at vi har en klimakrise, hvor isen smelter, og der er ikke nogen, der gør noget. Der vil også blive vist nogle optagelser fra Chernobyl, hvor jeg var inde i eksplosionszonen i samlet fire dage og filme.

Jeg kan godt lide at være diskret med mine budskaber. Jeg viser mine billeder, og så må man selv tolke det, man vil tolke. Når man ser Arktis, der smelter, og en by, der er forladt på grund af en atomulykke, så kan man måske godt tolke noget ud af det, men jeg siger det ikke højt. Det er en kommentar til forfald på grund af menneskeligt hovmod. Og så prøver jeg at blande noget håb ind i det. Men ikke så meget, det er ikke dansktop, jeg kommer til at spille. Det er lidt dystert.

Hvad laver du, når du ikke er musiker?

– Jeg er lærer og underviser deltid i naturfagene på Christiansø Skole. Det er grunden til, at jeg overhovedet kan bo på Christiansø, for det er tjenesteboliger. Der er ingen stilling herovre som multimediekunstner, så det laver jeg i min fritid.

Jeg har nogle gange været ked af, at jeg aldrig fik et kunstnerisk gennembrud, så jeg kunne stoppe med at arbejde. Det er formentlig drømmen hos de fleste kusntnere at komme til at leve af det. Men det viste sig at være en kæmpe fordel under corona, fordi jeg havde mine regninger dækket ind et andet sted. Så på den måde både godt og skidt.

Hvad har du af uddannelse?

– Jeg er uddannet folkeskolelærer med fokus på naturfagene. Jeg er pt. også formand for Danmarks Fysik- og Kemilærerforening, hvor jeg er layouter på deres to fagblade.

Jeg har altid syntes, at hvis der var noget, jeg er god til, så skulle andre få glæde af det, så det, at jeg kan lave layout, det skal komme andre lærere til gode. Jeg har svært ved at sidde stille og sige nej, så når nogen spørger om noget kreativt og visuelt, så siger jeg altid ja.

Har du ingen uddannelse inden for det kunstneriske?

– Da jeg startede i sin tid i 90erne, fandtes der ingen uddannelse inden for det, jeg gerne ville. I dag er der et spændende sted, Sonic College, i Kolding, og jeg er ret misundelig på dem, der går der. Jeg har lært det på den hårde måde ved at være autodidakt og ved mesterlære. Jeg har været ansat i et pladestudie, hvor jeg gik til hånde og kiggede over skulderen på de lydteknikere, der sad der. Og så har jeg turneret med bandet Intakt, hvor jeg var deres tekniker, så jeg stod bag mixerpulten. Jeg har lært det det på landevejen.

Hvornår flyttede du til Christiansø? Og hvorfra?

– Jeg er københavner men har boet i Nordsjælland, før jeg flyttede til Christiansø i 2021.

Og hvorfor lige Christiansø?

– Christiansø er et magisk sted. Det er Bornholm også, og jeg tror, det er de færreste bornholmere, der vil være uenige med mig, når jeg siger, det er nogle af de smukkeste steder i Danmark.

Det er et meget unikt sted med en speciel stemning. Så da chancen kom for at få stillingen på skolen, så jeg det som et enormt privilegie at få lov at prøve. Og det kunne jeg ikke tillade mig at sige nej til.

Stefan Holm

45 år

Bor på Christiansø med sin kone og to børn på 9 og 12 år