Sarah coacher folk med anderledes hjerner: 'Der er et fællesskab i at have en diagnose'

Sarah coacher folk med anderledes hjerner: 'Der er et fællesskab i at have en diagnose'
Sarah Gausdal har længe haft en drøm om at blive selvstændig, og i august 2020 startede hun coachingvirksomheden FunctionCare i Rønne. Privatfoto
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 4. AUG 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
4. AUG 2022 • 05:30

Siden august 2020 har Sarah Gausdal drevet virksomheden FunctionCare i Rønne, hvor hun blandet andet coacher folk med 'anderledes hjerner' som autisme eller adhd – sidstnævnte blev hun selv udredt for i 2020.

 

Fortæl lidt om FunctionCare.

– Jeg fandt ud af, at jeg har adhd, og at jeg godt kan lide at hjælpe mennesker. Så fik jeg en uddannelse inden for en bestemt psykologisk retning, og det kunne jeg rigtig godt lide, og kan man kombinere det med nogle diagnoser som min egen? Så det er endt meget med den målgruppe, også med autisme, hvor jeg også er i gang med en specialisering. Jeg arbejder også på at kunne komme ud til virksomheder som autoristeret arbejdsmiljøkonsulent. Med min hjerne skal der også være noget spænding, så jeg skal have lidt forskellige målgrupper, så jeg ikke keder mig.

Hvad går coachingen ud på?

– Det er jo det psykiske, og det er meget det med at lære at leve med noget smertefuldt. Men jeg er meget nysgerrig på, hvad der ligger bag de forskellige ønsker, klienter kommer med, for nogle gange kan det dreje sig om noget helt andet. Jeg arbejder både med grupper og individuelle klienter, og min adhd-coaching blander jeg også med det, der hedder ACT, der er en kognitiv psykologisk retning. hvor det handler meget om at arbejde med fleksibilitet psykologisk. Hvis man hænger fast et sted, så skal der ikke være fokus på et mål men på, hvad det gode ved livet er? Det fandt jeg ud af hænger godt sammen med adhd, for vi fejler ret ofte, når man tænker i mål, for vi mister gejsten. Coaching går også ud på at få strategier til sin hverdag, forståelse af sin hjerne og kunne rumme sig selv.

Hvad har du lavet tidligere?

– Jeg er uddannet socialrådgiver og har været projektleder for enlige mødre, jeg har været familiesagsbehandler, og senere kom jeg over i rusmiddelverdenen og så over i det terapeutiske. Da vi flyttede til Bornholm i 2019 fik jeg job som fastholdeleseskonsulent på Jobcentret. Under corona tænkte jeg, at nu skal det være nu. Jeg blev færdig med coachinguddannelse, og så sprang jeg ud i det.

Du har selv adhd. Hvornår fandt du ud af det?

– I april 2020, hvor jeg blev udredt for, om det var add, "der lidt er den pæne udgave". Jeg havde også h'et, det ser lidt anderledes ud ved kvinder, man kan godt være lidt hyperaktiv. Når jeg kigger tilbage, kan jeg godt se i mine mønstre, at jeg er meget sensitiv, og en adhd-hjerne kan have svært ved at sortere de oplysninger, der kommer. Hvis jeg sidder i en klasse, og nogen skælder ud, så kan jeg godt vide rationelt, at det ikke er til mig, men jeg tager det lige så meget ind, som hvis jeg havde lavet ballade. Det gør ondt, når jeg så også er sensitiv. Hvis man er dygtig, synes skolen måske ikke, at der et problem. Men det er et problem for mit selvværd og den måde at forstå mig selv på. Jeg har altid haft den her hjerne. Det er også en myte, jeg hører, at nogen siger, man vokser fra det. Men man kan ikke vokse fra en hjerne. Men jeg er blevet voksen, så på den måde ændrer det sig.

Hvordan bruger du din egen adhd i din coaching?

– Jeg sidder jo ikke kun og taler om mig selv, men det er noget, jeg siger. Det giver en ro, for de skal ikke forklare ting på samme måde. Man kan godt tune ud lige et splitsekund og ikke høre, hvad der bliver sagt, og det kan være flovt. Men det kan jeg også komme til, så det italesætter jeg over for klienten og viser min sårbarhed. Jeg tænker, det er derfor, jeg kan rykke folk.

Du arrangerer også nogle gåture for folk med 'anderledes hjerner'. Er det en del af coachingen?

– Det er mig som professionel, der arrangerer det, men det er den frivillige gren af min virksomhed. Jeg sidder med flere og flere med adhd og autisme, der føler sig ensomme. Der er et eller andet fællesskab i at have en diagnose, for vi kan spejle os i hinanden. Det med at møde op have lov til ikke at have øjenkontakt, have lov til at snakke for meget eller for lidt uden at skulle tænke i, hvad de normale hjerner vil sige. Jeg kender til ensomhedsfølelsen, og det gør andre også, og så satte jeg det i gang.

Hvilke udfordringer kan der være i at drive virksomhed og have adhd?

– Min hjerne er ikke god til naturlig struktur, men en adhd-hjerne fungerer bedst med struktur. Så med at sætte i system: Afsætte en dag til at lave noget administrativt og have overblik over, hvad kommer der ind af samtaler? Og så er der udfordringen med at hyperfokusere. At man fuldstændig fordyber sig i noget, og så glemmer man at gå på toilettet og spise, og så er klokken pludselig mange, og så er man bagud med alle de praktiske planer. Men en styrke er, at jeg er god til at få idéer. Men nogle gange må jeg sige, at den her bliver lagt i skuffen og kan hives frem igen. Jeg får så mange idéer, at jeg kan miste overblikket. Derfor sætter jeg det heller ikke i system det med gåture. Det skal give mening og ikke være en pligt.

 

 

Sarah Gausdal

Alder: 36 år

Bopæl: Flyttede til Rønne i januar 2019, hvor hun også har virksomhed hjemme fra privaten

Familie: To døtre på fem og otte.